Now Reading
Jignirile in cadrul cuplului

Jignirile in cadrul cuplului

Revista Psychologies

E dureros sa  auzi cuvinte de dispret, jignitoare care te invalideaza, si cu toate ca vorbele folosite sunt mai apoi regretate, acestea au declasat un comportament umilitor si degradant. Ironia, jocul de cuvinte sau poate chiar o obisnuinta de a avea un vocabular mai piperat, fac  parte dintr-un cumul de  factori: educatie, cerc social, stres si agresivitate, critici si comportament  agasant.

 

Desi nu exista o reteta universala cum sa reusesti sa uiti/ierti asemenea cuvinte,  uneori intelegand cauzele poti schimba reactia-comportament de a jigni.

Daca initial pornirea e sa raspunzi cu o alta jignire, exista posibilitatea de  a-i arata partenerului ca violenta verbala trezeste o  reactie defensiva.

Una dintre cheile prevenirii violentei verbale este comunicarea deschisa, inclusiv  a celor mai mici asteptari false, a perceptilor referitoare la o anumita intamplare dintre cei doi.

In cuplu, atunci cand fiecare vede lucrurile diferit se creeaza doua realitati, care de cele mai multe  ori nu mai sunt discutate, impartasite si confruntate pentru a se crea o realitate  comuna.

Stabileste granite sanatoase. In relatia de cuplu/familie exista linii foarte fine care stabilesc unde incep si unde se termina gradul de toleranta, credinte/valori, dorinte personale si comportamente. Invata sa exprimi ceea ce iti doresti.

Incurajeaza si sustine-ti partenerul. Barbatii si femeile in egala masura au nevoie de validarea eforturilor si actiunilor lor. Cand partenerul tau munceste foarte mult, sau invers nu munceste deloc (a fost concediat, nu gaseste job), intervin stresul si gandurile negative. Arata-ti prietenia si iubirea manifestand un comportament suportiv, empatie si lauda-l pentru ceea ce face bine.

Asculta inainte de a vorbi. Cele mai multe conflicte pornesc de la sentimentul profund de a „nu fi inteles/ascultat”, de aici vin gandurile distructive, comportamentul ignorant sau abuziv. Daca vrei cu adevarat sa fii ascultat de partenerul tau, ofera-i spatiul potrivit pentru a-i cunoaste lumea interioara, asculta-l activ fara sa intervii cu remarci si critici care ii vor descuraja aceasta dezvaluire a vulnerabilitatilor.

Iarta(-te) dar stabileste limite. Iertarea este un cadou pe care ti-l faci pentru a gasi resurse sa mergi mai departe. Intelegand complexitatea cauzelor care au dus la jigniri te poti ierta ca ai actionat distructiv atat fata de propria persoana cat si fata de partener. Invata din greseli si daca ai vorbit urat cere-ti iertare pentru cuvintele si comportamentul jignitor.

Exprima-ti nemultumirile intr-un mod constructiv,  si lasa-i spatiu partenerului sa le exprime pe ale sale. Negociati un  „bine comun ” si aduceti in mod responsabil actiuni pozitive care sa va ajute sa cresteti impreuna.

 

Autor: Lazar Loredana – psihoterapeut in supervizare

Http://lazarloredana.wordpress.com

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top