Now Reading
Adina Vidroiu: De ce este nevoie de o nouă perspectivă asupra diversităţii şi incluziunii

Adina Vidroiu: De ce este nevoie de o nouă perspectivă asupra diversităţii şi incluziunii

Revista Psychologies

Interviu cu Adina Vidroiu, HR Director pentru România, Republica Moldova, Ungaria în cadrul Microsoft, despre strategia D&I a companiei și stimularea excelenței organizaționale.

Pe o piață a muncii în continuă schimbare, companiile trebuie să descopere cel mai bun mod de a atrage și reține talente, iar domeniul IT este poate cel mai dinamic din acest punct de vedere. În industria IT din România operează mai bine de 20.000 de companii, din care 100 sunt multinaționale, iar comunitatea dezvoltatorilor de software este în plină dezvoltare. Conștienți de valoarea lor, mulți specialiști aleg însă să lucreze pentru firme din străinătate. De aici, nevoia companiilor de a avea o cultură organizațională adaptată vremurilor, astfel încât angajații să fie atrași de mediul lor de lucru și să se simtă acceptați pentru ceea ce sunt, nu judecați în funcție de naționalitate, gen, religie, pregătire profesională sau orientare sexuală. Și cum noile generații sunt cu adevărat preocupate de subiecte precum diversitatea și incluziunea, era firesc ca aceste valori să devină puncte de referință în strategia organizațiilor care vor să câștige încrederea și respectul angajaților.

Cum se construiește o cultură a egalităţii de şanse în cadrul unei companii precum Microsoft?

Crearea unui loc de muncă în care angajații să se simtă apreciați și motivați nu mai este doar o alegere corectă, este un factor esențial în succesul afacerii. La Microsoft, diversitatea și incluziunea sunt aspecte esențiale ale culturii organizaționale. Dar și ale transformării noastre într-o organizație a cărei misiune este să sprijine fiecare persoană și companie din lume să-și atingă pe deplin potențialul.

Suntem prezenți în peste 100 de țări, iar cei peste 200.000 de angajaţi reflectă această diversitate multiculturală. Puterea noastră constă exact în această diversitate: echipe formate din oameni talentați din medii diferite construiesc și vând tehnologii și servicii care sunt cu adevărat pentru toată lumea.

Dar ce înseamnă să fii incluziv? Există diversitate fără incluziune?

Diversitatea înseamnă ca oamenii să se simtă respectați și apreciați pentru cine sunt ei cu adevărat, indiferent de gen, etnie, religie, dizabilitate sau orientare sexuală. Diversitatea ajută, pe de o parte, la dezvoltarea unei mentalități de creștere – “Growth Mindset” – și la productivitatea echipelor, dar contribuie, în același timp, și la a servi mai bine clienții. Asta pentru că o echipă diversificată este capabilă să răspundă diverșilor stakeholders într-un mod eficient. Incluziunea, pe de altă parte, înseamnă sprijinul oferit de companie pentru ca angajații să se poată manifesta în mod autentic.

Studii recente indică o corelație directă între diversitate și performanța companiei, astfel că investițiile făcute în această arie sunt din ce în ce mai mari. În 2020, suma cheltuită la nivel global pentru DEI (Diversitate, Echitate și Incluziune) a fost estimată la 7,5 miliarde de dolari și ar putea ajunge la peste 15,4 miliarde dolari până în 2026. Cu toate acestea, raportul Global Gender Gap Report 2022, bazat pe date colectate de World Economic Forum, arată că, dacă se păstrează ritmul actual, ar fi necesari încă 60 de ani pentru a se ajunge la egalitatea de gen în Europa.

Cum putem stimula diversitatea și incluziunea într-o organizație?

Prin inițiativele noastre, dorim să promovăm o cultură a respectului, toleranței și înțelegerii reciproce. Angajații Microsoft sunt încurajați să-și împărtășească diferitele perspective și să contribuie la crearea unui mediu în care toți se simt incluși și sprijiniți. Încurajarea tinerelor talente, o abordare incluzivă în ceea ce privește recrutarea și angajarea, dar și o cultură a învățării continue sunt doar câteva dintre principalele noastre obiective și inițiative în această arie.

Una dintre inițiativele Microsoft pentru încurajarea tinerelor talente este susținerea recrutării universitare, prin crearea unui departament University Recruiting (UR) ca parte din  echipa Global Talent Acquisition (GTA) din HR. Compania facilitează, astfel, angajarea de stagiari, absolvenți, studenți ai programelor de masterat și doctorat din universități din întreaga lume în toate grupurile de afaceri ale Microsoft, cu excepția LinkedIn. În aprilie 2023, Microsoft a participat ca invitat special la târgul educațional POLIFEST, organizat de Universitatea Politehnica București (UPB).

Asigurarea echilibrului de gen la toate nivelurile reprezintă un alt aspect important al strategiei D&I, 40% dintre funcții fiind deținute de femei, aproape de reprezentarea acestora în populația României. În plus, Microsoft investește constant în programe și inițiative ce stimulează creșterea numărului femeilor în industria IT, asigurându-se totodată că acestea beneficiază de o experiență pozitivă la locul de muncă.

Programul de mentorat dedicat femeilor – Women in Academics, creat în colaborare cu trei dintre cele mai mari universități din București (ASE București, Universitatea Politehnica și Universitatea din București) este o astfel de initiațivă. În cadrul acestuia, 9 angajate din cadrul Microsoft România au contribuit la dezvoltarea personală a 9 studente și le-au încurajat să aleagă o carieră în domeniul tehnologiei, oferindu-le informații aplicate și consultanță.

Cum putem integra incluziunea și diversitatea în experiența oferită angajaților?

Noi credem că promovarea diversității și crearea unei culturi a muncii incluzive au ca rezultat încurajarea creativității, productivității și satisfacția angajaților noștri. Împreună vrem să construim un mediu de lucru vibrant, inovator și durabil, iar inițiativele noastre vizează promovarea practicilor de angajare incluzive sau crearea de Grupuri de resurse pentru angajați (ERG).

Aceste grupuri reprezintă un instrument de bază pentru companii în ceea ce privește strategia D&I. Ele pot contribui la întărirea legăturii dintre angajat și organizație, datorită oportunității oferite de a intra în legătură cu persoane care au preocupări și viziuni comune. În Microsoft România, trei astfel de grupuri dedicate femeilor, persoanelor cu dizabilități și comunității LGBTQIA+ (GLEAM – Global LGBTQIA+ Employees and Allies at Microsoft) sunt deja formate, în timp ce Grupul de resurse dedicat familiilor este în curs de finalizare. Sunt grupuri create de angajați pentru angajați, în care membri cu identități comune își valorifică puterea colectivă în sprijinul eforturilor de diversitate și incluziune, la locul de muncă, dar și în comunități.

O abordare holistică în ceea ce privește D&I înseamnă, de asemenea, investirea timpului și a resurselor pentru a obține feedback de la angajați, indiferent de nivelul lor de experiență și mediul din care provin, ascultând cu adevărat provocările și nevoile acestora și folosirea acestui feedback pentru a implementa și adapta în mod continuu politicile DEI.

În ultimii ani, compania dvs. a fost desemnată cel mai apreciat angajator din România. Ce stă în spatele acestui succes?

Este adevărat, compania noastră a fost desemnată cel mai apreciat angajator din România, dar și la nivelul sectorului IT, în două dintre cele mai importante studii de specialitate – Randstad România Employer Brand (în 2022 și 2023) și ”Top 100 cei mai doriți angajatori”, derulat de Catalyst Solutions (în 2021, 2022 și 2023).

Consider că existența unei strategii DEI cu obiective bine definite, dar și cultura “Growth Mindset” sunt factori cheie în transformarea companiei în alegerea numărului 1 pentru cei interesați de o carieră în industria IT. Growth Mindset este credința noastră că potențialul nu este predeterminat, iar toată lumea are capacitatea de a crește prin învățare continuă. Ne dorim ca angajații noștri să fie liberi să-și exprime opiniile, să împărtășească lucrurile pe care le învață, să se simtă ascultați și înțeleși și să-și construiască viața așa cum își doresc.

Suntem mândri de faptul că aplicarea acestor principii de bază în activitatea noastră, dar și toate celelalte beneficii pe care Microsoft le oferă sunt recunoscute pe piața muncii din România. Știm cu toții că lucrăm mai bine atunci când ne simțim în siguranță, sprijiniți și fericiți în rolurile pe care le avem în cadrul companiei. De aceea, diversitatea și incluziunea trebuie să fie elemente importante ale oricărei organizații vizionare. Aceste valori ajută la crearea unei culturi care celebrează diferențele, încurajează colaborarea și întărește dinamica echipei, iar acest lucru se transpune de fapt în succesul companiei pe termen lung.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top