Now Reading
Castigatorul premiului Nobel Stefan Hell – “Educatia primita in tara mi-a usurat viata”

Castigatorul premiului Nobel Stefan Hell – “Educatia primita in tara mi-a usurat viata”

Revista Psychologies

Este castigatorul premiului Nobel pentru chimie si este mandru de originile lui romane.  Stefan Hell vorbeste, intr-un interviu acordat in exclusivitate Digi24, despre proiectul sau si despre felul in care educatia primita in Romania l-a ajutat in munca de cercetare.

„Cred ca ceea ce s-a intamplat azi arata ca munca, perseverenta, educatia de baza care mi-a fost oferita in Romania si de care m-am bucurat a fost un lucru foarte important. Toti pot fi la fel de mandri ca si mine de acest premiu. Cred ca e foarte important sa te simti bine, sa te bucuri de ceea ce faci.

Aceasta bucurie de a face stiinta am invatat-o mai devreme, in judetul Arad, in Sfanta Ana am avut profesori minunati care mi-au stimulat interesul pentru stiinta. Aceasta atitudine pe care am avut-o m-a ajutat sa urmaresc probleme interesante si sa reusesc pana la urma.

La Timisoara, pentru prima data, m-am indreptat spre fizica. Am castigat un concurs local la fizica si am fost incurajat sa imi urmez studiile in fizica. Educatia primita atunci in Romania mi-a ajutat mult. Mi-a usurat viata. Cand am ajuns in Germania mi-a fost mai usor.”

Stefan Hell este bucuros ca i-a facut pe romani mandri si asteapta cu nerabdare reintoarcerea in tara. „Sunt membru al Academiei, asa ca am vizitat Romania de cateva ori anul trecut. Am primit titlul de Doctor (Honoris Causa, n.r.) din partea Universitatii Vasile Goldis din Arad si de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Ma simt foarte apropiat de Romania, am radacini acolo, m-am nascut in Arad. Acolo m-am indreptat spre cercetarile din stiinte. Radacinile sunt foarte importante pentru mine.Am avut un schimb de emailuri cu presedintele Academiei Romane acum cateva zile si i-am sugerat sa facem cateva intalniri pe teme stiintifice.

Sper ca se va realiza. As fi multumit daca as putea sa ma intalnesc cu mai multi oameni de stiinta din acest domeniu in Romania. Ar fi extrem de frumos, m-as bucura”, marturiseste castigatorul premiului Nobel pentru chimie.

Cercetatorul de origina romana recunoaste ca pentru el castigarea premiului a fost o mare surpriza. „Multa lume a zis ca voi esua. Am avut nevoie de multa perseverenta si energie pentru a nu fi distras de critici. Nu te poti astepta la un premiu Nobel pentru ca este foarte greu de obtinut.

Stiam, desigur, ca e o descoperire importanta si stiam, desigur, ca aceasta descoperire va avea un impact in lumea stiintifica si chiar pentru omenire – sa poti vedea lucruri pe care nu le puteam vedea inainte in celule. Dar a lua un premiu Nobel e un lucru special. Este o mare supriza”, mai spune Stefan Hell in interviul acordat in exclusivitate Digi24.

 

Interviul complet poate fi urmarit pe www.digi24.ro.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top