Now Reading
Mihai Dobrovolschi, un psiholog la Guerrilla de Dimineaţă

Mihai Dobrovolschi, un psiholog la Guerrilla de Dimineaţă

Avatar photo
mihai-dobrovolschi-un-psiholog-la-guerrilla-de-dimineaţă

Dobro are cu el spiritul încă din zorii zilei, ceea ce m-a fascinat mereu. Dar cel mai tare m-a uimit când a pornit să studieze cu mare seriozitate psihologia – și iată-l acum angajat cu avânt în școala doctorală de psihologie! Guerrilla de dimineață merge în acest timp mai departe, în format de trei, cu Gilda și cu Nic, între care numai unu-i Dobrolific!

Psychologies: Când și cum te-ai apropiat de radio? Ce are radioul și nu are alt mediu? Ce are Guerrilla și nu are alt radio?

Mihai Dobrovolschi: Fascinația pe care o exercită radioul pentru mine vine probabil din copilărie, când Europa Liberă era ascultată pe furiș de taică-meu și bunicu-meu. Într-o lume foarte hush-hush, în care nu aveai voie să vorbești liber aproape nicăieri, din cutia aceea magică adia un aer de libertate foarte adâncă, se auzea de acolo prospețimea a ceea ce credeam atunci a fi libertatea și adevărul. De la Europa Liberă la The Boat That Rocked, pentru mine radioul are mereu aerul de libertate clandestină răzvrătită. Guerrilla cred că acum e la fel: singurul radio unde poți spune ce gândești și îți poți pune întrebări, în ciuda certitudinilor seci din jur.

La ce bun psihologia?

M. D.: Deocamdată este cel mai magnific mod de-a cartografia, mereu incomplet, existența umană. Nu cunosc altă disciplină care să dea târcoale atât de adânc adevărurilor din noi. Asta filozofic. Mai practic, cred că psihologia ne ajută să îmblânzim fiara care este suferința umană și să o transformăm într-un companion care aduce bucurie, ajutor și forță, pentru noi și cei apropiați.

Când și cum ți-a venit ideea de a studia psihologia?

M. D.: Aș putea să găsesc cu siguranță un motiv grandios, dar adevărul este că nu mai știu. Țin minte doar că în adolescență am început să împrumut Freud de la bibliotecă și nu l-am mai lăsat decât când Evola i-a devoalat lipsa de metafizică. Stekel apoi, Jung și tot așa. Viața m-a plimbat apoi în cu totul alte zone. Pe la treizeci și ceva de ani m-a chemat din nou lumea asta și m-a convins că îi datorez. Inclusiv lui Freud, pe nedrept uneori ridiculizat acum.

Cum îl ajută cunoștințele psihologice pe un om de radio?

M. D.: Nu m-am gândit, dar probabil îți dau o anumită setare. Cazi mult mai greu în plasa ego-ului și, chiar dacă e mai greu, îți permiți un grad mai mare de autenticitate care devine atractiv pentru cei care te ascultă. Cumva, un om mai „lucrat”, cum spun terapeuții, își permite să își pună întrebări cărora alții nu au știut sau nu au avut timpul să își dea seama că vor să le răspundă.

Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top