Now Reading
Sunt datornic, dar ma vindec

Sunt datornic, dar ma vindec

Revista Psychologies

tu si banii

Cum cheltuim… iata ceva atat de general si de personal, in acelasi timp. A nu-ti putea tine sub control veniturile si cheltuielile poate fi ceva extrem de stresant. Dar oare nu se poate face nimic? Iata cateva confesiuni ale unor datornici cronici.

„Traiesc cu mult peste posibilitatile mele“

Cati, 42 de ani
„Este a treia oara cand fac un credit de nevoi personale si am aceeasi problema: datoriile de-abia ma lasa sa platesc chiria, iar anturajul meu crede ca sunt instarita. Traiesc cu mult peste posibilitatile mele si, pentru a intretine iluzia, nu pot face altfel.

Am nevoie de tinute pentru vernisaje, trebuie sa merg la coafor in mod regulat… Totusi, in felul in care sunt platita, nu mai pot face asemenea cheltuieli. Nici nu-mi mai deschid
e-mail-urile de la banca, arunc facturile si astept un miracol. E infernal! Incep sa nu mai pot dormi, sa fiu ingrozitoare cu copiii mei. Trebuie sa ies din asta.”

„O veste buna…“

Corina, 34 de ani
„In aceasta seara, va voi da o veste buna. Pentru prima oara, dupa foarte mult timp, sunt „pe zero”. Evident, a trebuit sa dau o mare petrecere pentru a sarbatori evenimentul. Dar nu am trecut inca la fapte. Secretul meu? Am doar 30 de lei la mine si imi las cartea de credit la banca, pentru a rezista tentatiei. Ma tin bine de trei zile…”

„Am descoperit cauza…“

Andreea 28 de ani, asistent de vanzari
„De foarte mult timp locuiesc singura si imi dramuiesc singura banii. Desi sunt o fire extrem de organizata, iar salariul meu este calculat si impartit pe cheltuieli, intr-un Excel, pana la sfarsitul anului, pur si simplu nu reusesc sa scap de datorii. Inainte mai «cadeam in pacat», dar daca ma trezeam ca mai am doua saptamani pana la salariu si nu mai am bani, mama mea era… back-up-ul. Si acest ajutor era constant in viata mea. Desi ma educase independenta si respon­sabila, stiam ca ea este acolo, iar asta nu ma facea sa imi ies din minti daca nu aveam bani.

Odata cu trecerea anilor nevoile, dorintele si visurile se schimba. Adica imi doresc un parfum, dar si mobila noua pentru dormitor. Am nevoie de o rochie de seara, dar si de masa si scaune pentru living. Astfel ca sumele necesare sau investite devin din ce in ce mai mari, pe fondul unui comportament relaxat, dezvoltat astfel de-a lungul timpului. Cand mama a mu­rit, socul emotional a fost urmat de so­cul financiar. Brusc, trebuia sa ma des­curc singura. Nu mai exista nimeni care sa ma ajute si sa aiba grija de mi­ne, tre­buia sa fac eu asta. Din pacate, am in­teles prea tarziu asta, cand deja eram mai mult decat inglodata in dato­rii – si la banca, si la prieteni. Partea buna: am descoperit cauza, iar acum o tratez.“

Esti un indatorat cronic?

Pentru a cunoaste raspunsul, iata un test. Daca raspunzi cu „da” la opt intrebari, mediteaza putin la ceea ce ai de facut in continuare:
–  Datoriile iti fac viata personala nefericita?
–  Presiunea datoriilor tale te distrage de la munca?
–  Creditele tale iti afecteaza reputatia?
–  Datoriile te fac sa te desconsideri?
–  Ai dat deja o informatie falsa pentru a obtine un credit?
–  Le-ai facut deja promisiuni false celor de la banca?
–  Presiunea datoriilor pe care le ai afecteaza bunastarea familiei tale?
–  Te temi ca angajatorul, familia sau prietenii tai sa nu afle suma datoriilor tale?
–  Atunci cand te confrunti cu o situatie financiara dificila, perspectiva unui imprumut iti ofera sentimentul de usurare?
–  Presiunea datoriilor iti face somnul dificil?
–  Presiunea datoriilor te face sa bei alcool sau sa fumezi mai des?
–  Ai imprumutat deja bani fara sa acorzi importanta adecvata sumei respective?
–  Te astepti la un refuz atunci cand ii se face o ancheta pentru un credit?
–  Ti-ai facut deja un plan pentru a-ti regla datoriile pentru a trece de presiunea acestora?
–  Iti justifici datoriile spunandu-ti ca esti superior celorlalti si ca, atunci cand va fi momentul tau, vei stii sa scapi de acestea imediat?
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top