Now Reading
Digital Fasting – deconectează-te de tehnologie

Digital Fasting – deconectează-te de tehnologie

Catalin Anghelache
Digital Fasting deconecteaza-te de la tehnologie

Creierul nostru este programat natural să fie ușor de distras – o caracteristică care, într-un context evolutiv, are sens: animalele mai atente la amenințările din jurul lor au avut șanse mai mari de a supraviețui. Oamenii au dezvoltat mult mai mult, față de animale, capacitatea lor de a suprascrie această stare naturală, de a trece peste reacțiile automate – cu ajutorul emoțiilor și a reglării emoționale, putând astfel să se concentreze – de exemplu, pentru a citi o carte sau pentru a rezolva o problemă. Abilitatea noastră de a ne concentra depinde de capacitatea noastră de a ignora restul informațiilor – de a ignora, cu alte cuvinte, nenumăratele imagini, sunete, mirosuri și senzații care ne asaltează creierul în permanență.
Acest mecanism al distragerii implică dopamina, mesagerul chimic pe care creierul nostru îl eliberează de fiecare dată când descoperă ceva nou, ceva important sau când experimentează bucurie.
De exemplu, dacă verific telefonul și găsesc un mesaj nou, creierul meu primește o mică doză de dopamină, ceea ce mă face să mă simt bine. Când aceste recompense apar la întâmplare, creierul nostru devine și mai activ ceea ce duce la comportamentul de a sări de la o aplicație la alta, scurtând din ce în ce mai mult acest interval. Astfel ne trezim că trecem de la o aplicație la alta în mai puțin de 15 – 20 de secunde, în căutarea recompensei de dopamină.

Ce înseamnă Digital fasting și de ce ar trebui să îl încerci?

O vacanță de la tehnologie, sau un post digital, este benefică atât pentru corp, cât și pentru minte. Aceasta necesită o distanțare deliberată de la ecrane, rețelele de socializare și alte tentații digitale, atât de înrădăcinate în viețile noastre. Motivele principale pentru postul digital sunt:

Îmbunătățirea sănătății mintale: Prin îndepărtarea temporară de dispozitivele tale digitale, este posibil să observi că nivelurile de stres și anxietate scad.

Creșterea creativității și productivității: odată ce sănătatea ta mintală este restaurată, vei găsi din nou atractive activități legate de muncă și vei simți bucurie să te întorci la ele.

Citește continuarea articolului în ediția octombrie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top