Now Reading
Petele pigmentare

Petele pigmentare

anca-răducan
petele-pigmentare

Ce sunt și de ce apar petele pigmentare?

De cele mai multe ori petele pigmentare conferă tenului un aspect îmbătrânit și lipsit de vitalitate și sănătate și le regăsim pe zonele convexe ale feţei (frunte, nas, bărbie, pomeţi), însă uneori pot apărea și pe dosul mâinilor, pe decolteu, pe spate sau la nivelul antebraţelor. În limba greacă „melas” înseamnă „negru” iar termenul medical de melasmă se folosește pentru a denumi petele maronii cu contur neregulat, accentuate de soare, care apar la persoane cu predispoziţie. Melasma este o hiperpigmentare dobândită, în general simetrică, a zonelor fotoexpuse ale feţei (frunte, obraji, tâmple) și ocazional și la nivelul gâtului. Uneori se dezvoltă hiperpigmentări post-inflamatorii și pe zone ce nu sunt expuse la soare, iar acest lucru se datorează unei inflamaţii la nivelul pielii.

Care sunt factorii externi care cauzează apariţia petelor pigmentare? Expunerea îndelungată la soare cauzează apariţia petelor pigmentare

Pe lângă riduri, una dintre problemele tenului matur o reprezintă petele pigmentare. Acestea se datorează factorilor de agresiune ai expozomului la care suntem expuși zilnic – radiaţiile UV, poluarea, fumatul sau tulburările hormonale. Pentru a înţelege mai bine impactul acestor factori, este important să aveţi în vedere că doar poluarea crește cu 25% riscul apariţiei hiperpigmentărilor. De asemenea, retineţi că expunerea prelungită la soare și procesul de îmbătrânire a pielii favorizează apariţia acestor pete. Atunci când petreceţi prea mult timp în razele soarelui (mai ales fără a utiliza o protecţie solară adecvată), melanocitele răspund la această traumă prin eliberarea de pigment în exces, iar hiperpigmentarea pielii („pătarea pielii”) este rezultatul creșterii cantităţii de melanină, pigmentul din piele.

Mecanismul de producere a hiperpigmentărilor nu este încă pe deplin înţeles, dar au fost incriminate predispoziţia genetică și perturbările hormonale. Esenţială pentru producerea acestor hiperpigmentări este expunerea la soare, dar de cele mai multe ori pacienţii nu asociază apariţia melasmei cu expunerea la soare dat fiind că evoluţia melasmei este foarte lentă (luni, ani).

Bronzul este de fapt un mecanism de apărare a pielii împotriva radiaţiilor UV, prin care se încearcă protejarea ADN-ului celulelor din piele de riscul de cancer de piele. Cu cât vă expuneţi mai mult pielea la soare, cu atât mai mult riscaţi ca pielea să nu mai fie la fel de eficientă în a proteja și repara efectele negative induse de soare. Una dintre consecinţe o reprezintă chiar petele pigmentare. Așa cum am precizat, petele pigmentare pot fi cauzate și de alte leziuni ale pielii, precum înţepături, foliculita (fire de păr crescute sub piele), eczeme, acnee, și poartă denumirea de hiperpigmentări post-inflamatorii.

De ce trebuie să respectăm o anumită rutină de îngrjire a tenului atunci când ne confruntăm cu pete pigmentare?

Aspectul petelor pigmentare poate fi vizibil îmbunătăţit prin soluţii dermatologice. În primul rând trebuie stabilit diagnosticul de către medicul dermatolog și identificaţi factorii implicaţi în apariţia hiperpigmentărilor. Ulterior, bineînţeles trebuie stabilită o rutină de îngrijire specifică, bogată în ingrediente active care au capacitatea de a corecta aceasta problemă. Printre acestea se numără Niacinamida, care ajută la reducerea producţiei de melanină. De asemenea, vitamina C și acidul glicolic sunt alte două ingrediente recunoscute pentru capacitatea lor de a uniformiza nuanţa tenului și de a preveni apariţia petelor pigmentare.

Care sunt top 3 ingrediente principale eficiente pentru a evita hiperpigmentarea pielii?

Întotdeauna este esenţial să prevenim înainte să corectăm, și de aceea recomand tuturor persoanelor care se confruntă cu pete pigmentare să folosească zilnic o cremă de fotoprotecţie solară cu SPF 50+, reaplicată de câte ori este necesar. Dar, așa cum am menţionat, avem și soluţii eficiente pentru a estompa petele pigmentare. Protocolul de îngrijire a tenului (curăţare, serum, cremă, cremă de protecţie solară) trebuie adaptat astfel încât să cuprinda produse cu ingrediente precum Niacinamida (vitamina B3), Acid Glicolic și Vitamina C, cu efecte benefice asupra pielii.

Care este diferenţa dintre cremă și serum? De ce ar trebui să avem o rutină completă de îngrijire?

Atât crema cât și serumul au fiecare în parte un rol important în cadrul rutinei de îngrijire și prevenţie anti pete pigmentare. În cazul serumului, concentraţiile substanţelor active sunt mai mari și potenţează acţiunile cremei, cu rol de prevenţie și corectare anti pete pigmentare. Cele doua produse vin unul în completarea celuilalt, astfel încât la final efectul să fie optim. O rutină completă de îngrijire anti hiperpigmentari cuprinde aceiași pași ca orice altă rutină completă de îngrijire zilnică, însă contine ingrediente active cu rol de depigmentare: curăţare, aplicare serum, aplicare cremă, protecţie solară.

Cum arată rutina completă de îngrijire anti pete pigmentare?

Pentru un ten uniform, fără hiperpigmentări, este absolut necesară construirea unei rutine de îngrijire specifică nevoilor tenului. Primul pas constă în curăţarea tenului, pentru a elimina impurităţile acumulate pe parcursul zilei și celulele moarte de la suprafaţa pielii. Apoi urmează aplicarea unui serum eficient, creat special pentru a ameliora hiperpigmentarea tenului, care acţionează chiar la nivelul stratului bazal din piele, având o acţiune antiinflamatoare pentru a reduce riscul de dezvoltare a petelor pigmentare. La suprafaţa pielii, serumul reușește să creeze o acţiune de peeling pentru estomparea petelor pigmentare vizibile. La final puteţi „sigila” serumul prin aplicarea unei creme hidratante. Ultimul pas și cel mai important este aplicarea cremei cu factor ridicat de protecţie solară. Nu uitaţi că rutina de îngrijire înseamnă consecvenţă în aplicare, mai ales dacă vă doriţi rezultate frumoase pe termen lung.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top