Now Reading
Cum îți influențează parfumul starea de spirit

Cum îți influențează parfumul starea de spirit

Revista Psychologies
Cum îți influențează parfumul starea de spirit

Parfumul este un accesoriu care nu trebuie să îți lipsească niciodată când pleci de acasă – indiferent dacă mergi la muncă, în oraș, în vacanță sau la un eveniment special. Însă acesta nu are doar rolul de a-ți completa look-ul și a atrage atenția celor din jur.Poate avea un impact semnificativ asupra stării de spirit și a percepției noastre privind mediul înconjurător.  În continuare îți prezentăm modurile în care parfumul potrivit îți poate influența starea de spirit!

1. Asocierea unui parfum cu anumite amintiri 

Simțul mirosului este direct conectat cu sistemul limbic, cunoscut și drept creierul emoțional. Această regiune este responsabilă pentru gestionarea emoțiilor, a amintirilor și a reacțiilor comportamentale. Astfel, nu este deloc surprinzător faptul că anumite parfumuri de damă  pot stimula latura „emoțională” a creierului, transpunându-ne parcă într-un cu totul alt loc și timp pe baza amintirilor noastre. Aromele citrice sau florale ne pot duce cu gândul la o vacanță memorabilă, cele lemnoase la zilele de toamnă sau cele orientale la un eveniment special, precum o nuntă. Indiferent de asocieri, aromele memorabile ce stau la baza unui parfum pot avea un efect relaxant, chiar nostalgic, însă de cele mai multe ori ne vor îmbunătăți semnificativ starea de spirit.

Cum îți influențează parfumul starea de spirit

 

 

 

 

 

2. Util împotriva stresului

Într-o lume unde stresul pare să fie omniprezent, orice sprijin care ne ajută să luptăm împotriva lui este mai mult decât binevenit. Pe baza legăturii sus-menționate cu sistemul limbic, parfumul poate avea un impact și asupra comportamentului nostru în anumite situații, declanșând și stimulând diverse reacții.

Unele arome duc la sentimente de fericire și optimism și chiar ajută la îmbunătățirea concentrației și a energiei, fiind puternic revigorante; printre acestea se numără aromele citrice (portocală, grepfrut, lămâie), dar și unele lemnoase/ierboase (pin, cimbru, eucalipt, mentă). De cealaltă parte, alte arome pot avea un efect calmant, relaxant, ajutând în lupta împotriva insomniilor; predominante sunt aromele florale (lavandă, mușețel, iasomie, trandafir), dar și arome dulci precum vanilie și lemn de santal.

3. Creșterea încrederii de sine

Când folosim parfumul preferat, acesta evocă diverse amintiri plăcute, precum întâlniri romantice, vacanțe memorabile sau alte evenimente fericite. Acest lucru poate îmbunătăți semnificativ încrederea de sine și stima de sine, fapt ce ne ajută să avem o imagine mult mai pozitivă despre propria noastră persoană.

Probabil nu va surprinde pe nimeni faptul că încrederea de sine poate influența în mod pozitiv starea de spirit. Însă acest lucru poate avea un impact benefic și asupra interacțiunilor cu alte persoane, ajutându-ne să transmitem, la rândul nostru, un mesaj optimist.

4. Îmbunătățirea relațiilor

Când ne prezentăm unei persoane necunoscute, parfumul este printre primele aspecte pe care le poate observa aceasta la noi. De cele mai multe ori, aromele pot influența prima impresie pe care o au alții despre noi.

Astfel, un parfum plăcut poate avea o contribuție majoră în privința asigurării unor interacțiuni sociale benefice. Acesta ne ajută să creăm o impresie pozitivă (în special în cazul primelor impresii), influențând în mod inconștient modul în care suntem percepuți de cei din jur.

5. O atmosferă plăcută

Atât când suntem invitați, cât și când suntem gazde, un parfum plăcut, aplicat discret, poate ajuta la crearea unei atmosfere plăcute și, în funcție de aromele alese, mai relaxante sau mai energizante. Aplicat pe propria persoană, parfumul nu doar că îți va îmbunătăți starea ta de spirit, ci și pe cea a persoanelor care se vor afla în apropierea ta.

De asemenea, dacă urmează să ai invitați, poți aplica de câteva ori parfumul preferat și în aer, în camera de zi – însă fără a-l aplica excesiv pe haine sau pe piele. Cu siguranță, va avea un impact pozitiv asupra stării invitaților tăi, funcționând aproape ca un ulei esențial utilizat în aromaterapie.

6. Efect afrodiziac

Teoria conform căreia parfumurile au un efect afrodiziac se bazează pe ideea conform căreia anumite arome pot spori atracția și pot stimula sentimentele. Anumite arome sunt adesea asociate cu dragoste și senzualitate – vanilie, mosc, ylang-ylang se numără printre cele care se consideră că au un efect de intensificare a senzualității. Iar unele parfumuri sunt descrise ca având substanțe cu efect asemănător feromonilor, sporind atracția.

Desigur, în astfel de contexte, parfumul potrivit, care are un efect afrodiziac, îți va spori încrederea de sine și te va face să te simți atrăgătoare și gata să cucerești bărbatul visurilor tale. Prin urmare, are un imens impact asupra stării de spirit, ajutându-ne să fim senzuale și sigure de ceea ce ne dorim.

Parfumul preferat nu te va dezamăgi niciodată – indiferent de pasa inițială, vei simți cum ți se îmbunătățește starea de spirit imediat după prima aplicare. Lasă-te influențată de aromele plăcute, bucurându-te mereu de persoana plină de optimism și încredere de sine în care te transformi!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top