Now Reading
Ii este frica sa se duca si singura la toaleta

Ii este frica sa se duca si singura la toaleta

Buna ziua. Am o fetita de aproape 6 ani. Am observat de la un timp ca-i este frica sa se duca si singura la toaleta. Zice ca-i este frica de paianjeni si de intuneric. Pentru a-si aprinde singura lumina la baie i-am pus un scaunel langa usa. Dar pana ajunge la baie trebuie sa mergem unul din noi cu ea. I-am spus ca ea este mai mare si mai puternica decat un paianjen si ca daca se foloseste de scaun isi aprinde singura lumina. Dar se pare ca astea nu sunt luate in seama de ea. Atunci i-am zis, ori face pe ea ori se descurca, pentru ca in casa la noi este in siguranta. Si-a gasit o solutie singura, foloseste lanterna pana la baie. Ce ma mira pe mine este de ce se teme ca doar intr-un apartament, in timpul zilei este lumina in casa, de la lumina zilei. Mai mereu este in fata mea, de multe ori ma impiedic de ea, pentru ca sta pe langa mine. Si la toaleta daca ma duc vine in baie cu mine. De catava ori am dat-o afara cu forta. Chiar nu inteleg de unde teama asta. Ce cuvinte sa folosesc ca sa-i dau sentimentul de siguranta? Eu nu am speriat-o niciodata cu baubau, cu mosul cu sacul, ba chiar i-am spus ca unii parinti apeleaza la aceste minciuni pentru a-i pacali pe copii sa faca ca ei. Multumesc si chiar imi doresc din suflet sa fie si intrebarea mea una dintre cele alese de dumneavoastra.

Intrebare pusa de: Vera, 36

Raspunsul psihologului:

Probabil aveti o relatie foarte stransa cu fetita dvs. In ochii ei, dvs sunteti perfecta si nemaipomenit de buna, nu poate accepta ca uneori s-ar putea supara pe dvs sau v-ati putea certa ori contrazice. Nu reiese din mesaj, dar presupunerea mea este ca ii este dificil sa-si exprime supararea, agresivitatea, de teama sa nu va raneasca si sa piarda nu doar iubirea dvs, ci chiar pe dvs cu totul.

Si atunci, in loc sa accepte ca dvs o iubiti oricum, desi uneori de pilda nu-i faceti pe plac sau faceti ceva ce nu-i convine ei, prefera (nu alege ea, este un mecanism inconstient) sa creada in sinea ei ceva de genul „mama mea e intotdeauna buna cu mine, dar in baie sunt paianjeni rai.” Paianjenii o ataca pe ea cand e singura in baie, dar va ataca si pe dvs daca nu e si ea acolo. Paianjenii simbolizeaza agresivitatea ei si totodata partea dvs care i-o provoaca.

Dupa parerea mea, solutia ar fi sa o incurajati sa-si exprime direct supararea pe dvs cand e cazul si sa-i dati de inteles ca n-o s-o parasiti si ca nu va pierde iubirea dvs, chiar daca uneori va suparati si va certati.

Agresivitatea ei nu va poate distruge este ideea principala pe care v-as propune sa i-o sugerati. Sa va cereti scuze daca este cazul (de exemplu daca ati tipat la ea cand ati avut o zi proasta, sa zicem probleme la serviciu). Desi este foarte placut sa ai un copil care-ti da impresia ca esti o mama perfecta (in fond e dorinta cat se poate de naturala a oricarei mame), pretul pe care copilul il plateste aproape intotdeauna este ca ii este greu sa formeze relatii cu alti oameni pentru ca, fireste, de ce sa suporti imperfectiunile altora cand ai perfectiunea la indemana?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top