Now Reading
Inteligenta fara iubire este rece, iar emotia fara inteligenta este naiva

Inteligenta fara iubire este rece, iar emotia fara inteligenta este naiva

Revista Psychologies

Nossrat Peseschkian, psihiatru


Interviu cu Nossrat Peseschkian, fondatorul psihoterapiei pozitive, presedinte al Societatii Internationale de Psihoterapie Pozitiva

De curand, a avut loc in Romania Conferinta de psihoterapie pozitiva, prezidat de insusi fondatorul acesteia, psihiatrul german de origine iraniana, Nossrat Peseschkian. Despre aceasta metoda care aduce din nou la suprafata beneficiile intelepciunii stravechi a vorbit insusi fondatorul.

Ce este de fapt psihoterapia pozitiva si care este diferenta dintre aceasta abordare si celelalte psihoterapii?
Nossrat Peseschkian: Psiho­te­rapia pozitiva nu vrea sa vada lucrurile dintr-un unghi negativ. Psihoterapia pozitiva vine din latinescul „positum“, aspectele pozitive in totalitatea lor. In general, abordarile medicale si cele psihoterapeutice lucreaza mai ales cu tulburarile.

Psihoterapia pozitiva lucreaza cu calitatile pe care le are oricine. Psihoterapia pozitiva are la baza o abordare noua; sa incurajeze pacientul prin cele trei principii ale sale: speranta, echilibru si consiliere. Astfel, calitatile sale vor iesi la iveala si clientul poate sa isi rezolve problema mult mai usor alaturi de tera­peutul sau. Poate sa lucreze mult mai bine alaturi de terapeutul sau. 50% din terapii sunt intrerupte pentru ca pacientul nu este satisfacut de terapie si nici terapeutul de demersul sau alaturi de client. Pentru ca ei privesc spre simptom.

Dar prin intermediul psihoterapiei pozitive clientul poate privi propria problema dintr-un unghi nou. Aceste povesti de intelepciune deschid orizonturi noi. Aceste povestiri ajuta la gasirea posibilitatilor al­ternative de actiune pentru cineva. Asta, daca esti convins, ca terapeut, ca ai in fata nu doar un om care vine cu probleme, ci si cu oportunitati si calitati. Intelepciunea orientala spune ca, daca vrei sa obtii ceva ce nu ai avut, e bine sa faci ceva ce nu ai mai facut inainte.

Multe dintre probleme vin din partea stanga a creierului, adica din cea rati­o­nala. Ei bine, noi incercam sa activam si sa exploatam partea dreapta, adica pe cea emotionala. Intelepciunea orientala spune ca inteligenta fara iubire este rece, iar emotia fara inteligenta este naiva. Cele doua, lucrand impreuna, inseamna intelepciune.

Cunoasteti cazuri de pacienti care s-au simtit mai bine ca rezultat al acestor povesti? Cum lucrau oare in trecut orientalii cu cei care veneau la ei suferind de ceva sau cu vreo dilema?
–  Ei bine, povestile de intelepciune jucau un rol crucial. Apoi m-am intrebat eu insumi, dezvoltand aceasta metoda, ce povesti putem folosi pentru dureri de cap, anxietate etc. Gasim vreo cateva… Pentru orice fel de boala, exista cate o poveste potrivita. Clientul se duce cu ea acasa si de obicei i se cere de catre terapeut sa scrie un mic eseu, de trei pagini, despre ceea ce a citit si pe care il va aduce data viitoare. E o sursa de orientare. Clientii vin si spun ca au vorbit cu sotul sau sotia si ca respectivul era atat de incantat, ca a ras si ca a spus aia si aia. Apoi terapeutul il intreaba ce isi imagineaza despre aceasta poveste si cum poate sa foloseasca acea poveste in urmatoarele doua saptamani ale vietii sale cu ratiunea, cu emotiile si apoi cu actiunea.

Si acestea pot reduce terapia. Eu am specializare in psihanaliza si terapii cognitiv-comportamentale. Si acestea, si abordarea psihodinamica pot folosi povestirile. Ele sunt abordari excelente insa eu, prin psihoterapia pozitiva, incerc sa le reunesc. Multi colegi imi spun ca au putut lucra, in sfarsit, cu pacienti psihotici prin intermediul povestilor mele! Profesorul Benedetti, un mare psihiatru elvetian, mi-a spus ca povestile mele contribuie la reducerea rezistentelor clientului. Multi psihanalisti nu pot lucra cu un client, din cauza rezistentelor acestuia, dar ei gasesc in povestile orientale anumite exemple care contribuie la reducerea acestor rezistente.

Deci si psihanalistii pot lucra cu aceste povesti…
–  Chiar foarte bine. Psihodrama mai poate beneficia, Gestalt-terapia… cele comportamentale… noi consideram ca psihoterapie pozitiva este un fel de mama a acestora, pentru ca le integreaza. Ele sunt foarte bune si pentru terapeuti, pentru ca multi au depresii, sunt obositi. Sa va mai spun ceva: multi psihiatri se sinucid, pentru ca ei asculta numai problemele si durerea. Si noi avem si pentru ei cate o poveste. Noi credem ca aceste povesti sunt un ajutor pentru ei, pentru ca ii ajuta sa comunice, sa ajute, la randul lor. Deci, psihoterapia pozitiva este o intoarcere la origini, la felul cum oamenii se ajuta intre ei, la probleme sufletesti dintotdeauna…

Care e rolul traditiei si religiei in vindecare?
–  E foare utila spiritualitatea. La inceputul activitatii noastre am lucrat multa vreme alaturi de terapeuti din China si din Rusia. Si i-am intrebat: ce povesti sunt potrivite dintre cele care apartin culturii dumneavoastra, pentru a linisti acest pacient? Folositi-le. Ce povesti aveti despre speranta, de exemplu? Si ei vor veni cu exemple ale lui Lao Tzi, din budism etc… Mereu trebuie sa luam in considerare cultura sau subcultura din care terapeutul sau clientul face parte.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top