Now Reading
Andreea Mitoiu: cum să trăiești o viață împlinită, cu scop și sens

Andreea Mitoiu: cum să trăiești o viață împlinită, cu scop și sens

Revista Psychologies
Andreea Mitoiu

Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?

Andreea Mitoiu: Sunt pasionată de creșterea și evoluția mea de când mă știu. Într-un mod deosebit, mă fascinează mintea umană. Ea este cea care ne definește traiectoria vieții. Ne conduce spre împlinirea visurilor noastre, spre bucurie și fericire, și de asemenea, tot ea, este cea care ne adâncește în emoții frustrante, atunci când îi permitem.

Lucrez cu mine, zilnic. Să mă înțeleg, să mă cunosc, să descopăr ce mă susține și ce anume mă blochează, ce și cum pot îmbunătăți. Sunt om de acțiune și caut să integrez ceea ce descopăr astfel încât să fac pașii potriviți spre visurile mele cu bucurie. Intenția mea este să mă bucur de călătorie și să celebrez rezultatul.

Conduc un business de peste de 20 de ani, și, am descoperit din interacțiunile cu oamenii că aceștia îmi oferă încredere. Aduceau în discuțiile noastre provocărilor lor, iar unele subiecte erau sensibile. Și tot reveneau.

Decisivă, în schimbarea traiectoriei mele, a fost o perioadă grea prin care am trecut. În urmă cu aproximativ 5 ani, soțul meu a trecut printr-un burnout și printr-o depresie urâtă. Am fost acolo pentru el. Cum am știut, cum am putut.

La un moment dat, mi-am dat seama că nu este suficient, că pierdem timpul și batem pasul pe loc, așa că am apelat la specialiști. Am lucrat în primă fază cu doi psihoterapeuți, apoi cu un coach. Împreună și individual. Apoi, am început o serie de cursuri de dezvoltare personală pe termen lung.

2 ani au fost necesari ca să putem integra evenimentul și astăzi să putem vorbi despre el ca despre un pas uriaș în evoluția noastră, atât individual, dar și ca parteneri de viață.

Mi-am dat seama că, îmi place și vreau să devin și eu trainer și coach. Este minunat să fii client, însă creștea este spectaculoasă când ești tu profesionistul. Așa că m-am înscris la cursuri de formare.

Am întâlnit traineri desăvârșiți, mentori darnici, colegi cu care m-am completat și toți au contribuit prin contextele create la devenirea mea, ca și profesionist, la cine sunt astăzi.

Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?

Andreea Mitoiu: Suntem unici și minunați, și asta e super puterea noastră. Privim evenimentele vieții fiecare în felul lui. Din experiența mea, cele mai frecvente provocări sunt:

  • recunoașterea emoțiilor și gestionarea acestora, la timp, înainte de a pune stăpânire pe minte și a intra pe pilot automat.
  • poveștile înspăimântătoare pe care oamenii și le spun.
  • lipsa clarității, a motivației, a acțiunilor concrete, a disciplinei și a perseverenței.

Din perspectiva mea, cea mai mare provocare este cunoașterea și iubirea de sine.

Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?

Andreea Mitoiu: La fiecare sesiune contactez obiectivul clientului. Mă asigur că am claritate asupra ceea ce-și dorește, astăzi, Aici și Acum. El este cel care face agenda discuției noastre. Eu mă adaptez la nevoia lui. Mă las ghidată de intuiție. Mă asigur că am permisiunea acestuia înainte să-l provoc și să-l scot din zona de confort.

Iar, în cazul în care, problema lui nu este de competența mea, îi spun acest aspect și dacă dorește îi recomand un alt specialist.

Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?

Andreea Mitoiu: Da, crearea unei conexiuni între noi, este esențială. Mă asigur că aduc empatia, compasiunea și bunătatea încă din primele secunde ale întâlnirii noastre. Creez un spațiu prietenos și sigur, lipsit de orice judecată.

Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?

Andreea Mitoiu: Am în tolba magică multe instrumente pe care le pot folosi. Cel mai important, este faptul că, lucrez cu mine, zilnic.

Toate tehnicile pe care le folosesc cu clienții, le-am testat întâi pe mine. Unele sunt preluate de la alți specialiști cu care am lucrat sau pe care i-am studiat, altele sunt adaptate sau create de la zero. O parte dintre ele le folosesc zilnic, pe altele ocazional.

Astfel, îmi pot gestiona emoțiile în timp real. Am energia sus și exerciții simple la îndemână, pe care știu că mă pot baza.

Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?

Andreea Mitoiu: Să se documenteze bine înainte. Să se asigure că o pasionează lucrul cu oamenii. Să fie dispusă la învățare și pregătire continuă. Să aleagă un mentor cu care rezonează, de care îi place și o școală acreditată, de lungă durată. Să se asigure că are un disponibil financiar care să-i acopere nevoile pentru următorul an, poate chiar 2 ani, ca să nu renunțe. Să se înarmeze cu răbdare și să-și acorde timp ca să integreze tot ceea ce află, pentru că practicând cu colegii vei afla multe despre tine.

Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?

Andreea Mitoiu:

  • Cursurile NLP Mania
  • Cursurile de coaching ale Școlii Pleiade
  • Cursurile celor de la NeuroMindfulness Institute
  • Cursurile susținute de Oana Niculae, este un Mentor și un Trainer excepțional
  • Cursurile NLP Integrativ
  • Platforma Life University
  • Platforma Upriserz
  • Autori: Alain Cardon, Marcia Reynolds, Joe Dispenza, Tony Robbins, John Gottman, Daniel Siegel, Niculina Gheorghiță, Lise Bourbeau și mulți alții.

 

Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?

Andreea Mitoiu: În fiecare lună, particip la cel puțin două cursuri, ateliere sau seminarii, plus sesiuni de mentoring, online sau fizic. Unele sunt organizate de ICF România, în cadrul căreia sunt mebru și voluntar activ. Periodic, reiau cursurile deja finalizate la care am acces pe viață în platformele școlilor.

Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?

Andreea Mitoiu: Se întâmplă să am conștientizări în sesiunile individuale sau de grup. Pe parcursul întâlnirilor atenția mea este pe omul/ oamenii cu care lucrez, însă, dacă consider că poate susține contextul aduc revelația mea în spațiu, pe scurt, și las clientul să stabilească dacă are importanță și pentru el, sau nu .

Revin la momentul de „aha!“ în procesul meu de introspecție. Dacă este ceva mai profund și simt că singură nu pot să-l duc la un alt nivel îl abordez într-o sesiunea de coaching, mentoring sau supervizare.

Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?

Andreea Mitoiu: Bucuria pe care o văd în ochii lor atunci când își împlinesc obiectivele. Și mai ales, momentul în care realizează că transformarea lor s-a produs pe mai multe paliere, deși am pornit la drum pe unul singur.

Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?

Andreea Mitoiu: Discut cu el despre ceea ce observ. Aflu ce-și dorește cu adevărat. Dacă dorește, analizăm împreună de unde vine această rezistență sau scepticism. Dacă concluzionăm că nu este ceea ce are nevoie îi propun, suspendarea sau încetarea parteneriatului nostru.

Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?

Andreea Mitoiu: Oamenii au nevoie de oameni. Indiferent cât de mult va evolua tehnologia, acesteia îi lipsește ceva esențial, Energia și Conexiunea Spirituală. Tehnologia este bună când o folosești inteligent, dar poate deveni distructivă când este utilizată în exces.

Sunt persoane care se vor îndrepta spre AI. Însă, dacă ai experimentat cel puțin odată o sesiune individuală sau de grup vei vedea diferența.

În România, coachingul încă este la început de drum. Cred că oamenii vor vedea valoarea acestuia atunci când îl vor experimenta, pentru că coachingul se trăiește, nu se povestește.

Și atunci când simți, cât de ușoară și frumoasă este viața vrei să trăiești asta, nu să te chinui.

Coachingul îți aduce claritate, te ajută să îți  descoperi atuurile și să-ți cunoști lipsurile. Afli ce anume te motivează, și cum să te ridici când simți că nu mai poți și-ți vine să renunți. Stabilești obiective realiste și pași concreți de acțiune, în acord cu ritmul tău. Înțelegi că este normal să mai și greșești. Adaptezi și revii asupra obiectivului, ori de câte ori este necesar. Devii disciplinat și perseverent. Înveți să-ți gestionezi gândurile, emoțiile, sentimentele, comportamentele. Dar, cel mai important, te bucuri de călătoria ta prin viață. Trăiești o viață fericită, împlinită, cu scop și sens.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top