Now Reading
Cous cous: TOP 7 argumente pentru sănătate

Cous cous: TOP 7 argumente pentru sănătate

alexandra-tudor
cous-cous-top-7-argumente-pentru-sănătate

Considerat odată o delicatesă nord-africană, cous cous-ul este consumat astăzi în întreaga lume, fie pentru a da consistență supelor și ciorbelor, fie ca ingredient principal al unor rețete cu legume sau carne. Bogat în vitamine, minerale și fibre, cous cous-ul poate fi consumat fără griji, chiar și de către vegetarieni.

Iată 7 beneficii pentru sănătate ale cous cous-ului.

  1. Este bogat în seleniu.

Unul dintre cei mai importanți nutrienți din cous cous este seleniul. O ceașcă de cous cous (157 de grame) conține mai mult de 60% din aportul zilnic recomandat.

Seleniul este un mineral esențial cu multe beneficii pentru sănătate. Este un antioxidant puternic care ajută corpul să repare celulele deteriorate și să scadă inflamația. Este esențial pentru funcționarea adecvată a glandei tiroide, protejând-o împotriva daunelor și contribuind la producția de hormoni.

Seleniul din cous cous poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ din organism. Funcția sa antioxidantă poate ajuta, de asemenea, la reducerea acumulării plăcii și a colesterolului LDL „rău” pe venele și pereții arterelor.

  1. Poate ajuta la reducerea riscului de cancer.

O revizuire a 69 de studii care au inclus peste 350.000 de persoane a arătat că nivelurile ridicate de seleniu în sânge pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, deși efectul a fost asociat cu consumul de alimente bogate în seleniu, mai degrabă decât cu administrarea de suplimente.

Unele studii au legat în mod specific deficiența de seleniu cu un risc crescut de cancer de prostată. În plus, consumul de cantități adecvate de seleniu, în combinație cu vitaminele C și E, a demonstrat că scade riscul de cancer pulmonar la fumători.

  1. Îmbunătățește sistemul imunitar.

Studiile au arătat că, în timp ce nivelurile crescute de seleniu în sânge îmbunătățesc răspunsul imunitar, o deficiență poate dăuna celulelor imunitare și a funcției lor. Seleniul joacă, de asemenea, un rol în regenerarea vitaminelor C și E, care ajută la creșterea funcției sistemului imunitar.

  1. Reprezintă o sursă bună de proteine ​​pe bază de plante.

Aproximativ 16–20% din corpul tău este format din proteine, care sunt făcute din aminoacizi. Aminoacizii sunt implicați în aproape fiecare proces metabolic din corpul tău. Ca rezultat, este important să consumi proteine ​​din surse animale și/sau vegetale. Cous cous-ul este o sursă bună de proteine ​​pe bază de plante, oferind 6 grame per porție (157 de grame).

În plus, dietele bogate în proteine ​​​​pe bază de plante au fost legate de un risc mai scăzut de accident vascular cerebral, cancer și deces din cauza bolilor de inimă.

  1. Susține slăbirea sănătoasă.

Persoanele care vor să slăbească se orientează mai ales către reducerea consumului de calorii. Spre deosebire de orez sau quinoa, cous cous-ul conține mai puțin de 200 de calorii per porție (aproximativ 150gr) și are o mulțime de vitamine completând, astfel, deficiențele din timpul dietei. Mai mult, conținutul său de fibre oferă sațietate prin echilibrarea grelinei, un hormon care provoacă apariția senzației de foame.

  1. Vindecă rănile.

Poate fi dificil să te recuperezi după intervenții chirurgicale sau boală. Cous cous-ul ar putea fi util în această perioadă, deoarece oferă cantități mari de proteine. Este o parte integrantă a vindecării rănilor și a metabolismului enzimelor care ajută la repararea rănilor atât extern, cât și intern. Mai mult de 15% din corpul uman este format din proteine, astfel încât sursa de hrană bogată în proteine este bună.

  1. Echilibrează fluidele.

Corpul uman este format în proporție de peste 90% apă, așa că este esențial să echilibrezi lichidul din organe și din corp pentru funcționarea sa normală. Cous cous-ul conține o cantitate bună de potasiu, care este esențială pentru reglarea căilor fluide și celulare. Acest echilibru este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale în organism, prin scăderea șanselor de apariție a unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi atacurile de cord, ateroscleroza și accidentul vascular cerebral. De asemenea, echilibrează absorbția de nutrienți și eliminarea toxinelor prin reglarea activităților excretoare ale corpului.

Inspiră-te din rețetele pregătite cu cous cous și fă ca acesta să devină parte integrantă din planul tău alimentar.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top