Now Reading
Am o problema cu gelozia

Am o problema cu gelozia

Am o problema cu gelozia. Mare as putea spune. Nu stiu cum sa o rezolv, nu stiu cum sa procedez. As vrea sa am incredere in partenerul meu, dar de fiecare data cand ii suna telefonul sau vorbeste pe messenger am tendinta sa verific cu cine. Nu ma pot abtine. Parca ii caut nod in papura, parca intuitia imi spune ca face ceva gresit, desi nu e asa si… Mi-e frica de faptul ca intr-o zi nu o sa mai suporte si chiar va calca stramb sau va pleca.

Noi lucram impreuna. Insa de curand a primit o oferta la alta companie si nu ma pot gandi decat ca acolo va cunoaste alte femei, mai interesante, mai frumoase… Am tendinta sa ma compar cu fiecare amica de-a lui sau cu fostele lui prietene. E ca o gaura neagra care ma trage inauntru. E ca si cum ma mananc de vie. Vreau sa rezolv asta, nu stiu cum… Stiu ca nu am incredere in mieni, dar mai rau e ca nici nu vad rostul. Sunt foarte pesimista.

Ma gandesc ca oricat m-as stradui, oricata incredere as avea, mereu exista ceva mai bun, mai bun decat mine si ca ma va parasi. Ori pentru altcineva, ori din cauza mea. Din cauza geloziei si frustrarilor cu care il macin… Nu vreau sa fiu o povara, vreau sa ii fiu prietena. Incerc si am senzatia ca reusesc, dar de fapt nu fac decat sa ma abtin, pentru ca am acelesi temeri, aceleasi ganduri. Sunt constienta de problema mea. Va rog sa imi dati o solutie…

Intrebare pusa de: dakotta, 21

Raspunsul psihologului:

Gelozia are numeroase cauze “interne”-emotionale. Ea se construieste in interior pentru ca ulterior, sa fie expulzata in afara. Cu alte cuvinte, de multe ori gelosul trebuie sa priveasca in primul rand in ograda proprie si apoi in a celuilalt. Nimeni nu spune ca doar dv. sunteti de vina, dar ar trebui sa incepeti sa aflati care este sursa si cauza acestor trairi si emotii mai ales la dumneavoastra.

Este vorba in primul rand sa vedeti care si cum este imaginea dumneavoastra, cum stati cu stima de sine, cu respectul de sine, cu dragostea de sine.

Apoi sa incercati sa vedeti de unde apar aceste temeri, pe ce se fondeaza, ce le sustine. Cauza trebuie mereu cautata in interiorul dv., in propriul dv. trecut si in relatiile pe care le-ati avut pana acum. Acest lucru v-ar ajuta sa intelegeti ce va face sa alegeti anumiti parteneri si ce vreti de la ei.

Cred, insa, ca acest lucru v-ar fi util daca l-ati putea face alaturi de un specialist care sa va asiste in aceasta calatorie, si v-ar putea sustine si incuraja atunci cand aveti nevoie.

Pentru lectura, va recomand cartea Forme ale geloziei aparuta recent la Editura Trei..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top