Now Reading
Idei (false?) la moda

Idei (false?) la moda

Revista Psychologies

nutritie, dieta, sanatate, somon
3. Somonul de crescatorie, periculos pentru sanatate

In ianuarie 2004, revista americana Science publica un studiu ce denunta indicele excesiv de dioxina (substanta chimica foarte toxica) din somonul de crescatorie.

Evenimentul a determinat scaderea consumului intr-un mod alarmant, desi erau bine cunoscute ca­litatile nutritionale ale acestui peste, si prezenta acestui poluant nu era o surpriza. Iar cantitatea de dioxina exista in limita valorilor de siguranta acceptate de Uniunea Europeana.

Pe baza datelor recente, acest lucru se traduce astfel: o persoana de 70 de kilograme ar putea consuma fara riscuri pana la patru sute de gra­me de somon pe saptamana. Totusi, somonul salbatic ramane cel mai bun pentru sa­na­tate, pentru ca echilibrul intre O­mega-3 si Omega-6 este considerat mai potrivit pentru echi­librul nostru alimentar. „Somonul salbatic contine minerale si oligoelemente dezvoltate natural. Este mai sanatos datorita lipsei stimulatorilor de crestere”, spune Mihaela Bilic.

4. Fructele si legumele scad riscul de cancer
Timp de opt ani, pentru un studiu efectuat in Franta, pe mai mult de 13.000 de barbati si femei au inghitit: unii un placebo, ceilalti o capsula continand un amestec de beta caroten, vitaminele C si E, zinc si seleniu. La barbatii care au luat suplimentul alimentar, riscul aparitiei cancerului a scazut cu 31%, iar mortalitatea, cu 37%. Nu s-a inregistrat insa niciun beneficiu pentru femei, care au o ali­mentatie mai sa­na­toa­sa.

„In realitate, studiul a demonstrat ca suplimentele antioxidante sunt eficiente si diminueaza riscul aparitiei cancerului in cazul per­­­soanelor care au o alimentatie dezechilibrata“, spu­ne profesorul Blumberg, directorul laboratorului care se ocupa cu studiul antioxidantilor la Universitatea Tufts din Boston. „Este a­de­va­rat ca izoflavonoidele din fruc­­te si legume scad riscul apa­ri­tiei bolilor. Dar aceasta teorie nu functioneaza singura. Pentru a fi sa­na­tosi trebuie sa fa­cem mult mai mult pentru corpul nostru. O alimen­ta­tie ba­zata pe fructe si legume nu functioneaza ca terapie, ci ca un adaos pentru o sa­na­ta­te mai buna.”

Adaptare de Luana Pesa
FOTO: GULIVER/Photographer’s choice, dreamstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top