Now Reading
3 moduri eficiente de a încetini procesul de îmbătrânire

3 moduri eficiente de a încetini procesul de îmbătrânire

Revista Psychologies
3-moduri-eficiente-de-a-încetini-procesul-de-îmbătrânire

Îmbătrânirea este un proces natural prin care trece organismul uman și, în același timp, este una dintre cele mai comune preocupări ale noastre. Indiferent că este vorba despre îmbătrânirea pielii, a creierului sau de deteriorarea abilităților fizice și mintale, oamenii încearcă să găsească mereu soluții pentru a menține toate funcțiile fiziologice naturale în stare bună de funcționare, cât mai mult timp posibil.

Și, pentru că încă nu a fost descoperit elixirul tinereții, tot ceea ce se poate face este să se limiteze sau să se încetinească procesul de îmbătrânire și efectele acestuia. Descoperă mai jos trei moduri simple și eficiente de a încetini procesul de înaintare în vârstă.

Hidratarea adecvată

Toți știm că este recomandat să bei cel puțin 1,5 litri de apă pe zi pentru a compensa pierderile din transpirație, diureză și alte procese ale organismului. Și, pe bună dreptate, pentru că apa este una dintre componentele principale ale corpului. Aceasta se găsește în toate celulele, în special în epidermă. Apa joacă un rol major în popularea țesutului epidermic dens cu proteine ​​ca elastina și colagenul, care sunt responsabile de aspectul suplu și de strălucirea pielii.

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea are tendința de a se deshidrata, iar astfel apar ridurile, cearcănele și alte efecte ale îmbătrânirii. Una dintre cele mai simple soluții de a încetini apariția acestor manifestări este hidratarea regulată, pe tot parcursul zilei. În momentul în care apare senzația de sete, organismul este deja deshidratat. Bea apă simplă sau aromatizată cu legume, precum castravetele, ierburi, ca menta, ori fructe, precum citricele sau cele de pădure. Poți opta și pentru infuzii din plante sau ceai verde. Evită însă băuturile care conțin mult zahăr, precum cele carbogazoase sau sucurile de fructe.

În cazul pielii, hidratarea nu se face doar din interior, ci și din exterior, cu ajutorul unor produse de îngrijire adecvate, precum creme antirid, antiageing și seruri hidratante.

Hidratarea adecvată promovează funcționarea și o stare de spirit sănătoasă a creierului, reglează temperatura corpului și elimină toxinele din organism.

Stabilirea unei rutine corecte de îngrijire a tenului

Efectele îmbătrânirii asupra tenului pot avea consecințe și la nivel psihic. De aceea este recomandat să iei din timp măsurile potrivite:

  • Curăță pielea zilnic, inclusiv seara înainte de culcare, chiar dacă nu ai folosit produse de machiaj, cu produse neagresive pentru piele
  • Folosește produse cu proprietăți anti-îmbătrânire, precum seruri, creme pentru față și pentru conturul ochilor, pe care le aplici prin masaj ușor, până ce intră în piele
  • Completează rutina de îngrijire cu un peeling blând, o dată sau de două ori pe săptămână, dar și cu măști antirid și energizante.
  • Fă gimnastică facială. Câteva exerciții de contracție/relaxare pentru mușchii feței și ai gâtului vor ajuta la stimularea și tonifierea pielii. Nu ai nevoie decât de două-trei minute pe zi pentru a face aceste exerciții.
  • Folosește produse de machiaj potrivite pentru tenul matur, de la Estee Lauder fond de ten până la rujuri care hrănesc buzele.

Practicarea exercițiilor fizice pentru a proteja oasele și mușchii

Scheletul este afectat de înaintarea în vârstă, la fel și mușchii. Oasele își pierd din densitate și devin mai fragile, existând riscul de osteoporoză, cartilajele articulare se subțiază, iar fibrele musculare scad ca număr și volum. Practicarea unei activități fizice regulate poate să încetinească tot acest proces. Oasele rămân puternice mai mult timp, iar întărirea mușchilor este benefică și articulațiilor. Este recomandată alegerea unei activități fizice care să facă plăcere, pentru că numai astfel există garanția că va fi practicată pe termen lung. Este, de asemenea, recomandată o activitate fizică ce poate fi practicată regulat, chiar zilnic. Alergarea, înotul, ciclismul, yoga sunt activități fizice de anduranță excelente pentru oase și mușchi.

Nu în ultimul rând, buna funcționare a creierului previne dificultățile cognitive și pierderea memoriei care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Exercițiile pentru stimularea memoriei, precum cuvintele încrucișate, jocurile de societate, cititul, învățarea unei limbi străine, dar și o viață socială activă te vor ajuta să ai o stare de sănătate fizică și psihică bună, încetinind procesul de îmbătrânire. 

Sursa foto: Freepik

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top