Now Reading
Eliza Kazan: Cum să devii designerul propriei tale vieți

Eliza Kazan: Cum să devii designerul propriei tale vieți

clementina-anghelache-2023

Descoperă călătoria fascinantă a Elizei, care s-a transformat dintr-o simplă căutătoare de înțeles într-o „life enhancer” și „personal evolution designer”. De la navigarea prin dialectici complexe la dezvoltarea unui brand european, ea ne împărtășește viziunea sa despre „liminal thinking”, evoluție personală și cum putem să construim o viață mai bună.

 

Ce te-a inspirat să devii un „life enhancer” și un „personal evolution designer”?

Se spune că, dacă ești parte din sistemul pe care vrei să-l schimbi, ești parte integrantă din problemă. 

Așadar totul a început cu mine. Am găsit suficientă inspirație în mine, în viața mea pentru a practical life enhancing și pentru a dobândi abilități de viață evolutive. Am mers cum se spune în popor, de la un trainer la altul, de la un guru la altul, de la un șaman la altul. (n.r. Eliza râde), Am trecut din dialectică în dialectică până am găsit adevăratul spațiul al devenirii personale, al transformării. Aici am aflat sentimentul ca sunt acasă și mi-am găsit împlinirea. Atentie, nu CONFORTUL. Mă simt împlinită și de aceea, APROFUNDEZ. 

în acest proces evolutiv al meu, am fost observată. Oameni din mediul profesional dar și din viața privată, au început să dezvolte un soi de admirație pentru modul meu de a fi și acest rol de ghid, de mentor s-a dezvoltat organic. Uneori îmi place să glumesc și să le reamintesc, cu recunoștință, mentee-lor mei, faptul că dacă ei nu erau niște followers atât de insistenți și de convinși că eu sunt mentorul, nu aș fi fost astăzi aici.

Undeva în subsidiar, cred că este vorba și de o misiune personală. Ceea ce fac nu se poate numi nici hobby, nici meserie și nu este pentru oricine. Este o activitate cât se poate de serioasă care presupune responsabilitate, viziune și mult drag față de ființa umană. Relația mentor mentee are ca fundament respectul, afecțiunea genuină și parteneriatul evolutiv.

 

Ai putea să ne descrii conceptul de liminal thinking? Cum ne poate ajuta acesta în viața de zi cu zi?

O veche parabolă spune că mai mulți oameni au fost legați la ochi și conduși în apropierea unui elefant, având ocazia să descopere și să descrie intuitiv mediul. Mintea lor a construit, pe baza experiențelor de viață și prin simțurile lor, pareri și imagințtii despre acea experiență. Ei au perceput conducte, ziduri, frânghii și chiar s-au creat dispute pe baza acceptiunilor asupra realității (a se înțelege cum se formează realitatea). Nimeni nu a intuit că ar fi vorba de un elefant. Fiecare om cunoaște un aspect al realității dar niciunul nu cunoștea ADEVĂRUL.

Întrebare legitimă: de ce au loc aceste confuzii și dispute?

Raspuns logic: pentru ca oamenii sunt legați la ochi.

Adevărul profund: lăsăm aici spațiu de reflecție pentru cititori.

Societățile, organizațiile, familiile, indivizii sunt entități care au la baza paradigme, convingeri despre convingeri pe baza cărora funcționează. Aparent, aceste convingeri sunt reprezentări asupra lumii însă, în realitate, sunt modele imperfecte, softuri virusate pe care oamenii le folosesc pentru a naviga în vremuri liminale.

Liminalitatea este starea de dezorientare și confuzie în care, dacă integrezi tehnicile potrivite, deschizi ușa spre transformare și evoluție. Cuvântul liminal vine din latinescul limen care înseamnă prag. În starea de liminalitate nu mai ești cel care ai fost dar nici cel care urmează să fii. Învățând să gândești liminal îi poți ghida și pe ceilalți să-și îmbunătățească viețile și în acest fel putem crea o societate mai bună.

citat:

“Once you see the boundaries of your environment, they are no longer the boundaries of your environment.”Marshall McLuhan

Învățând să trăiești liminal simți cum îți pică ochelarii de pe ochi și începi să vezi elefantul.

Cum a început călătoria ta către a deveni fondatoarea „The Liminal Space„? Ce obstacole ai întâlnit și cum le-ai depășit?

Pot numi această călătorie de la empiric la trademark, deoarece am pornit intuitiv, într-un spațiu liminal itinerant iar astăzi dețin o marca înregistrată la nivel european.

Provocarea a fost să creez elefantul. Și încă este o provocare. Dragi cititori, voi il vedeti? (n.r. Eliza rade)

Am gândit acest spațiu ca un loc al transformării, a place of change of being, a place of well-being , a place of liminal thinking. În acest spațiu se creaza experiențe liminale și liminoide atât la nivel de organizații cât și la nivel individual.

Cel mai uzitat serviciu este LIMINAL CONCIERGE, un serviciu exclusivist pe baza de membership in care ma ocup personal de fiecare client, selectând terapiile de care acesta are nevoie, desfășurând consultații periodice în baza unui abonament.

O serie de alte servicii, de părți ale elefantului sunt în construcție. Cred că atunci când ai abilitatea de a vedea elefantul în întregime, nu se mai pune problema de obstacole. Cu disciplina, un bun management și oamenii potriviți, lucrurile se întâmplă.

Ca „Good Life Advisor„, cum arată „buna viață” pentru tine? Cum pot oamenii să-și creeze propria definiție a unei „vieți bune”?

După cel de-al doilea Război Mondial, prin explozia consumerismului, toată societatea occidentală a primit acces (promisiune) la “mobilitatea ascendentă” prin promovarea intensă a conceptului de “good life” (obiecte, consum, acces la ce e nou).

80 de ani mai târziu, “the good life” e în continuare visul tuturor, doar că are alte rigori: timp, comunitate, bunatate, self care, sănătate (mai ales mintală).

Frumusețea înseamnă mai mult decât a ”pretty face” și un fizic splendid. Beauty înseamnă să cauți frumosul în tot ce te înconjoară și în tot ce faci, ce ești… Nu mai sunt separate “frumusețile” și ele trebuie cultivate împreună.

Frumusețea exterioară din interior: beauty nutrition.

Sanatatea, starea bună fizică și mentală înseamnă frumusețe. Omul sănătos e unul frumos. Sănătatea e noul standard de frumusețe. 

Călătoriile au devenit vânători de frumos, de piesaje care îți taie respirația și descoperiri uluitoare în naturalețea lor. 

În orice relație importantă trebuie sp cultivi frumusețea ei: Attachment styles. Couples counseling. Friendship dynamics, bestie aesthetics. Oamenii sunt preocupați să-și transforme relațiile cu ei și cu ceilalți.

Însăși relația cu sinele tău e important sp fie frumoasă.

În designul de interior, frumusețea trebuie descoperită în cele mai mici detalii, absolut inutile, dar extrem de importante prin frumusețea lor: indoor nature pentru conectarea la natura și pentru o stare de spirit mai bună; staircase gardens, biophilic interiors and floral ceilings sunt toate în trend. Nu e ceva nou să îți dorești puțin lux în viața, dar luxul e dus la un alt nivel în 2023: luxury laundry room, luxury basement. Spațiile pe care, de obicei, le neglijăm, vor deveni bijuteriile, operele de artă ale caselor.

Frumusețea înseamnă crearea unor spații sigure – casa, gradina, buncărul, casa de la țară, dar și mici spații de siguranță, comfort spaces – o camera specială, un colț pentru trăirea emoțiilor puternice, pentru echilibrare emoțională. Recomand amenajarea unor spații speciale pentru decompresie emoțională, pentru reîncărcare, pentru re-echilibrare: music-themed rooms, crystal rooms, massage rooms, rage rooms.

O viață bună este o viață  cu sens în care tu ești protagonista.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top