Now Reading
Laura Borjog: sunt aici pentru a oferi un spațiu de vindecare

Laura Borjog: sunt aici pentru a oferi un spațiu de vindecare

Revista Psychologies
Laura Borjog 2

Psychologies: Cum îţi începi ziua? Ai vreun ritual dedicat în acest sens?

Pentru a începe ziua bine, mă trezesc înaintea tuturor și mă pregătesc cu câteva exerciţii de respirație și obiceiuri care să îmi dea energie pentru începutul zilei și să mă motiveze. Pentru o atitudine pozitivă și pentru a-mi armoniza inima și gândurile eu mulțumesc pentru tot și sunt recunoscătoare pentru tot: sănătatea mea, oamenii apropiaţi, oportunităţile din viaţă sau alte mici aspecte care mă fac fericită, dar și pentru obstacole și situații mai puțin favorabile. Apoi beau un pahar de apă cu câteva picături de lămâie. Folosesc la maximum timpul petrecut în trafic înspre și dinspre birou pentru a mă conecta cu mine, iar acest lucru contribuie semnificativ la starea mea de bine şi la modul în care privesc lumea în fiecare zi.

Psychologies: Ajută-ne să te cunoaştem mai bine. Ce presupune munca ta dintr-o zi de lucru?

Într-o zi obișnuită interacționez la job cu colegii și furnizorii și o fac cât pot de bine, cu implicare și dedicare, iar în a doua parte a zilei cu clienții, pentru sesiuni individuale de terapie complementara (Bowen, Bach) sau alternativă/ energetică (Access Bars, EFT, RH). Înainte de fiecare întâlnire fac o evaluare a nevoilor clientului și planific o abordare personalizată pentru ca acesta să obțină beneficii maxime din ședința respectivă. Deasemenea, după ședință urmăresc și analizez progresul și evoluția fiecăruia și modul în care terapia îi ajută, pentru a adapta corespunzător abordarea în ședința următoare. Investesc timp în instruire continuă pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente descoperiri și tehnici din domeniul terapiilor complementare și alternative. Mă ocup și de clienți și comunicarea cu aceștia, precum și de  gestionarea și organizarea resurselor necesare pentru sesiunile viitoare. O parte esențială este propria stare de bine – folosesc aceleași tehnici pe care le recomand, pentru a-mi menține echilibrul și pentru a-mi reîncărca bateriile. Prin această combinație de activități, îmi dedic ziua pentru a ajuta clienții să își găsească echilibrul și să își îmbunătățească starea de bine și de sănătate.

Psychologies: Cum reuşeşti să te ancorezi în prezent şi să nu te laşi cuprinsă de problemele întâlnite în cadrul sesiunilor de lucru?

Este necesar să mă ancorez în prezent și să gestionez problemele întâlnite în timpul lucrului prin conștientizare, exerciții de relaxare și respirație conștientă – pentru a-mi centra atenția și a-mi liniști mintea. Asta mă ajută să rămân calmă, prezentă, să îmi reglez nivelul de stres și să eliberez gândurile legate de zona personală. Pentru a înțelege și gestiona mai bine reacțiile personale legate de problemele clientului reflectez asupra propriei experiențe pe care o am în timpul ședinței, particip la diverse programe pentru a învăța strategii noi și pentru a primi suport și ghidare în gestionarea situațiilor dificile. În ultima vreme mă gândesc intens să pot stabili limite clare între lucru și timpul personal, pentru a evita epuizarea și a menține o distanță sănătoasă între viața profesională și cea personală și să beneficiez la rândul meu de terapie, pentru a evita orice problemă care ar putea afecta calitatea în lucrul cu clienții. Aceste practici îmi par esențiale pentru a menține un cadru profesional și pentru a oferi cea mai bună îngrijire și sprijin clienților, dar și pentru a menține propria bunăstare.

 Psychologies: Care sunt cele mai mari provocări întâlnite până acum în practica ta?

 Pot spune că o provocare majoră este asociată cu acceptarea și înțelegerea acestor terapii complementare și alternative în rândul publicului și a comunității medicale tradiționale. Comunicarea și colaborarea cu profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a oferi o abordare holistică și completă a stării de sănătate a clienților poate fi dificilă. Este important să depunem eforturi pentru educare și informare asupra beneficiilor și eficacității acestor terapii. În unele cazuri, accesul la anumite terapii complementare și alternative poate fi limitat sau costisitor și o provocare importantă constă în a le face mai accesibile pentru cât mai multe persoane. Deși în multe țări din Europa există reglementări și standarde profesionale pentru astfel de terapii, care sunt recunoscute ca făcând parte din sistemul național de sănătate, la noi aceasta este doar un deziderat și o provocare. Deși este esențială, poate fi o provocare alocarea timpului pentru dezvoltare profesională pentru a oferi cele mai bune servicii clienților.

 Psychologies: Am vorbit despre cele mai mari provocări, povesteşte-ne puţin şi despre cele mai frumoase momente pe care le-ai avut în această meserie

 Există atât de multe momente minunate și memorabile pe care le-am experimentat în această etapă, dar m-a marcat profund când am asistat la transformarea și vindecarea unei cliente. A fost o experiență deosebită să văd cum toate condițiile propice s-au întrunit și terapiile pe care le-am aplicat au ajutat cu adevărat persoana să depășească o perioadă dificilă din viața sa.

 De asemenea, momentele în care am văzut recunoștința și pacea în ochii clienților după sesiunea de terapie au fost pentru mine deosebite. Astfel de întâlniri sunt cele care mă motivează și îmi confirmă pasiunea pentru ceea ce fac în fiecare zi. Faptul că pot fi acolo pentru a oferi un spațiu de vindecare și îndrumare este cea mai mare recompensă pentru mine.

 Psychologies: Cum arată pentru tine dezvoltarea în viaţa personală şi în carieră?

Pentru mine este importantă evoluția continuă în ambele aspecte ale vieții, atât dezvoltarea personală cât și profesională reprezintă o călătorie și nu o destinație.

În viața personală, văd dezvoltarea ca un proces de învățare constantă, de explorare a sinelui și de evoluție spirituală, printr-un echilibru între trăirea prezentului, recunoștință și acceptarea schimbării.

În ceea ce privește latura profesională, dezvoltarea reprezintă o căutare permanentă a cunoașterii și aprofundării domeniului terapiilor complementare și alternative, pentru a fi mereu la curent cu cele mai eficiente și inovatoare practici. Înțeleg dezvoltarea profesională ca pe o oportunitate de a crește ca terapeut, de a descoperi noi tehnici sau abordări benefice pentru clienți

Psychologies: Ce recomandări ai pentru cititorii noştri în materie de dezvoltare (filme, literatură, cursuri, etc.)?

Acum există o varietate de resurse valoroase. În ceea ce privește literatura, pot fi de mare ajutor cărțile care se concentrează pe dezvoltare personală și abordări terapeutice. Printre acestea se numără lucrările lui Eckhart Tolle (Puterea prezentului), sau cărțile lui Brené Brown care explorează vulnerabilitatea și curajul.

În ceea ce privește filmele, există documentare și filme motivaționale care oferă perspective interesante și inspirație. Printre ele se numără ‘Heal’, un documentar despre puterea vindecătoare a minții și a trupului, ‘The wisdom of trauma’, in care lumea este privita prin ochi mai iubitori și plini de compasiune sau ‘The Secret’, care abordează legea atracției și puterea gândirii pozitive.

În plus, cursurile online sau seminariile susținute de specialiști renumiți în domeniul terapiilor oferă oportunitatea de a învăța tehnici și abordări noi pentru dezvoltare și sănătate. Resursele online, chiar și de pe site-uri românești, oferă o mulțime de cursuri de terapie prin artă, meditație sau alte terapii complementare.

În concluzie, există o bogăție de materiale și resurse care pot susține dezvoltarea personală și profesională, iar alegerea depinde de preferințele și nevoile individuale ale fiecăruia.

Psychologies: Unde îţi găseşti inspiraţia pentru fiecare nouă zi din viaţa ta?

Inspirația mea vine din surse diverse, din lucrurile simple și frumoase ale vieții: în natură, în citatele motivaționale, în conversațiile cu oamenii, în lucrările autorilor pe care îi apreciez, în momentele de liniște și în experiențele mele personale și profesionale. De asemenea, găsesc inspirație în răspunsurile și evoluția pozitivă a clienților mei, în progresul și transformarea lor, care mă motivează să îmi aduc contribuția în viața celorlalți pentru a-i susține în călătoria lor către echilibru și vindecare.

Psychologies: Care sunt tehnicile folosite de tine pentru a depăşi situaţiile mai puţin bune din viaţa ta?

Fiecare dintre noi are o abordare diferită în fața situațiilor mai puțin plăcute sau dificile. În viața mea, am învățat că acceptarea și conștientizarea sunt primii pași în depășirea acestor momente. Pentru a rămâne în prezent folosesc terapia iertarii ho’oponopono, exercițiile de respirație profundă și mindfullness. Practic recunoștința pentru a gestiona emoțiile și pentru a avea o perspectivă mai clară asupra situațiilor, pentru că viața se întâmplă…Mă ajut de esențele florale, de muzica terapeutică, de o baie cu sare și uleiuri esențiale și fac activități care îmi aduc bucurie și îmi permit să mă reechilibrez, ajutându-mă să trec peste momentele mai dificile.

Psychologies: Ce te preocupă în timpul liber? Care sunt pasiunile tale?

În timpul liber, mă dedic unor pasiuni care mă relaxează și mă încarcă pozitiv. Printre aceste activități preferate ar fi gătitul, drumețiile/plimbările în natură, rugăciunea, cititul, meditația și muzica. Acestora li se alătură și crearea unor obiecte de decor, petrecerea timpului alături de familie și prieteni sau voluntariatul, care completează echilibrul și starea de bine.

Psychologies: Care este relaţia ta cu spiritualitatea? Ai anumite practici în acest sens?

 În ceea ce privește spiritualitatea, pot spune că valorile și principiile după care mă ghidez sunt compasiunea, iertarea și altruismul, care acum simt că au evoluat, și că văd conexiunea cu lumea dintr-un unghi mai profund. Această latură mă ajută să găsesc sens în ceea ce trăiesc și să înțeleg că suntem interconectați cu toții și cu tot ceea ce ne înconjoară. Rugăciunea m-a însoțit de mică și conexiunea cu divinitatea s-a amplificat în ultimii ani, de când percep că se manifestă în toate aspectele vieții de zi cu zi. Caut modalități de a-mi întări conexiunea interioară și de a explora latura spirituală a existenței și meditația mă ajută mult. De asemenea, citesc și învăț despre diverse practici de explorare și înțelegere a lumii și încerc să cresc vibrația mea și a celor din jur.

 Psychologies: Cum îţi închei ziua de lucru?

De mulți ani îmi propun (și chiar reușesc) să las lucrurile legate de ziua de muncă la ușă și să mă concentrez pe activitățile care îmi aduc bucurie și liniște, în familie. Îmi rezerv seara pentru a mă relaxa sau a mă reconecta cu copiii, sau vorbesc la telefon cu câte o prietenă. În unele seri particip la sesiunea de aerobic cu grupul nostru, online, pentru că mișcarea îmi este benefică și îmi aduce bucurie întotdeauna. Îmi închei ziua cu un auto-masaj cu uleiuri esențiale, reflectând asupra a ceea ce am realizat, marchez pașii mărunți, de care sunt mândră și cei la care mai am de lucru în ziua următoare. 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top