Now Reading
5 sfaturi ca să îți depășești emoțiile legate de consultul ginecologic

5 sfaturi ca să îți depășești emoțiile legate de consultul ginecologic

Revista Psychologies
5-sfaturi-ca-să-îți-depășești-emoțiile-legate-de-consultul-ginecologic

Nu are nicio importanță dacă este primul tău consult ginecologic sau dacă mergi regulat la control: majoritatea femeilor se simt stânjenite în timpul examinării. Deși e perfect normal să te simți astfel, în niciun caz nu ar trebui ca stânjeneala să te împiedice să mergi la programările regulate. De asemenea, nu ar trebui să îți fie jenă să îi vorbești medicului despre eventualele simptome care te îngrijorează, dar pe care le consideri prea intime pentru a fi împărtășite. În acest articol, poți afla câteva sfaturi utile ca să depășești aceste emoții. 

1. Află la ce trebuie să te aștepți

De multe ori, sentimentul de jenă este asociat cu faptul că nu prea știi la ce să te aștepți în timpul consultației. E adevărat, nu poți anticipa orice situație, dar te poți pregăti puțin, în anticiparea examinării programate. 

Dacă ești programată la ginecologie, de pildă pentru o colposcopie, discută cu asistenta sau cu medicul despre cum decurge investigația, pentru a ști la ce să te aștepți. Dacă ai în plan un examen de secreție vaginală sau un test Babeș-Papanicolau, te poți informa în legătură cu nivelul de disconfort pe care îl anticipezi.

Dacă intervine o situație neașteptată – de exemplu, menstruația – poți suna la cabinet, să anunți. Unele tipuri de examinări se pot desfășura și în perioada menstrei, în timp ce altele impun amânarea programării. 

2. Încearcă să ai grijă de propriul confort

Majoritatea examinărilor ginecologice sunt nedureroase sau determină un nivel redus de disconfort, de pildă, în momentul montării valvelor, mai ales dacă teama și emoțiile te împiedică să te relaxezi. 

Discută cu medicul, în prealabil, despre faptul că îți este teamă de durere și roagă-l să fie sincer cu tine în legătură cu nivelul de disconfort al procedurilor pe care le va efectua, pentru a nu te lua pe neașteptate.

Practică exerciții de respirație, pentru a te putea relaxa pe durata examinării. Poți să îți distragi atenția de la ceea ce se întâmplă ascultând, de pildă, muzică înainte de examinare.

În unele cazuri, administrarea unui antiinflamator nesteroidian înainte de consultație poate fi de ajutor. Ibuprofenul crește puțin pragul de sensibilitate dureroasă și este, în general, suficient ca să te ajute să elimini disconfortul. 

3. Mergi cu un însoțitor

Probabil că nu îți vei dori ca cea mai bună prietenă să te însoțească pe toată durata examinării, dar simpla ei prezență în sala de așteptare te poate ajuta să te simți un pic mai confortabil. O persoană de încredere, cu care să schimbi câteva vorbe înainte și după consultație, reprezintă o soluție inspirată pentru a te relaxa. 

4. Nu uita: nu ești prima pacientă a medicului tău

Prin natura meseriei, medicul tău ginecolog examinează, în fiecare zi, mai multe paciente; prin urmare, ceea ce se întâmplă în sala sa de consultație poate fi nou sau stânjenitor pentru tine, dar sigur nu este la fel și pentru el. 

Aproape sigur, deja a mai întâlnit patologia cu care te confrunți, a mai efectuat exact același tip de investigație de nenumărate ori și cu siguranță nu îi vei spune ceva ce nu a mai auzit înainte, atunci când îi vorbești despre simptomele tale. 

5. Dacă te simți inconfortabil la fiecare consultație, poate e mai bine să schimbi medicul 

Este firesc să ai emoții la prima consultație, dar, pe măsură ce respecți programările periodice la medicul ginecolog, ar trebui ca lucrurile să devină ceva mai firești. Dacă atmosfera este în continuare apăsătoare, dacă examinările obișnuite sunt dureroase sau dacă medicul te face să te simți stingherită, poate e o idee bună să îl schimbi cu un alt specialist. 

Este foarte posibil ca medicul tău să fie un specialist foarte bun, dar, pur și simplu, să nu reușiți să comunicați bine la nivel personal. Având în vedere că este una dintre cele mai delicate ipostaze cu care te confrunți, e de dorit să găsești un medic care să ofere o experiență profesionistă și naturală.

Consultul ginecologic regulat este un element important de monitorizare a stării de sănătate. Nu îl amâna inutil! 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top