Now Reading
6 lucruri despre dantura ta pe care nu le știai atât de bine

6 lucruri despre dantura ta pe care nu le știai atât de bine

Foarte des se întâmplă să ajungi să te gândești cu adevărat la sănătatea danturii tale abia atunci când ceva începe să te doară sau să te deranjeze. Cea mai mare problemă este că din acel punct încolo nu mai sunt foarte multe lucruri de făcut, doar să mergi la stomatolog. Igiena danturii și gurii tale trebuie să fie o prioritate la fel de importantă precum dușul zilnic și igiena generală a corpului. Mai ales dacă te gândești că problemele dentare de obicei se rezolvă băgând mâna adânc în buzunar.

6 lucruri despre dantura ta pe care nu le știai atât de bine:

  1. Smalțul este cea mai puternică substanță eliberată de corpul tău

Smalțul reprezintă stratul protector al dinților. Știi că este foarte important ca smalțul să fie protejat, însă s-ar putea să nu știi cât este de puternic. Smalțul este cea mai puternică substanță eliberată de corpul tău și formată din oxizi anorganici. Acesta conține în proporție de 96% minerale, cel mai mare procentaj pe care îl vei regăsi în corpul tău. De aceea este mai probabil ca în decursul vieții să îți rupi un os, dar să nu îți rupi un dinte. Faptul că este puternic nu înseamnă automat că nu are nevoie de îngrijire. Este foarte important să te speli zilnic de două ori pe dinți și să completezi acest obicei folosind un duș bucal care va elimina placa bacteriană în numai 60 de secunde.

  1. Dinții sunt la fel de unici precum amprentele

Sănătatea dinților tăi va vorbi foarte mult despre modul în care știi să ai grijă de tine. În același timp, dantura mai are o calitate cu adevărat extraordinară. Pentru că fiecare dantură este unică, aceasta poate fi folosită ca o amprentă. Dimensiunea dinților, forma lor, poziția, toate acestea formează un tipar unic pentru fiecare persoană în parte.

  1. Dinții la cei mici

În ciuda faptului că majoritatea copiilor se nasc fără dinți crescuți, fiecare copil are dinți formați în gingii. Denumiți dinți de lapte, aceștia cresc apoi și în exterior. În unele culturi, copiii care se nasc cu dinți deja crescuți sunt considerați norocoși în viață. Singura diferență este în China, unde cultura și tradiția vorbesc despre un semn negativ.

  1. Oamenii au doar două seturi de dinți

Dacă în cazul rechinilor dinții cad și cresc la un interval regulat, de un an, oamenii au doar două seturi de dinți pe tot parcursul vieții. Primii sunt cei de lapte, care cad la un moment dat, iar în locul lor cresc dinții de adult.

  1. Statistic, vei petrece aproximativ o lună din viața ta spălându-te pe dinți

Te-ai întrebat vreodată cât timp îți ia, într-o viață, să te speli pe dinți? Datele arată că aproximativ 38 de zile, în medie, pentru fiecare persoană. Nu este atât de mult, având în vedere că pentru fiecare periaj dentaj petreci cel mult două minute.

  1. O treime din dinte este ascuns în gingie

Poate este exagerat să comparăm dinții cu un iceberg, însă lucrurile arată aproximativ la fel, cu mici diferențe. Și anume că o treime din dinte stă în gingie, motiv pentru care dantura este atât de puternică. În cazul unui iceberg, de obicei o treime din ghețar stă la suprafață. Acesta este și un alt motiv pentru care trebuie să păstrezi o grijă și pentru sănătatea gingiilor tale, pentru că ele pot provoca în timp căderea dinților.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Evgeny Atamanenko

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top