Now Reading
Inteligenta emotionala si importanta ei in cresterea si educarea copiilor

Inteligenta emotionala si importanta ei in cresterea si educarea copiilor

Revista Psychologies

Ce este inteligenta emotionala si ce are ea diferit fata de inteligenta pura, academica sau IQ-ul? Cum influenteaza ea misiunea atat de grea dar frumoasa de a-ti forma, educa copilul?

In anul 1983, dr.Howard Gardner a introdus conceptul de “ Inteligente Multiple”. El spunea ca nu exista doar un anumit tip de inteligenta si anume cea masurata prin teste si dezvoltata in cadrul scolar. Exista mai multe tipuri de inteligenta printre care si inteligenta emotionala sau EQ-ul.

Inteligenta emotionala si inteligenta academica au fost controversate de-a lungul timpului, iar in cele din urma s-a ajuns la concluzia ca desi sunt diferite, aceste tipuri de inteligenta sunt corelate.

Karen Arnold, profesor de pedagogie la Universitatea din Boston, ne da urmatoarea explicatie: “Atunci cand aflu despre o persoana ca a absolvit o facultate, aflu doar ca a reusit cu bine acolo unde tot ceea ce a facut s-a masurat in note. In schimb nu stiu nimic despre felul in care a reactionat la vicisitudinile vietii.”

In multe situatii din viata de zi cu zi, ni se cer aptitudini de inteligenta emotionala si poate mai putine de inteligenta academica. Un IQ ridicat nu este o garantie de prosperitate si fericire.

Aptitudinile emotionale bine dezvoltate determina cat de bine ne putem folosi de talentele pe care le avem, inclusiv de inteligenta pura( IQ). Si atunci, daca inteligenta emotionala este atat de importanta si atat de necesara in viata noastra, de ce sa nu o antrenam de mici, astfel incat copiii nostri sa fie cat mai pregatiti si mai constienti de capacitatile si aptitudinile lor, dar mai ales sa stie sa le foloseasca adecvat.

Copilaria si adolescenta sunt ferestre de oportunitate pentru a ne forma obiceiurile emotionale esentiale care ne vor domina intreaga existenta.

Familia este prima scoala a emotiilor. In acest mediu intim, copiii invata sa recunoasca atat emotiile proprii, cat si reactiile celorlalti la emotiile lor. Tot in familie invata prima data si cum sa isi aleaga reactiile la emotii si stari afective.

Este foarte important faptul ca micutul nu invata dupa ce ii spune parintele ca este bine sa faca. Copilul preia modelul parental. Daca mama obisnuieste sa planga in momentele in care presiunea este prea mare, dar ea totusi ii spune copilului ca nu trebuie sa planga pentru ca nu este bine, atunci sa nu se mire cand copilul ii va oglindi comportamentul si va reactiona exact la fel intr-o situatie similara.

Exista foarte multi parinti care isi pun intrebari despre cum pot face ca micutii lor sa aiba o viata mai usoara si mai fericita decat au avut ei la randul lor, sau cum sa faca sa ii pregateasca potrivit pentru provocarile vietii?

Aici intervine educatia bazata pe inteligenta emotionala. Copiii invata sa-si recunoasca si sa-si gestioneze emotiile, sa le transpuna in vorbe si sa le foloseasca in avantajul lor, consolidand relatii autentice cu sine si cu cei din jur.

Familiile in care membrii isi impartasesc punctele de vedere, discuta despre sentimentele lor si isi ofera dovezi de afectiune sunt un suport puternic pentru copii.

Atunci cand parintii reusesc sa creeze o atmosfera pozitiva, isi incurajeaza micutii sa isi rezolve singuri problemele fara a le oferi solutiile pe tava si fara a lua deciziile in locul lor, atunci sunt sanse foarte mari ca acestia sa isi dezvolte simtul responsabilitatii.

Dragi parinti, nu ii invatati pe copii sa isi nege frustrarile, supararile, sa nu planga pentru ca nu-i asa?!… baietii nu trebuie sa planga. Spuneti-le ca este normal si benefic sa aiba emotii si sa si le exprime.

Nu incercati sa pareti perfecti in fata copilului vostru. Sunteti modelul lui cel mai de pret. Daca se raporteaza la o imagine apropiata de perfectiune (ceea ce nu exista) va dezvolta cu siguranta pe viitor sentimente de anxietate si neliniste, teama ca nu se va ridica niciodata la aceleasi standarde.

Aratati-i ce inseamna sa fii uman cu adevarat. Sa fii puternic nu inseamna ca intotdeauna tot ceea ce iti propui iti si iese asa cum vrei tu. Puternic inseamna sa fii perseverent si sa te mobilizezi dupa fiecare esec.

De asemenea este foarte important sa stie ca esecul este in fapt o lectie, un pas mai aproape de succes. Daca copilul invata teama de esec automat se va teme si de succes. De ce? Pentru ca esecul si succesul sunt doua fete ale aceleasi monede.

In educatia inteligentei emotionale se vorbeste adesea despre conceptul de amprenta emotionala sau despre procesul de somatizare. Acest proces se refera la stimulii pe care ni-i transmite corpul nostru atunci cand simte ca pierde controlul sau cand iesim din zona de confort.

Discutati cu cei mici despre felul in care va simtiti fizic atunci cand sunteti suparati, nervosi, fericiti sau linistiti. Atunci cand corpul copilului ii va transmite astfel de mesaje va fi capabil sa le inteleaga si cu antrenament sa le recunoasca si gestioneze.

Activitatile care antreneaza acest tip de inteligenta sunt elaborate si aplicate in functie de varsta copilului. Cand copiii sunt mici (mai putin de 5 ani), s-ar putea sa aiba dificultati in a-si exprima sentimentele. In acest proces este nevoie de ajutorul si indrumarea parintilor, iar de real folos vor fi hartia si creioanele colorate.

Desenatul este o activitate mai mult decat binevenita in exprimarea sentimentelor. Din desenul micutului puteti intelege cu usurinta cum se simte el in momentul prezent. Ca parinti va fi necesar sa evaluati care este cea mai potrivita metoda prin care copilul sa isi poata exterioriza cu usurinta sentimentele.

Exista o multitudine de jocuri care va pot veni in ajutor, sau apelarea la un specialist in domeniu. Personalitatea si caracterul infloresc numai daca metodele de educare a copilului sunt bazate pe respect si simpatie.

In cadrul educatiei bazate pe inteligenta emotionala exista cateva intrebari pe care este necesar sa vi le puneti atat voua cat si copilului.

Intrebarea “cum te simti” raportata la momentul acum sau atunci este una dintre cele mai importante si utilizate intrebari.

Prin educarea EQ-ului deschideti canalul de comunicare cu copilul si puteti descoperi ceea ce simte cu adevarat. Este foarte important sa ii amintiti mereu  cat il iubiti, ca il sustineti, si sa il ajutati sa isi dea seama cat potential extraordinar are si ca orice problema are rezolvare.

Pe langa constientizarea sentimentelor si capacitatea de a controla emotiile puternice, copiii trebuie sa invete sa se afirme printr-o comunicare increzatoare. In ce consta aceasta? In capacitatea copilului de a arata ce are mai bun si mai valoros in interiorul sau.

Aceasta comunicare increzatoare este compusa din patru elemente si anume: pozitia corpului, privirea, limbajul si tonul vocii. Noi adultii o cunoastem sub denumirea de comunicare non-verbala si stim cat este de importanta. De asemenea stim ca de fapt cuvintele reprezinta doar 7% din procesul de comunicare si ca restul inseamna comunicare non verbala.

Antrenand potrivit acest gen de comunicare, copilul va castiga incredere in el, ii va creste stima de sine si ii va spori sansele sa fie inteles si respectat de ceilalti.

Sporirea si integrarea educatiei bazate pe inteligenta emotionala va aduce multe plusuri in viata de familie si nu numai. Asa veti reusi sa restabiliti si sa pastrati pacea si armonia in caminul propriu.

Folosindu-ne si de inteligenta emotionala in fiecare activitate din cadrul vietii noastre, vom putea ajunge sa experimentam pacea si linistea interioara, vom putea sa ignoram lucrurile negative din jur, si vom trece cu mai multa usurinta peste problemele vietii intelegand ca orice lucru se intampla cu un scop.

Daca reusim sa ne crestem copiii in acest spirit, vor avea o viata frumoasa si fericita, intelegand ca nu toate lucrurile care li se intampla au legatura cu ei, ca nu pot detine controlul asupra orice si ca de fapt nu exista noroc sau ghinion. Exista doar vreau sau nu vreau sa fiu fericit!

 

Autor: psiholog Catalina Olteanu http://catalinaolteanu.ro/?p=126

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top