Now Reading
Motivația schimbării

Motivația schimbării

camelia-buligoanea
motivația-schimbării

Sunt deja pe calea de a-mi împlini visul. Am avut mereu un plan de a-mi împlini visul. Visul s-a înfiripat începând de pe la 30 de ani ai mei, însă intenționam să-l amân până spre pensionare. Lucrez în continuare ca un angajat civilizat, ca să-mi întrețin familia. Mereu am zis că atunci când copilul va crește, când îmi voi rezolva nu știu câte alte probleme, voi putea să mă ocup de visul meu. Ca-n viață, ani după ani, au apărut alte motive sau obstacole în care mă implicam să le rezolv, iar ceea ce voiam eu rămânea în urmă. Nu am avut deloc timp de mine, pentru mine și visul meu.

Visul meu trăia în interiorul meu, uneori fie pălea, se îndepărta, fie îmi părea de nerealizat, până într-o zi în care mi-am dat seama că mi-e era teamă să-l pun în aplicare. Am lucrat cu temerile mele, cu nevoia mea de a fi utilă și de a face perfect lucrurile, cu frica de mine însămi și de propria putere interioară, m-am luptat cu neputința mea de a alege, de a primi succesul mult așteptat și reveneam la perioade în care speram că îmi voi împlini visul.

Până când într-o zi, mi-am reevaluat proiectul vieții mele și am acceptat în sinea mea că ceea ce mi-am plănuit este în concordanță cu sinele meu ideal. Entuziasmul și speranța mea de viitor este acum palpabilă, vizibilă, am găsit un nou înțeles nu doar al sinelui meu ideal, ci și a ceea ce ar putea deveni visul meu.

Prima descoperire: sinele ideal

Așadar primul pas de unde începe schimbarea este acela de a-ți proiecta sinele ideal. Când ne identificăm cu visurile noastre, dăm frâu liber pasiunii, energiei și entuziasmului în viață. Pasiunea cuiva, în orice acțiune, trezește entuziasmul celorlalți. Cheia este scoaterea la lumină a sinelui ideal, a ceea ce îți dorești să fii, inclusiv în viața personală, cât și în carieră.

Pentru a îți construi această imagine ideală, trebuie să îți cercetezi în profunzime dorințele tale cele mai intime.  Acest fapt presupune să ajungi să fii cu tine într-o stare profundă și de prezență cu intimitatea ta. Să te accepți ca ființă umană, care are drepturi depline și să primești cu încredere ceea ce meriți pe deplin. Când ești în contact deplin cu dorințele tale, vei simți entuzism și încredere în fața posibilităților pe care viața ți le oferă. Pentru continuarea sau aprofundarea autentică a dorințelor tale, trebuie mai întâi să faci apel la forța sinelui tău ideal.

Motivul este simplu, schimbarea unui comportament presupune un efort susținut. Ori de câte ori, dorim să ne schimbăm obiceiurile de a gândi sau de a acționa, tu, noi oamenii, trebuie să răsturnăm decenii întregi de învățături care se găsesc în circuitele neuronale, parcurse în repetate rânduri, bătătorite, construite de-a lungul anilor de practicare a respectivelor obiceiuri. De aceea, implementarea unor schimbări durabile cere un angajament profund față de viziunea despre tine însăți, în special în momentele când responsabilitățile se înmulțesc.

De câte ori nu m-am simțit și eu copleșită de imaginea schimbării pe care mi-o doream, încât simțeam cum mă umplu de îngrijorare și neputință. Așa se întâmplă cu majoritatea oamenilor, care după ce au depășit sentimentul inițial de euforie la gândul viitorului acesta ideal, uită de îndată de acest sentiment și rămân cu frustrarea că nu trăiesc visul acela chiar în acea clipă.

De aceea, făcâd apel la forța imaginii sinelui nostru ideal, vom rămâne ancorați în imaginea convingătoare pe care o reprezintă viața nostră ideală, astfel activând zona tuturor posibilităților în viață.

Viziunea și pasiunea merg mână în mână

Cel mai posibil că acum te întrebi: Cum ajungi de la „vreau să reușesc în afacere” sau „vreau să reușesc în carieră”, la punerea efectivă în act?

Am știut întotdeauna că pentru a reuși în oricare dintre domeniile vieții, am nevoie în a-mi dezvolta abilități corespunzătoare, fie ele de inteligență emoțională, sau de conducere. Am citit multe cărți, am fost la multe cursuri, seminarii și am lucrat cu mai mulți mentori. Mi-am elaborat planuri de autoperfecționare, am stabilit obiective pe termen scurt și lung. Știam ce am de făcut, așa părea, însă după câteva săptămâni ajungeau inevitabil într-un sertar de la birou. Parcă aceste planuri nu-mi ofereau o motivație suficientă. Dimpotrivă, îmi ofereau motive în plus de a mai învăța încă ceva și încă ceva, de parcă eu nu eram suficient de bună ca să pun în acțiune planul și visul meu. Să nu înțelegi că, cursurile, seminariile, etc. nu sunt bune pentru autodezvoltarea ta. Sunt bune, însă mai pune și viziune și multă pasiune pentru ca planurile să se împlinească.

Azi vă spun că, orice planificare într-un domeniu (carieră, afacere personală, familie) începe cu o viziune holistică asupra vieții, în toată bogăția detaliilor ei.

Pentru a obține rezultate mai bune în afacerea ta, trebuie să fii implicat emoțional în propria ta dezvoltare, iar eforturile tale trebuie să vizeze ceea ce este cel mai important pentru tine.

Cum îți construiști o viziune asupra vieții (tehnică de lucru)

Îți dezvălui o tehnică, pe care am făcut-o și eu mai multe ori și la care am revenit ori de câte ori am simțit nevoia să rescriu cu mai multe detalii unele părţi din viziunea mea. Îți recomand să îți faci un caiet special pentru acest lucru. Viziunea se împlinește dacă o faci în scris și o hrănești cu energia iubirii și a pasiunii tale.

Când îți scrii viziunea, gândește-te la ea ca fiind ceva măreț și înalt, pur și simplu, nu fi modest cu aspirațiile tale. Starea emoțională potrivită din care să-ţi scrii viziunea este una în care să te simți plin de încredere și de neoprit în împlinirea ei, fii deschis și simte-te merituos ca să primești manifestarea ei, ca pe cel mai prețios dar al vieții.

Iată ce trebuie să faci:

„Te rog să te gândești la felul în care va arăta viața ta într-un moment din viitor, lăsându-ți imaginația să lucreze, astfel să-ți descrii o zi tipică din viața ta: descrii ce ai face, unde ai locui, ce fel de om ai fi, cum te-ai simți. După ce ai făcut acest lucru, alege o dată, peste 8-10 ani, suficientă de îndepărtată astfel ca viața ta să fie diferită, însă suficient de apropiată încât să fie imaginabilă. Acum, începând de la data pe care ți-ai ales-o, începi să îți construiești o viziune a vieții tale, la persoana întâi, de parcă ai trăi exact în acea zi.  Te rog să iei în considerare toate aspectele tale, valorile și visurile tale despre ceea ce vrei să faci și să fie în acel moment al vieții.”

Iată ce mi-am scris în caiet ca fiind viziunea mea:

„Mă văd în propriul cabinet de psihoterapie și coaching, îmi conduc propria afacere în care lucrez pentru și cu oameni care își doresc o schimbare pozitivă în viața lor. Pot să-mi fac munca din orice parte a lumii, obțin un câștig perfect pentru nevoile mele, am relații de încredere și frumoase cu colaboratorii mei. Am o relație deschisă și frumoasă cu fiul meu și cu partenerul meu de viață. Sunt relaxată, fericită pentru că îmi împlinesc menirea în viață și contribui la fericirea altor oameni. Sunt împlinită atât ca profesionist, cât și ca părinte. Creez în jurul meu relații armonioase și o atmosferă mobilizatoare și afectuoasă.”

Concluzie

Reflectând asupra viziunii propriei vieți, într-o manieră holistică, începi să înțelegi în ce fel se intersectează diferitele aspecte ale vieții tale, iar întocmirea unui plan pentru a-ți transforma visul în realitate, devine o sursă de mare inspirație.

Caută să-ţi construiești din timp acea viață împlinită și echilibrată la care visezi.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top