Now Reading
Sunt datornic, dar ma vindec

Sunt datornic, dar ma vindec

Revista Psychologies

„Ajutorul amicilor imi da incredere“

Robert, 30 de ani
„Amicii mai stabili ii permit celui care doreste sa primeasca ajutor sa-si examineze situatia financiara si sa-si stabileasca un plan de cheltuieli salvator. Nu am stiut niciodata sa fac asta de unul singur si ajutorul amicilor imi da incredere.”

Alcoolici Anonimi versus Debitori Anonimi

Fondata in Statele Unite, in 1976, de cativa membrii ai Alcoolicilor Anonimi (A.A.), convinsi ca datoriile compulsive ar putea sa releve aceeasi problematica, precum aceea a alcoolului, programul de restabilizare al Debitorilor Anonimi (D.A.) coincide cu cea a A.A. Acelasi fundament: cu ajutorul exemplului si al prieteniei altor debitori restabilizati, D.A. poate incuraja noii veniti sa nu mai intre in datorii.

Aceeasi tehnica: un parcurs in 12 etape, sugerand foarte schematic cum trebuie sa vezi problema, sa ceri ajutor, sa-ti aprofundezi cunoasterea de sine pentru a fi mai vigilent, sa-ti aplanezi conflictele, in scopul de a face pace cu trecutul, si de a-ti deschide viata spre o dimensiune spirituala.

Aceleasi unelte: reuniuni, o „nasire” activa, un anonimat asigurat, biblioteca de presa si carti, psihologi…

„Am avut clipe autodistructive“

Tudor, 39 de ani
„Iata, sunt doi ani de cand urmez o terapie in care invat sa ma organizez cat de cat. Si eu sunt debitor compulsiv. Acum cativa ani, traiam confortabil: restaurante, vacante, casa cu gradina in Bucuresti… Nu ma preocupau niciodata cheltuielile mele, dar totul functiona bine: imi acopeream chel­tuielile, inainte de a face altele, si era OK.

Pana intr-o zi, cand am inceput sa am greutati la munca si am traversat o perioada de auto­dis­trugere pro­funda. Cum­param, chel­tuiam si ma um­pleam de credite pentru a ma pedepsi, nu stiu pentru ce. Cand a trebuit sa revin la domiciliul parin­tilor, la 33 de ani, am inteles ca aveam o problema si am venit la tera­­peut.

Astazi, am din nou un apartament si castig bine, dar con­tinui cu terapia pentru a avea forta necesara sa ma mentin. Cred ca, pentru a fi acceptata aceasta no­tiune, trebuie sa te dovedesti umil… Am cre­zut mult timp ca tre­buie sa am to­tul in viata. A fi cel mai frumos, cel mai dorit, cu multe lucruri – asta m-ar face sa nu ma prabusesc – doar pentru ca ma simt puternic.

De atunci, am inteles ca ma pot face res­pectat doar fiind eu insumi. Insa, chiar daca iti cunosti originea com­por­tamentului debitor, acest lucru nu este esen­tial pentru a scapa de pro­ble­­ma. Asa ca am ales de prima oara varianta psiho­terapiei. Pentru a ma cunoaste mai bine.”

Editare de Catalina Cristescu
Foto: shutterstock.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top