Now Reading
Perceptia adolescentilor asupra schimbarilor corporale

Perceptia adolescentilor asupra schimbarilor corporale

Revista Psychologies

Repere pentru parinti si tinerii aflati in perioada adolescentei.

Adolescenta este etapa vietii in care individul trece prin schimbari majore cand vine vorba de perceptia corpului dar si a emotiilor/gandurilor sale.

Este etapa descoperirilor, explorarii unui stil dar si a cercului social. In contextul schimbarilor fizice si a presiunii sociale in impunerea unei norme de frumusete fizica, adolescentii recurg la cateva strategii si tehnici care sa ii ajute sa se conformeze sau se se distinga de grupul lor social.

Fetele folosesc machiajul pentru a ascunde anumite „defecte” ale tenului sau a structurii fetei, baieti folosesc sportul ca sa isi dezvolte structura musculara in vederea unei atractivitati mai crescute in randul fetelor.

Cand suntem bebelusi fiecare persoana pe care o intalnim ne face un compliment:” Ce bebelus dragut!”, insa pe masura ce intram in etapa adolescentei incepem sa punem mai mult accent pe ce spun ceilalti despre noi. „Oare ce vor zice ceilalti daca..!?”

Asadar, adolescentii isi creeaza actiunile ca sa devina pe „placul celorlalalti”, fie ca e vorba despre colegii de la scoala sau familie.

Dezvoltarea pilozitatii, cresterea sanilor si dezvoltarea organelor genitale debuteaza cu o serie de dezechilibre hormonale care atrag cu sine emotii puternice fata de perceptia corporala.

Adolescentul percepe toate aceste schimbari, insa fara o indrumare corecta si sprijin nu se va putea accepta pe sine in aceasta etapa. Aici informarea despre schimbarile fizice/emotionale este un prim pas spre educarea corecta.

Daca esti parinte si ai un adolescent in familia ta (sau poate mai multi), certurile, schimbarile de dispozitie si rabufnirile emotionale sunt probabil la ordinea zilei.

Incercarea parintilor de a impune anumite norme legate de infatisare sau de ingrijire personala este perceputa adesea ca fiind o forma de oprimare si aduce mai multa respingere/furie in relatia copil-parinte.

Aminteste-ti perioada adolescentei in care iti explorai corpul si cat de mult te-au afectat remarcile rautacioase pe care le-ai primit din partea copiilor. Ai crescut cu aceste mesaje pe care acum in viata ta de adult le perpetuezi mai departe in rolul de parinte.

Copilul tau este unic, de aceea acceptarea de sine este o oglindire a acceptarii tale de sine. Putina empatie nu iti va taia din autoritatea parentala, ci mai degraba iti deschide o alta cale spre relatii mai calitative cu adolescentul pe care-l educi.

Daca esti adolescent si  treci prin toate aceste schimbari fizice si psihice, afla ca 99,9% dintre oameni experimenteaza aceasta etapa in mod asemanator tie.

Corpul tau este „foaia” in care toate schimbarile se vor imprima de-alungul timpului, de aceea este bine sa ai o viata echilibrata, bazata pe sport (miscare fizica), alimentatie si dezvoltare personala.

Chiar daca acum preferi sa stai pe Facebook cu prietenii tai, sau sa bei suc si sa mananci fast-food, vei trece in alta etapa a vietii in care metabolismul va imbatrani, si nu vei mai putea recupera acesti ani plini de energie si timp liber.

Acnee, haine largi, schimbari de dispozitie, timiditate, neacceptare si incredere de sine scazuta,  sunt doar cateva din elementele prin care sunt descrisi adolescentii in aceasta etapa.

Ei se percep fie prea inalti, prea scunzi, prea grasi/slabi, prea urati etc, insa, dincolo de aceasta perceptie fata de corpul lor in schimbare este o continuua munca de descoperire a individului.

Adolescentii sunt pusi in fata provocarii de a tine pasul cu corpul lor, de a-l ingriji si alimenta cu hrana care sa le produca energia de care au nevoie pentru a explora si trai una dintre cele mai active si frumoase etape ale vietii: adolescenta.

 

Autor: Loredana Lazar – psihoterapeut sistemic

Http://lazarloredana.wordpress.com

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top