Now Reading
Cum abordăm minciunile copiilor

Cum abordăm minciunile copiilor

jeni-chiriac
cum-abordăm-minciunile-copiilor

Se spune că minciuna este dovada creativității, a imaginației împletite cu inteligență, însă pentru mulți dintre noi minciuna este ceva groaznic care ne trezește îngrijorare, preocupare, mânie sau ceva hilar la care râdem cu un aer de superioritate.

Este bine ca adult să mă îngrijorez, să țin prelegeri interminabile despre adevăr și minciună, să pedepsesc sau să mă distreze minciunile copilului meu?

Înainte de a vorbi despre bine și rău, este de preferat să înțelegem valoarea adaptativă a minciunii și firescul ei. Valoare adaptativă pentru că mulți dintre noi ne folosim de minciună ori de câte ori ocolim un adevăr, când exagerăm, ori de câte ori nu onorăm o promisiune, când răspundem doar la ce întrebări dorim noi, ori de câte ori ne abținem din a spune ce gândim, când ne scuzăm din teama de a fi respinși, ori de câte ori ne renegăm emoțiile, când acoperim pe cineva sau ori de câte ori spunem cuiva ceea ce acesta vrea să audă sau are nevoie să audă.

Firescul ei pentru că încă de când suntem mici trăim în două lumi, cea înconjurătoare și lumea imaginară. O bună parte a copilăriei noastre nu reușim să facem diferența dintre real și imaginar. Ca părinți, ne însoțim copiii pe acest drum al cunoașterii și explorării, pregătindu-i pentru viața de adult.

Citește articolul integral în ediția de aprilie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top