Now Reading
Despre granițe

Despre granițe

eliza-kazan

Granițele sunt sănătoase. Ai nevoie de granițe psihice, energetice, de limbaj și spațiu personal.

Astăzi ne confruntăm cu o anarhie relațională cauzată în special de folosirea necorespunzătoare a mediilor sociale care ne-au spălat pe creier de bunele maniere și de bunul simț.

Am observat că:

  • Există oameni care se supără dacă nu le răspunzi prompt la mesaj;
  • Există oameni care fac abuz de telefon și care trebuie să se „spovedească” zilnic la cineva;
  • Există oameni necunoscuți care îndrăznesc să dea voice-uri;
  • Există oameni care nu știu că weekend-ul în sine este o graniță în care omul se separă de activitatea profesională lănsând loc activităților personale;
  • Există oameni care abuzează de aparenta prietenie având mereu pretenții/ solicitări/ nevoi;
  • Există oameni care nu înțeleg intimitatea de cuplu/ de familie/ de grup de prieteni;
  • Există oameni acaparatori cu sechele de copii răsfățați care încearcă, abuziv, să intre în viața/ intimitatea ta.

Pentru toți aceștia s-au inventat granițele și cuvântul NU. Și atitudinea fermă. La ei nu merge cu politețe pentru că ei înșiși nu sunt politicoși și nu îți respectă timpul.

Timpul tău este viața ta.

Nu ai timp de dat explicații, de tolerat abuzuri și obrăznicie. Nu ai timp de irosit. În calitate de adult, ai obligația să îți manageriezi viața cât mai bine. Ai dreptul să spui NU, să refuzi, să nu dai explicății pentru alegerile tale. Ai dreptul să nu furnizezi informații despre viața ta personală atunci când acestea îți sunt cerute de „prieteni”. Nu trebuie să știe nimeni câți bani câștigi, de unde ți-ai cumpărat paltonul acela mișto, cu cine ieși la cină, modul în care îți merge relația, ce chestiuni te preocupă și mai ales, ce planuri ai și la ce proiecte lucrezi.

A le explica acestor oameni cum stau lucrurile este o pierdere de timp. Ei nu sunt la vârsta la care să mai poată fi educați. Și nici nu își doresc asta. Orice încercare a ta de a le expune elegant opinia ta va fi tratată în mod peiorativ. Ei nu caută să se rafineze. Caută doar să abuzeze, să profite, să căpușeze viața și timpul altora.

Aceste abuzuri nu sunt reglementate însă ele sunt un factor important pentru calitatea vieții. Ai curajul să te impui, să stabilești granițe pentru fiecare dintre criteriile de mai sus și în acest fel poți începe o nouă viață, centrată pe tine și pe nevoile tale.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top