Now Reading
Cine plătește medicina muncii: angajatul sau angajatorul?

Cine plătește medicina muncii: angajatul sau angajatorul?

Revista Psychologies
cine-plătește-medicina-muncii-angajatul-sau-angajatorul

Fie că vrei să începi activitatea la un loc nou de muncă sau ești angajator și vrei să recrutezi noi oameni, în firma ta, trebuie să știi că, orice salariat trebuie să treacă printr-un control medical. 

Angajarea se poate face doar în baza unui certificat medical, Potrivit art. 27, alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii republicat, iar acesta se eliberează de către Medicul de Medicina Muncii. 

Medicul de Medicina Muncii asigură controlul medical al angajaților nu doar în momentul angajării, ci și pe durata contractului de muncă, aceste controale făcându-se periodic. 

Cine plătește aceste analize? Angajatul sau angajatorul?

Potrivit HG nr.355/2007 privind supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor, la art.7, se prevede faptul ca angajatorii sunt obligați să asigure fondurile și condițiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare.  

Aceștia trebuie să se asigure că supraveghează sănătatea angajaților, înainte dar și pe parcursul activității pe care o desfășoară. 

Potrivit art. 15 din HG nr 355/2007 Controalele medicale de medicina muncii trebuie să fie făcute atât pentru angajații cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, cât și pentru cei, care vor fi angajați pe perioadă nedeterminată.  

Același lucru este valabil și pentru angajații care își schimbă profesia sau locul de muncă, dar și pentru cei care sunt detașați în alte activități, sau locuri de muncă. 

Potrivit art. 186 din Codul Muncii, angajatorilor le revine obligația de a asigura acces la serviciul medical de medicina muncii, a angajaților, iar securitatea, sănătatea și igiena în muncă nu revine, în niciun fel de situație obligație financiară pentru lucrători, potrivit Legii securității și sănătății în muncă  nr. 319/2006. 

Cum și unde se face medicina muncii?

Controlul medical de medicina muncii, la angajare se face la solicitarea angajatorului, care va completa fișa de identificare a factorilor de risc profesional și fișa de solicitare a examenului medical. 

Analizele de medicina a muncii se fac în centre medicale specializare, care oferă medicina muncii. Dacă ești din Timișoara, fă-ți acest control la Profilaxia.ro, pentru a avea parte de servicii complete de medicina muncii, efectuate de specialiști, într-un singur loc. 

Medicul de Medicina Muncii, în baza acestor fișe va efectua examenele medicale și va completa fișa de aptitudine cu concluzia examenului cu următorii termeni: apt, apt condiționat, inapt temporar sau inapt pentru locul de muncă respectiv. 

Este considerat inapt temporar o persoană care din cauza unei anumite boli, se află în incapacitate medicală, temporar, de a-și desfășura activitatea pentru care se solicită examenul medical. Reevaluarea va fi stabilită de către medic. 

În cazul în care care o persoană se află în incapacitate permanentă de a-și desfășura activitatea la locul de muncă, aceasta va fi considerată inapt. 

Această fișă medicală care finalizează examenul medical va fi completată doar de către medicul de medicina muncii în 2 exemplare. Un exemplar este pentru angajator, iar unul îi va rămâne angajatului. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top