Now Reading
Călătoria de peste 21 de ani a Metodei ESPERE® în România

Călătoria de peste 21 de ani a Metodei ESPERE® în România

cati-călin
călătoria-de-peste-21-de-ani-a-metodei-espere-în-românia

Creată de psihosociologul francez Jacques Salomé, această metodă vizează o ecologie relaţională.

Ai o dorinţă importantă pentru tine? Gândește-te la ea și găsește un obiect care să o reprezinte. Iată două exemple:

Pentru dorinţa mea de a rămâne calmă atunci când îmi ascult fiica am ales din obiectele din jurul meu o mână modelată care păstrează un ametist în palmă. Am făcut loc în viaţa mea acestei dorinţe. Voi așeza mâna modelată la vedere și îi voi vorbi fiicei mele despre această dorinţă. Așa îmi ofer mai multe șanse să schimb sistemul în care atunci când ea îmi spune ceva încep să simt frică, enervare și continui prin a-i ţine lecţii. Fie nu mă aude, fie protestează.

Dorinţa mea de a vizita Barcelona este reprezentată de o imagine cu Casa Batlló creată de Antoni Gaudí, preferata mea. Am așezat-o astfel încât să îmi bucure mereu ochii și să mă pot conecta la ea. Voi construi un proiect de realizare a acestei dorinţe – în loc să uit de ea și să simt o frustrare difuză că nici anul acesta nu am ajuns acolo.

Ceea ce ţi-am propus este un demers simbolic al Metodei ESPERE® – Am grijă de ceva din interiorul meu. Astfel aleg să fac ceva util și creativ, în loc de reproșuri și frustrare.

Această metodă există în România de peste 21 de ani, de când Claudia Jimeno, fondatoarea Centrului AmaneSer l-a invitat prima dată în România chiar pe Jacques Salomé. Claudia, de origine boliviană, venită în România pentru a studia psihologia, a descoperit într-una din vacanţele ei în Elveţia o carte a francezului Jacques Salomé, și s-a regăsit în ea. A îndrăznit să îi scrie și să-l invite în România pentru o conferinţă. Acesta a răspuns pozitiv și de aici a început această aventură. Posibilul este un pas după ceea ce pare imposibil. Îndrăznește-ţi viaţa, tu însuţi o vei trăi, spune autorul metodei. Și în acest început există un exemplu de afirmare de sine și efectele posibile ale unei cereri relaţionale. Pentru că deseori nu îndrăznim să ne exprimăm o dorinţă sau o nevoie, imaginândune că răspunsul celuilalt va fi „nu”. Și așa renunţăm la noi înșine la ce am putea realiza.

Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top