Now Reading
Aritmetica mentală: procesul de îmbunătățire a funcțiilor cognitive

Aritmetica mentală: procesul de îmbunătățire a funcțiilor cognitive

sofia-mihalache
aritmetica-mentală-procesul-de-îmbunătățire-a-funcțiilor-cognitive

De ce vorbim despre abac în era digitală, a progresului tehnologic și a inteligenței artificiale? Vorbim despre abac și aritmetică mentală tocmai pentru că tehnologia ne înconjoară și orice informație este doar la un click distanță fără a depune vreun efort. Creierul nostru conține aproximativ 100 de miliarde de neuroni care creează și transmit mai multe informații decât ar putea fi difuzate prin intermediul tehnologiei din întreaga lume.

Un singur neuron generează o cantitate mică de energie electrică, însă toți neuronii din creier pot genera suficientă electricitate pentru a alimenta un bec cu putere redusă. Creierul uman este formidabil și mai performant decât orice computer creat vreodată. Primește în mod constant un flux de informații pe care le procesează, experimentează emoții, gândește și caută soluții, toate acestea reprezentând rădăcina inteligenței umane.

De fiecare dată când învățăm ceva nou, creierul nostru formează noi conexiuni și neuroni și face căile neuronale existente mai puternice sau mai slabe. Aceste modificări reprezintă procese care poartă denumirea de neurogeneză și neuroplasticitate.

Dendritele din neuronii tăi primesc semnale de la alte dendrite, iar semnalele călătoresc de-a lungul axonului, care le conectează la alți neuroni și dendrite. Aceste semnale călătoresc în fracțiuni de secundă, iar multe dintre ele sunt trimise fără ca măcar creierul să fie conștient de această acțiune.

Creierul va continua să se schimbe până la sfârșitul vieții tale și cu cât vei învăța mai mult pe parcurs, cu atât creierul tău se va schimba mai mult și va fi mai „plastic”.

Învățarea unei noi abilități la orice vârstă are un impact pozitiv asupra creierului, stimulează neuronii, se formează mai multe căi neuronale și permite impulsurilor electrice să călătorească mai rapid. Acest proces susține învățarea rapidă și eficientă.

Copiii au un creier uimitor. Spre exemplu, ei pot învăța două limbi străine în copilărie cu ușurință în timp ce își dezvoltă și alte abilități diferite. Copiii învață mai repede decât adulții, deoarece cortexul prefrontal al creierului răspunzător de nivelul de atenţie, memoria de lucru, precum şi alte resurse cognitive, este în proces de dezvoltare și le oferă capacitatea de a fi flexibili și inventivi. Copiii au minți concepute pentru a învăța, iar adulții au minți concepute pentru a performa.

Este fascinantă capacitatea copiilor de a fi creativi și de a învăța lucruri noi. Aceasta reprezintă o oportunitate pentru părinți de a-i determina pe copii să încerce diferite activități prin care să-și dezvolte noi abilități și talente timpuriu.

La baza centrelor noastre se află convingerea că educația este menită să pregătească copilul pentru viitor și că aceasta este o parte extrem de importantă în dezvoltarea lor. Este nevoie de programe educaţionale de calitate, adaptate generației de copii din prezent și nevoilor acestora, este nevoie de cursuri care dezvoltă mintea, gândirea strategică, memoria, atenția, imaginația.

Copiii explorează şi caută diferite experiențe prin care să se descopere, să se afirme și să își găsească menirea. Asadar, ne propunem un nou orizont de activităţi pentru copiii generației de azi, activități care să îi ajute să își descopere și să își testeze înclinațiile.

Aritmetica Mentală este abilitatea matematică de a face calcule în minte, fără a utiliza instrumente precum calculatorul, pixul și hârtia sau degetele mâinii. În același timp, este o activitate benefică pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor și un prilej de a dobândi noi abilități.

Să luăm următorul exemplu: Cu cât este egal: 2+2 = ? Răspunsul la această întrebare a apărut spontan, nu-i așa? Acum să încercăm și 234 + 215. De această dată, cel mai probabil, ai stat și te-ai gândit până să oferi răspunsul. Să încercăm și 23 x 12. Pentru a obține acest răspuns, trebuie să te gândești la el destul de mult și să faci mai multe operații.

În acest mod funcționează creierul nostru. El are o parte subconștientă și o parte conștientă. Pentru primul exemplu, nu trebuia să te gândești la asta deorece subconștientul cunoaște răspunsul. Însă pentru celelalte exemple trebuie să folosești partea conștientă pentru a gândi operațiile care iți aduc răspunsul.

În multe părți ale lumii, copiii învață aritmetica folosind o metodă complet diferită bazată pe calculul cu ajutorul instrumentului denumit soroban.

Pentru copiii care practică aritmetica mentală, exemplele de mai sus sunt foarte ușoare iar răspunsul apare extrem de rapid. Imaginați-vă că și ei fac în minte diferite operații pentru a da răspunsul însă antrenamentele sistemice le susține această performanță. Procesul cursurilor de Aritmetică Mentală le îmbunătățește semnificativ funcțiile cognitive și astfel, performanța școlară, atât în ce privește matematica dar și celelalte discipline, nu întârzie să apară.

Această metodă îi învață să efectueze în mod activ adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea folosind acest instrument practic și ușor de înțeles. În timpul cursurilor de Aritmetică Mentală, activitatea creierului se intensifică datorită lucrului simultan al celor două emisfere cerebrale atunci când se calculează, proces extrem de important pentru dezvoltarea copilului. Aritmetica mentală maximizează potențialul fiecărui copil.

În afara faptului că cei mici reușesc să socotească rapid în minte, își îmbunătățesc: memoria, atenția, concentrarea, imaginația, creativitatea, gândirea logică, viteza de gândire, capacitatea de adaptare, încrederea în sine.

aritmetica-mentalăPrin această activitate, cei mici își dezvoltă inteligența logico-matematică, spațială și chinestezică. Prin intermediul activităților de grup, copiii se descoperă pe sine, învață importanța lucrului în echipă, dezvoltându-și astfel atât inteligența cognitivă, cât și inteligența emoțională. Această activitate este accesibilă tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani, indiferent de înclinațiile matematice existente.

În România, organizăm aceste cursuri de la începutul anului 2019 și până în prezent cursanții noștri au obținut rezultate fantastice în cadrul olimpiadelor susținute atât la nivel internațional cât și național.

Suntem extrem de mândri de rezultatele pe care cursanții noștri le-au obținut în urma participării la olimpiadele de Aritmetică Mentală. Cea mai recentă competiție ne-a adus premii importante, cursanții noștri obținând rezultate fantastice.

În data de 5 Decembrie 2021, copiii au participat, pentru al doilea an consecutiv la Campionatul Internațional SAMA GLOBAL (organizație mondială renumită, membrii căreia sunt cele mai căutate și renumite școli și academii din Asia și UE). La această competiție au concurat cu copii din 19 țări (Taiwan, Rusia, China, Egipt, Uzbekistan, SUA, Marea Britanie etc.), iar copiii din centrele noastre au obținut titluri importante printre care și pozițiile de Campioni. Ne bucură să vedem aceste rezultate deoarece cunoaștem efortul și pasiunea din spatele lor.

În data de 11 februarie 2022 vom  participa la Campionatul Internațional de Aritmetică Mentală Horus, care va fi susținut în Dubai. Cursanții de Aritmetică Mentală din întreaga lume vor concura pentru titlul Horus 2022 și pentru a pune în practică abilitățile dobândite. Așadar, ne pregătim pentru campionatul ce urmează cu multa incredere și bucurie în suflet. Ne dorim pe viitor participarea la cât mai multe campionate și olimpiade deoarece acest tip de experiențe îi scoate din zona de confort, îi ajută să își gestioneze emoțiile și trăirile, fiind, totodată, un stimul benefic pentru motivația lor.

Sperăm să venim în sprijinul unui număr cât mai mare de copii care să beneficieze de programe atent studiate menite să îi pregătească atât pentru școală, cât și pentru viața lor ca viitori adulți.

Pentru a extinde experiențele trăite de cei mici este important să le permitem să descopere metode alternative care pot fi în concordanță cu nevoile lor dar și cu stilul individual de învățare. Ne propunem prin intermediul lecțiilor demonstrative gratuite să ne cunoaștem și să introducem părinții și copii în minunatul univers al Aritmeticii Mentale. Vă așteptăm cu drag!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top