Now Reading
4 strategii pentru mai multa intimitate in cuplu

4 strategii pentru mai multa intimitate in cuplu

Sansele unui cuplu de a rezista in timp cresc odata cu nivelul lui de intimitate. Fiecare stim ce functioneaza in propria relatie, dar iata si cateva sugestii de la specialisti.

 

 

Dorinta si libertatea de a ne destainui

La inceputul relatiilor, avem o placere deosebita sa povestim partenerului, dar si sa ascultam povestirile lui. Sunt descoperiri pe care le facem despre acesta, simtim dorinta de a-l cunoaste mai bine, de a ne primi in intimitatea lui si de a se simti in largul sau sa se destainuie.

Indiferent ca sunt evenimente marcante sau intamplari de zi cu zi, exista, de ambele parti, disponibilitate. In timp, aceasta este diminuata si, nu odata, facem greseala de a crede ca ne cunoastem deja partenerul.

Pierdem astfel ocazia sa fim la curent cu transformarile lui, noile dorinte, noile perspective sau modul diferit de a aprecia lucrurile. Iar asta inseamna distanta intre parteneri.

Pastrati-va dorinta de a discuta chiar si micile detalii din viata fiecaruia. Da-i in permanenta libertatea de a povesti, de a fi deschis, de a gasi in tine un bun ascultator si persoana careia sa isi doreasca sa ii impartaseasca propriile ganduri. Iar acesta, este un proces continuu, fara termen limita si fara „momentul oportun”.

 

Planificarea de activitati comune

Vei spune, ok, spalam vasele si impartim sarcinile casnice. Dar asta nu este totul. Plecati in vacante sau city-break-uri? Nu este suficient. Mergeti la rude si va intalniti cu prietenii? Din pacate… cam toti facem acelasi lucru.

Diferenta sta in ceea ce faceti ca echipa, pentru un scop comun, interes asemanator sau pur si simplu placerea ambilor. Intimitatea vine si din cauzele pe care le alegem si agreem amandoi, precum si din dedicarea timpului pentru a le implini.

Ajutati-va un prieten, implicandu-va la fel de activ in situatie. Faceti impreuna un voluntariat pentru ceva in care credeti. Creati-va povesti comune si un pact prin care sa fiti deschisi catre noutate si diversitate.

Permiteti-va unul altuia sa va descoperiti reciproc pasiunile si, ocazional, sa participati la acestea. Inclusiv daca va redecorati impreuna apartamentul aveti sentimentul unitatii si a interesului comun pentru relaxarea si placerea ambilor.

 

Sa iesim din zona de confort

Este foarte placut sa ai o rutina alaturi de partener. Inseamna siguranta, confort, liniste si incredere. Cu certitudine sunt valori pe care ni le dorim in cuplu. Dar ele reies si din ceea ce facem impreuna, din noutate si schimbare, din explorarea limitelor si depasirea lor.

Rutina, din pacate, pe termen lung duce la o familiaritate care ucide cam orice pasiune. Rutina este buna pentru pisici (daca iti reuseste!) sau plante, nu pentru iubit.

Cu totii avem un serviciu, o familie personala, niscaiva probleme si tensiuni ici-colo (sau mai multe) si ne-am dori seara sa stam intinsi pe canapea la un serial insipid care sa ne limpezeasca mintea (sau spele creierul).

Tindem sa simplificam totul, tocmai pentru a ne indeparta de complicatiile pe care nu le putem controla. Daca sunt aspecte unde lucrurile pur si simplu ni se intampla, macar in cuplu sa stim cu certitudine ce ritual avem.

Din pacate insa, nici in cuplu nu depinde totul doar de noi, iar daca nu muncim constant, descoperim ca ce era frumos si sigur la un moment dat, poate disparea cu desavarsire.

Prin urmare, uita de oboseala si comporta-te ca la primele intalniri. Discuta problemele cu partenerul, dar gaseste si alte subiecte (mai optimiste) de discutat.

Nu va reduceti timpul petrecut impreuna la: consilieri reciproce, sprijin in situatie de criza si automatisme casnice. Asa cum v-ati obisnuit cu mobila, veti ajunge sa va obisnuiti unul cu altul.

 

Valoare adaugata in relatie

Cu siguranta, chiar daca nu recunoastem in public, cu totii ne simtim speciali si cu potential de „the one”. Intr-o anumita masura, este chiar sanatos si necesar sa gandim astfel.

Masura este data de felul in care aceasta gandire ne da incredere in sine, ne echilibreaza emotional si ne ajuta sa fim mai optimisti.

Depasirea masurii inseamna sa crezi ca este suficient sa existi, iar lucrurile ti se vor intampla, fix cum iti imaginezi tu. Este foarte adevarat ca trebuie sa primesti iubire pentru ceea ce esti, nu pentru cate faci. Dar ca sa pastrezi iubirea… este bine sa faci.

Daca iti doresti sa cresti nivelul de intimitate in cuplu, munceste in permanenta la raporturile dintre tine si partener. Identifica tiparele defectuoase care duc la neintelegeri sau frustrari.

Intreaba-te ce faci tu atunci, ce simti, cum reactionezi si ce poti schimba? Incearca sa discuti cu partenerul aceste aspecte pe care le identifici si propune-i sa faca acelasi lucru in cazul lui.

Atunci cand simtiti ca relatia a ajuns intr-un impas, schimbati ceva. Veniti cu o propunere pozitiva, cu o idee de activitate, planificati o vacanta sau reluati o dorinta de cuplu mai veche.

Deseori optam pentru despartire in speranta si ideea ca exista ceva mai bun. Este o decizie sanatoasa atunci cand vorbim despre cupluri nocive, relatii disfunctionale si parteneri toxici.

Aceste etichete insa trebuie puse cu grija si evaluate corect. Restul sunt relatii firesti si normale care, dincolo de atractie, chimie si „momentul potrivit” se bazeaza pe intelegere, dorinta reciproca de a face relatia sa functioneze si implicare activa permanenta.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top