Now Reading
Postura corecta la birou

Postura corecta la birou

Revista Psychologies

Cu siguranta, petreci multe ore la birou in fata calculatorului, iar felul in care esti asezata pe scaun iti afecteaza sanatatea si starea de bine. Dr. Tarek Nazer, medic ortoped, ne spune care sunt cele mai frecvente greseli de postura, dar si cum le putem corecta.

 

Beneficiile unei pozitii adecvate

Orice slujba care implica statul pe scaun mai multe ore, fara modificarea pozitiei, se traduce prin presiune pe discurile dintre vertebre. Modul in care stam pe scaun ne poate afecta sanatatea si starea psihica.

Pozitia corecta de stat pe scaun, pe care este obligatoriu sa o respectam, necesita o postura cat mai dreapta a coloanei vertebrale, umerii sa fie relaxati, bratele pe aceeasi linie cu antebratele, genunchii flexati la 90 de grade si gleznele la 90 de grade, indreptate inainte.

O postura corecta asigura confort organismului, prin reducerea zonelor de stres si a durerilor de la nivelul gatului, umerilor si spatelui.

Totodata, impiedica deformarea coloanei vertebrale si aparitia cocoasei, imbunatateste functia organelor, reduce tendinta de ingrasare si intareste increderea in sine.

 

Efectele pozitiei incorecte

Pozitia incorecta pe scaun exercita o mare presiune la nivelul coloanei si muschilor spatelui, precum si pe discurile intervertebrale, provocand durere, deformarea oaselor in timp, suprasolicitarea muschilor si a ligamentelor.

Noi cercetari arata ca o postura incorecta iti poate induce o stare sufleteasca negativa, reduce consumul de oxigen, conduce la o stare de oboseala, incetineste digestia si rata de ardere a caloriilor, ceea ce duce la acumularea kilogramelor in plus.

 

Scaunul potrivit

Scaunul pe care ne asezam are un rol important in mentinerea pozitiei corecte a corpului in timpul sederii.

Un scaun prea moale sau fara suport pentru spate suprasolicita coloana verterbrala, iar unul de inaltime prea joasa poate afecta genunchii si gleznele, de aceea este foarte important sa alegem un scaun ajustabil, confortabil si ferm, pentru corpul nostru.

Scaunul trebuie sa fie fixat pe cinci roti, sa nu se clatine, spatarul sa sustina forma naturala a coloanei, si partea din fata a suprafetei pe care ne asezam sa fie rotunjita si capitonata, pentru a preintampina reducerea fluxului sanguin in picioare.

 

Lucrul in picioare

Statul mult in picioare afecteaza si mai mult coloana, mai ales daca stam ore in sir fara a face miscare sau a ne schimba pozitia.

Ortostatismul prelungit poate afecta, in timp, calitatea vaselor sanguine, poate cauza afectiuni ale piciorului si sistemului musculo-scheletal si scade capacitatea de concentrare.

Trebuie sa evitam statul mult in picioare si sa tinem umerii inainte, coloana foarte dreapta, deoarece muschii abdomenului si cei ai coloanei tind sa fie tensionati, astfel partea lombara aplatizandu-se si, in final, producandu-se devierea umerilor si a capului spre inainte.

 

Lucrul de pe canapea sau din pat

Sederea cu laptopul in brate in aceeasi pozitie mai mult de o ora nu are niciun impact. Daca, insa, stam in aceeasi pozitie mai multe ore si mai ales intr-una incorecta, cum ar fi statul intins pe canapea si capul intins si el spre stanga sau dreapta, asta duce la aparitia durerilor de gat.

De asemenea, daca folosim laptopul pozitionandu-l pe picioare, asta tine coloana vertebrala inconvoiata, provocand diferite afectiuni la nivelul vertebrelor.

Pentru a evita aceste dureri, se recomanda mentinerea unei posturi corecte chiar si atunci cand lucram de acasa sau cand ne relaxam.

 

Radiatiile nocive

Da, lucrul cu laptopul in brate poate afecta sistemul reproducator, din cauza temperaturii crescute si a radiatiilor emise, efect valabil atat in ceea ce priveste femeile, cat si barbatii.

Acelasi lucru se intampla si cu telefonul mobil, pe care multi dintre noi obisnuiesc sa-l puna pe picioare, foarte aproape de sistemul reproducator.

Cum spuneam si mai devreme, cand folosim laptopul in brate sau sprijinit pe picioare, tindem sa aplecam gatul inainte, ceea ce conduce la aparitia durerilor de gat, iar caldura emisa de laptop in poala poate determina aparitia infertilitatii sau poate duce la instalarea „sindromului de piele prajita“.

Un nou studiu a demonstrat si cat de nociva este conexiunea prin wireless, prin urmare se recomanda ca atunci cand lucram de acasa, sa folosim conexiune directa prin cablu pentru a evita radiatiile electromagnetice generate in timpul comunicarii wireless.

 

Copiii si postura incorecta

O postura incorecta afecteaza copiii mai mult decat pe un adult, asta, intrucat ei se afla in perioada de crestere, iar o pozitie incorecta poate favoriza aparitia scoliozei, cifozei sau lordozei.

De asemenea, este foarte important ca micutii sa poarte ghiozdanul pe ambii umeri, pentru a preveni aparitia scoliozei, si sa nu il incarcam in exces, altfel durerile de spate devin o certitudine.

Pentru a evita pozitiile vicioase ale copilului, este nevoie de un mobilier ergonomic adaptabil la inaltimea acestuia, care sa asigure confortul necesar si sa-i pastreze pozitia corecta in timp ce isi face temele ori sta la calculator.

 

Exercitiu fizic

Cand discutam de posturi incorecte si lucrul indelungat la calculator, trebuie sa favorizam exercitiile care intaresc musculatura spatelui, care ne ajuta sa adoptam postura corecta si sa reducem stresul de pe coloana.

Cateva exercitii simplu de efectuat sunt tractiunile prin priza larga, unde folosim mainile si muschii spatelui pentru a ridica propria greutate.

Putem face abdomene, care ajuta la intarirea muschilor abdominali si a muschilor spatelui. Este utila si miscarea gatului la dreapta si la stanga fara ca barbia sa devieze in sus sau in jos, ci sa se miste catre piept.

Pentru intarirea musculaturii si imbunatatirea mobilitatii si a posturii se recomanda practicarea yoga sau pilates.

Un exercitiu simplu este rotirea umerilor in spate, in sus, apoi in jos, ce ne ajuta sa scapam de tensiunea acumulata si sa ne imbunatatim flexibilitatea, astfel incat umerii sa stea in pozitie corecta.

 

Greseli de postura

Cea mai frecventa greseala pe care o facem cand suntem asezati pe scaun, este faptul ca nu reglam scaunul pentru inaltimea noastra si lasam spatarul cat mai jos, crezand ca ne ofera o pozitie confortabila, care, in realitate, suprasolicita muschii si duce in timp la devierea coloanei si formarea cocoasei.

Or, cand biroul este prea jos sau prea sus pentru inaltimea noastra si ne obliga sa stam in pozitii gresite, la fel este si statul picior peste picior, care reduce fluxul sanguin catre gamba si picior.

Este foarte important sa constientizam cum stam pe scaun si sa evitam pozitiile incorecte (stam cocosati, inclinati pe o parte, cu capul sprijinit pe o mana sau aplecat in fata), intrucat acestea ne pot provoca disconfort si dureri, care sunt foarte usor de evitat prin adoptarea posturii corecte.

 

Sindromul de tunel carpian

Unele persoane care lucreaza mult la birou, ajung sa se planga de dureri ale degetelor de la maini, in special la degetul mare, aratator sau mijlociu.

Acest lucru are legatura cu faptul ca, atunci cand stam la masa de lucru si scriem la calculator sprijinim mainile pe o suprafata dura, incat, in timp, din cauza presiunii continue, apare sindromul de tunel carpian.

Respectiv, nervul median, care inerveaza degetul mare, aratatorul si o parte din cel mijlociu, este comprimat, provocand durere si furnicaturi ale degetelor.

 

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped

Vicepresedinte Asociatia Sanatate la Nivel European

www.consultatieortopedie.ro

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top