Now Reading
Uleiurile esențiale: cum trebuie alese și folosite

Uleiurile esențiale: cum trebuie alese și folosite

cătălina-boncilică
uleiurile-esențiale-cum-trebuie-alese-și-folosite

Uleiurile esențiale, precum și toate celelalte produse ale aromaterapiei, sunt pentru mine ființe vii care mă ajută cu puterile lor magice în momentele în care am nevoie de susținere și vindecare, de reconfortare și de relaxare.

Dacă și tu crezi asta sau dacă ești curioasă cum este posibil așa ceva, atunci te aștept la cursul Secretele aromaterapiei, pentru a-ți împărtăși cu mare drag din cunoașterea pe care am acumulat-o de-a lungul a două decenii de experiență.  

Secretele aromaterapiei cu Cătălina Boncilică

Înscrieri la [email protected]

Când: 26 martie, orele 10:00-18:00

Unde: House of Gong, Str. Negustori, nr. 23-25, sector 2, București

Preț: 350 RON | 300 RON dacă vii cu un/o prieten(ă)

Uleiurile esențiale îți ating într-un mod magnific subconștientul

În doar câteva picături de ulei esențial sunt strânse la un loc puterile nemărginite ale plantelor, ale naturii – o provocare pentru simțuri și o atingere subtilă a creierului, a subconștientului, care apoi face minuni în tot corpul nostru.

Rar mi-a fost dat să văd persoane care să rămână indiferente la mirosul unui ulei esențial – ori îți place foarte mult, ori este ceva care îți irită simțurile, dar cu siguranță nu te lasă indiferent, și asta se vede imediat pe fața ta și în gesturile tale, oricât ai vrea să ascunzi senzația.

Ce este AROMATERAPIA?

Ramurile Aromaterapiei

  • Aromaterapia științifică
  • Aromaterapia energetică
  • Aromaterapia vibrațională
  • Aromaterapia olfactivă
  • Oncțiunile

De ce trebuie să facem un curs de aromaterapie?

În ultima perioadă, uleiurile esențiale s-au democratizat și o multitudine de persoane au acces foarte ușor la ele. Altădată utilizate doar de farmaciști sau biochimiști, astăzi tot omul poate să-și procure uleiuri esențiale.

Știm să utilizăm uleiurile esențiale?

Aud foarte des în preajma mea: „Mi-am cumpărat azi un ulei de lavandă. Și ca să mă destind am pus în baie 20 de picături.” Toate bune și frumoase, dar aș spune că aceste persoane fac ca toată lumea, adică se înscriu în curentul consumatorist (trendul de piață).

Întrebarea mea este ce fel de lavandă era? Și ceea ce e mai important – ce se întâmplă cu un ulei când îl pui în apă? Păi… plutește și e clar că nu este modul adecvat de a-l utiliza! Te rog, fii sinceră cu tine însăți și dacă te regăsești în cazul de mai sus, te rog vino la un curs de aromaterapie!

Aceste molecule au principii active, la fel ca medicamentele. La fel ca ele, pot interacționa cu terenul pe care îl reprezintă corpul uman. Cred că nu luăm aspirină dacă nu ne doare capul și dacă ne doare, nu facem un masaj la picior!

Care este calitatea uleiurilor pe care le utilizez?

Aceasta este unul dintre cele mai importante puncte de care trebuie să ne asigurăm atunci când cumpărăm uleiurile esențiale.

Ele sunt produse biochimice, unele greu de obținut – spre exemplu, trandafirul – pentru un litru de ulei de trandafir avem nevoie de 20 de tone de petale de trandafir – ceea ce înseamnă că atrage foarte mulți producători fake gata să profite de un câștig rapid falsificând; corectând compoziția, amestecând cu derivate din petrol…

Alți producători pot să folosească plante care cresc în câmpuri poluate, OGM, cu pesticide sau care să nu respecte procesul de obținere.

Elementele de care avem nevoie ar fi proveniența – țara de origine a plantelor, numărul de lot (trasabilitatea provenienței), tipul de cultură al plantelor din care uleiul a fost obținut. Apoi care parte a plantei a fost transformată și care este specificația biochimică a plantei și numele ei latin care o definește.

Logo-urile recunoscute pe care să le căutăm sunt: EcoCERT, AB – agricultura organică. DEMETER este un logo care ne spune că tot procesul de obținere a produsului este asigurat în conformitate cu caietele de sarcini de cultură și recoltare a plantelor, precum și de obținere a uleiului. El este considerat a fi organic 100%.

De ce este interesant DEMETER? Spre exemplu, dacă recoltăm menta piperată după ce înflorește, atunci în uleiul esențial o să găsim un procent mai ridicat de cetone (mentonă și iso-mentonă) care sunt neurotoxice. Un proces DEMETER se asigură că menta va fi recoltată înainte de înflorire.

Apoi în funcție de sezon, plantele sintetizează diferit moleculele aromatice. Spre exemplu cimbrul (Thymus vulgaris L. Lamiaceae), iarna va avea o producție superioară de geraniol – alcool –, iar vara acetat de geranil – ester – suav ca miros.

Alte nume de încredere sunt:

  • HECT – Ulei esențial chemo tip
  • HEPCT – Ulei esențial Pur, Total, Certificat
  • HEBBD – Ulei esențial definit biochimic și botanic
  • HESD – Ulei esențial definit din punct de vedere științific

Sunt influențată de marketing atunci când îmi procur uleiul esențial?

O altă problematică pe care aș vrea să o punctez aici este în legătură cu marketing-ul acestei piețe la modă, piața reprezentată de uleiurile esențiale: sunt tristă să văd că de multe ori cei care știu să vândă au mai mulți clienți, câteodată la prețuri mari, decât cei care au o bună calitate – asta duce la o defăimare a utilizării uleiurilor esențiale – pentru că ce nu e de calitate nu duce la rezultatele pe care le așteptam.

Utilizarea uleiurilor esențiale

În principiu, utilizarea uleiurilor trebuie să se facă „fără risc” – drept pentru care este recomandat ca femeile însărcinate, copiii până la 5 ani, bolnavii cronici, bătrânii să nu le folosească decât dacă știu exact pentru ce le folosesc și în ce doze. Mai ales dacă forma de utilizare este orală.

Câteva moduri de folosire sigure:

În difuziune de uleiuri esențiale

O utilizare care nu prea are multe contraindicații este în difuzare, printr-un „brumizator” cu nebulizare – care folosește aburul pentru a da aerului ambiant o nouă ionizare și reîmprospătare. Putem să folosim și pentru camerele copiilor mici, cu 1-3 ore înainte de a-i aduce în cameră.

Ce uleiuri esențiale putem difuza fără risc?

Aș recomanda esențele de citrice fără nicio rezervă. Apoi am putea avea două sinergii interesante cu uleiuri pe care le putem folosi și singure:

  • ulei esențial de lavandă – cunoscută ca Lavanda adevărată, lavandă oficinală – cu numele latin de Lavandula angustifolia, cu proprietăți relaxante și calmante
  • Esența de mandarină, anxiolitic și sedativ
  • Esența de portocale dulci, cu proprietăți pozitive și reconfortante

Folosite în sinergie, aceste uleiuri sunt ideale pentru a vă bucura de un moment de relaxare.

  • Esența de lămâie, pentru a elimina mirosurile neplăcute
  • Ulei esențial de Eucalipt globulos – nume latin Eucalyptus globulus, împotriva microorganismelor și insectelor
  • Ulei esențial de Ravintsara – nume latin Cinnamomum camphora, imunostimulator pentru a preveni toate tipurile de infecții

Folosite în sinergie, aceste trei uleiuri esențiale sunt ideale pentru purificarea aerului, eliminarea mirosurilor neplăcute și purificarea căilor respiratorii.

Masaj cu uleiuri esențiale

Trebuie să ne interesăm la persoana care face masajele.

Trebuie să avem în vedere că o persoană nu poate fi în contact cu mai mult de 20 de picături de ulei esențial pe zi. Deci dacă masează câteva persoane pe zi cu ulei esențial, ea va ajunge foarte repede la acest număr. Corpul uman poate „încasa” ceva timp dozele mari, dar în practică aceste persoane devin intolerante la mirosuri sau fac diferite boli respiratorii sau de piele.

Dar să profităm de această utilizare: încă o dată esențele de citrice sunt minunate în această utilizare. Mixate în uleiuri vegetale de calitate cum ar fi cel din sâmbure de caisă sau migdală, într-un procent de 20 de picături la 50 ml de ulei vegetal, ele pot duce la relaxare sau tonificare musculară. În schimb trebuie să ținem cont că ele sensibilizează la lumină și că nu trebuie să ne expunem la soare după ce pielea a „primit” aceste moleculele.

Ylang ylang  (Cananga odorata) este utilizat cu multă plăcere în cabinetele de masaj, la fel ca uleiul esențial de mușcată (Pelargonium, groupe Geranium rosat) pentru a da sclipire și netezime pielii. În acest caz uleiul vegetal de Jojoba sau de germeni de grâu sunt recomandate. Pot ajuta și la corectarea unor probleme de piele cum ar fi vergeturile după un regim de slăbire sau după o sarcină. În acest caz putem adăuga câteva picături de ulei esențial de cedru de Atlas – (Cedrus Atalantica).

În parfumuri naturale & energetice

Crearea de mici deodorante roll-on cu diferite uleiuri esențiale  în combinație cu un ulei vegetal este o practică binevenită pentru a nu mai utiliza parfumurile de sinteză. Putem utiliza la încheietura mâinii, dar și după ureche. Aceasta implică o cantitate mai mare de ulei esențial „moale”, 20 picături pentru 5 ml, dar dat fiind că este utilizat pe o porțiune redusă de piele, riscul este minim. Putem utiliza aceleași tipuri de uleiuri deja numite mai sus.

În baie, pentru relaxare & curățare energetică

Putem să folosim uleiurile esențiale  pentru a ne destinde după o zi lungă de muncă sau după un stres intens. Apa caldă ne va ajuta să adormim mai ușor. Pentru a utiliza de această manieră uleiurile esențiale, întrebuințăm un suport care ajută uleiul esențial să se „dizolve” în apă: propun să o facem cu bol de sare – punem uleiul esențial în bolul cu sare și apoi sarea în cadă. Astfel suntem siguri că uleiul nu „plutește” pe apă și nici nu o să se „lipească” de piele pe o zonă mică pentru a produce efecte nocive. Toate uleiurile citate deja pot fi utilizate în acest scop.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top