Now Reading
O zi din viața unui coach: Gabriela Pepino

O zi din viața unui coach: Gabriela Pepino

Revista Psychologies
Gabriela Pepino

Psychologies: Cum îţi începi ziua? Ai vreun ritual dedicat în acest sens?

Gabriela Pepino: Dimineața devreme mă trezește de cele mai multe ori un pisoi morocănos care cere mângâiere sau … mâncare. Iar în zilele în care își propune să fie leneș, mă trezește cu punctualitate un ceas deșteptător. Negreșit sunt prima care se trezește, așa că pot profita de liniștea dimineții pentru a mă răsfăța cu o cafea bună dar și cu o scurtă meditație. Și ca să-mi încep ziua cu energie, îmi aloc măcar 30 min pentru o sesiune de mișcare și/sau yoga.

Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?

Gabriela Pepino: Lucrez cu oamenii în diferite contexte și medii de mai bine de 20 ani. Însă experiența din ultimii 10+ ani în care am fost dedicată și implicată în construirea și conducerea echipelor, în mentorarea leaderilor, în crearea de programe de dezvoltare pentru manageri, în coaching au adus o mare satisfacție în viața mea profesională. Dorința de a contribui la succesul și bunăstarea oamenilor a fost fundamentul pe care am construit practica mea de coaching.

Psychologies: Cum reuşeşti să te ancorezi în prezent şi să nu te laşi cuprinsă de problemele întâlnite în cadrul sesiunilor de lucru?

Gabriela Pepino: Se spune că există un motiv pentru care fiecare coach ajunge să lucreze cu un client anume, iar mie îmi place să analizez temele pe care clienții mei le aduc pe masă și să văd în ce măsură mai am eu de lucrat în acele zone. Cred că lucrul cu noi și învățarea nu se termina niciodată. Desigur, fac acest proces de introspecție în afara sesiunii.

În timpul discuțiilor, îmi concentrez toată atenția pe cine este clientul meu ca și om, nu numai pe ce spune el. Țin mereu cont să creez un mediu sigur, lipsit de judecată, critică sau sfaturi, în centrul căruia se află agenda și obiectivul clientului și, mai presus de toate, el ca și persoană.

Psychologies: Care sunt cele mai mari provocări întâlnite până acum în practica ta?

Gabriela Pepino: Majoritatea persoanelor cu care eu lucrez sunt profesioniști și leaderi care se confruntă cu provocări la limita dintre sfera profesională și cea personală. Sau, mai bine spus, cum să găsească echilibrul între ariile importante din viața lor. Iar în dinamica și complexitatea caracteristică vieții noastre curente, în care stresul este omniprezent iar așteptările pe care le avem de la noi înșine adaugă presiuni majore, devine foarte dificil să jonglezi constant între priorități.

Pentru cei care adaugă și componenta perfecționismului sau pe cea de “ people pleaser” provocarea de a se simți în armonie în viața lor poate deveni și mai amplă.

Pentru multă vreme, am fost și eu acolo. Acum însă, câteodată provocarea este să am răbdare ca fiecare să-și găsească răspunsurile și echilibrul în ritmul lui.

Psychologies: Am vorbit despre cele mai mari provocări, povesteşte-ne puţin şi despre cele mai frumoase momente pe care le-ai avut în această meserie!

Gabriela Pepino: Partea cea mai valoroasă pentru mine în această meserie este conectarea cu alți oameni și faptul că de la orice altă persoană pot învăța ceva nou. Și mai fascinant este că de multe ori ce am învățat din aceste interacțiuni a fost mult despre mine însămi, despre cum mă raportez eu la ceilalți, la viață, despre valorile mele, despre sensul și misiunea pe care le-am găsit. Și sunt recunoscătoare că am avut și am oportunitatea de a interacționa cu oameni extraordinari.

Psychologies: Cum arată pentru tine dezvoltarea în viaţa personală şi în carieră?

Gabriela Pepino: Sunt adepta învățării continue. Și nu vorbesc neapărat de studii academice extinse, MBA -uri , doctorate, cercetări. Mă refer în primul rând la dezvoltarea unui mindset de creștere, la a crea parteneriate care stimulează dezvoltarea (mentoring, coaching, terapie), la a face parte din medii și comunități care promovează creșterea, la a explora concepte și domenii noi. Un element important al dezvoltării este definirea obiectivelor personale, identificarea valorile proprii și integrarea lor în viața de zi cu zi.

Pentru mine, dezvoltarea înseamnă explorarea constantă a potențialului personal și profesional, adaptarea la schimbări și evoluția în moduri care aduc împlinire și armonie.

Dezvoltarea profesională nu se limitează doar la avansarea în ierarhia organizațională, ci și la îmbunătățirea abilităților și competențelor relevante pentru domeniul de activitate.

Psychologies: Ce recomandări ai pentru cititorii noştri în materie de dezvoltare (filme, iteratură, cursuri, etc.)?

Gabriela Pepino: În ultima vreme am dezvoltat o pasiune pentru neuroștiință și consider că înțelegerea neurobiologiei umane și a funcționării corpului nostru ne ajută să ne înțelegem mai bine reacțiile, credințele și mecanismele de coping din viața noastră.

Cursuri și cărți care acoperă această latură sunt multiple, aș recomanda totuși cateva optiuni care pe mine m-au ajutat foarte mult:

1.Cartea Mindsight – Noua știință a transformării personale – Daniel Siegel

2.Documentarul Netflix – The Mind, explained

3.Podcastul și platforma Mind Architect care oferă acces pe înțelesul tuturor la informații coroborate din multiple surse (cărți, studii, cercetări, podcasturi), structurate și sintetizate într-o formă foarte prietenoasă. De asemenea Paul Olteanu are și o serie de cursuri pe diferite teme.

Psychologies: Unde îţi găseşti inspiraţia pentru fiecare nouă zi din viaţa ta?

Gabriela Pepino: Inspirația vine mereu din interiorul meu, din sensul pe care am ales să-l dau vieții mele, din dorința de a trăi o viață în armonie cu mine însămi și cu ceilalți. Și, bineînțeles, din energia pe care mi-o iau din relațiile cu cei dragi.

Psychologies: Care sunt tehnicile folosite de tine pentru a depăşi situaţiile mai puţin bune din viaţa ta?

Gabriela Pepino: Cu toate că sunt o persoană pentru care structura este importantă, nu știu dacă pot spune că am o serie de tehnici sau metode dezvoltate pentru a depăși dificultățile.

Ce mă ajuta este însăși filozofia de viață pe care mi-am construit atât cariera, cât și viața personală.

Cred în ciclicitatea vieții, cred că fiecare situație este neutră, noi fiind cei care îi dăm o valență sau alta, pozitivă sau negativă. Cred că din fiecare situație putem învăța, și, mai ales, cred că comunitatea are un rol extrem de important: și când ne este bine, și când avem nevoie de sprijin.

Psychologies: Ce te preocupă în timpul liber? Care sunt pasiunile tale?

Gabriela Pepino: O mare parte din timpul liber este dedicat familiei, am 2 fete adolescente cu care încerc să mai petrec timp până când își iau zborul la facultate. O altă parte, mi-am propus acum ceva timp, să mi-o dedic mie pentru a face activități care mă hrănesc emoțional sau intelectual. Am grijă de mine, mă întâlnesc cu oameni dragi, citesc sau învăț lucruri noi.

Și, din când în când, mă bucur să planific câte o vacanță, mai scurtă sau mai lungă, important e să fie în locuri cu soare. Îmi place să călătoresc, să văd locuri noi, culturi noi și chiar mă pregătesc acum pentru o escapadă în însorita Sicilia.

Psychologies: Cum îţi închei ziua de lucru?

Gabriela Pepino: Ziua mea se încheie de cele mai multe ori în sânul familiei, în căldura, liniștea și confortul casei mele.

Acolo mă încarc cu energia debordantă a mezinei familiei, cu poveștile ecvestre ale surorii sale și cu conversațiile de final de zi cu soțul meu, în compania unei căni de ceai. 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top