Now Reading
5 surse de stralucire

5 surse de stralucire

Revista Psychologies

seductie, stralucire

In anumite zile ai energia aceea care te face irezis­tibil. Cum se explica? Pe ce sentimente si calitati se bazeaza aceasta forta de atractie? Iata cateva explicatii, fara „sa strivim corola de minuni a lumii”.

Doar ce intra undeva, si toate privirile se intorc spre ea, fascinate. Incepe sa vorbeasca si, imediat, cei din jurul ei fac liniste, ascultand-o uimiti si parca fermecati de glasul, vorbele, atitudinea naturala. Cu–noas­tem cu totii astfel de persoane capabile de a starni respectul, admiratia si dragostea la modul general doar prin felul lor de a fi.

Au acel „nu-stiu-ce“ pe care nu-l putem defini, un fel de mister, chiar si pentru cel care il are. In cuplu, dupa cativa ani de la prima intalnire, intrebi: „Ce ti-a placut la mine?“, si il auzi pe celalalt spunand ca tocmai acele trasaturi de caracter pe care ai incercat sa le maschezi. Invers, ceea ce arati, convins ca este un punct forte, nu este intotdeauna apreciat, ci chiar agasant uneori.

„De aceea, cea mai buna reteta pentru a castiga increderea celor din jur este sa fim cat mai autentici“, spune Daniel Bichis, master trainer in programare neurolingvistica si coach. Seductia nu suporta controlul si artificiul.

De ce ? Pentru ca ia nastere in adancul tau. Ceea ce lasi sa se vada si impresioneaza, insufleteste sau hipnotizeaza este partea profunda a farmecului tau. Un magnet ce se sprijina pe cinci feluri de a fi.

1. Detasarea de privirea celuilalt
„Nu ma intereseaza sa plac cu tot dinadinsul!“
Primul paradox: atunci cand nu-ti propui sa seduci, cand esti relaxat, indiferent la cum te percep ceilalti, cand nu cauti cu tot dinadinsul aplauzele publicului, degajezi mai mult farmec. De ce? Pentru ca atunci cand ai asteptari de la celalalt, il constrangi sa se comporte conform unui scenariu prestabilit al nevoilor tale.

Si pentru a exista o intalnire adevarata, respectul pentru celalalt este indispensabil. In caz contrar, acela risca sa se simta sufocat, manipulat, sub influenta „raului seducator“. Atunci cand asculti fara a judeca, ai parte de un climat care faciliteaza dialogul. Si impresia de libertate din tine are toate sansele de a seduce.

2. Increderea de sine
„Pot sa contez pe mine pentru a face fata vietii“
Cum sa seduci pe altcineva daca nu te simti bine cu tine insuti?! Cine poate inspira starea de bine daca nu este impacat cu el insusi? Cum sa fii entuziasmat daca nu esti sigur ca poti conta pe tine? Nu numai persoanele narcisice seduc. Uneori e suficient sa te simti demn de a fi iubit pentru a emana… acel farmec subtil! De ce? Mai intai, pentru ca in acest fel se naste in interior o energie care iti permite sa treci cu bine peste provocari.

Exista ceva de „erou” la individul carismatic. Apoi, pentru ca increderea de sine este linistitoare atat pentru sine, cat si pentru celalalt: este „forta linistita” si atragatoare. In sfarsit, pentru ca atunci cand esti increzator, nu te mai aperi si te lasi vazut asa cum esti, cu toate aspectele tale, mai ales acelea al caror farmec nici nu il banuim.

Adaptare de Adriana Mocca
Ilustratie: Serge Bloch, pentru Psychologies Franta

Citeste continuarea in revista Psychologies editia decembrie-ianuarie.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top