Now Reading
Cum alegeți corect loțiunea de protecție solară

Cum alegeți corect loțiunea de protecție solară

Revista Psychologies
cum-alegeți-corect-loțiunea-de-protecție-solară

Odată cu venirea sezonului cald, soarele începe să-și recapete strălucirea. Însă, pe lângă bucuriile pe care le aduc vremea caldă și timpul petrecut în aer liber, revin și eventualele neplăceri pe care razele soarelui le pot provoca, dar și confuziile legate de folosirea produselor de protecție solară.

Vestea bună este că, pe măsură ce mai mulți oameni devin conștienți de importanța produselor de protecție solară, apar tot mai multe noi cercetări.

Crema de protecție solară este esențială în rutina de îngrijire a pielii în timpul zilei. Fie că ieșiți câteva ore în oraș sau vă petreceți vacanța la plajă sau lângă piscină, este vitală aplicarea cremei de protecție solară potrivite pentru a vă feri pielea de razele dăunătoare ale soarelui. Așa că, la ce trebuie să fiți atenți atunci când alegeți o loțiune de protecție solară? Care sunt lucrurile pe care trebuie să le căutați când cumpărați un astfel de produs?

De ce ar trebui să folosiți soluții de protecție solară?

Specialiștii în dermatologie susțin că aplicarea de protecție solară, indiferent de prognoza meteo, dar mai ales de sezon, este esențială, deoarece este una dintre cele mai eficiente modalități de a vă proteja pielea de razele ultraviolete dăunătoare.

Cremele de protecție solară blochează și absorb razele ultraviolete (UV) prin diferite particule fizice și chimice. În timp ce particulele fizice, cum ar fi oxidul de zinc și dioxidul de titan ajută la reflectarea radiațiilor UV de pe piele, ingredientele chimice din cremele de protecție solară reacționează cu radiația înainte ca aceasta să pătrundă în piele. De asemenea, absorb razele solare și eliberează energie sub formă de căldură.

Mai mult, este important să vă protejați pielea pe tot parcursul anului, indiferent de condițiile meteorologice, deoarece chiar și în zilele înnorate, până la 80% dintre razele UV pot intra în contact cu pielea.

Ba mai mult, unii specialiști susțin că este necesar să aplicați o loțiune de protecție solară chiar și atunci când stați în casă, deoarece se crede că până la 75% din razele UVA care pot afecta pielea pot trece prin geam, chiar dacă majoritatea ferestrelor pot proteja împotriva pătrunderii UVB.

Cum să alegeți loțiunea de protecție solară potrivită?

Atunci când vă pregătiți să cumpărați o soluție de protecție solară este esențial să aflați dacă aveți alergie la anumite ingrediente și dacă produsul poate provoca toxicitate. De asemenea, trebuie să vă asigurați că ingredientele din crema de protecție solară nu vă perturbă echilibrul hormonal.

Alegeți loțiunea cu factorul de protecție solară (FPS) potrivit

FPS este un parametru care reprezintă cantitatea de radiație pe care pielea o poate primi până când începe să se înroșească, în condițiile în care se utilizează creme, loțiuni sau emulsii cu protecție solară, față de situația în care pielea este neprotejată.

Folosirea de protecție solară cu un FPS de cel puțin 15 vă protejează de această expunere zilnică la razele UV.

Cu toate acestea, majoritatea dermatologilor recomandă utilizarea unei loțiuni cu FPS de cel puțin 30, deoarece blochează aproximativ 97% din razele UVB (SPF 15 poate bloca doar 93% din razele UV).

Aplicați o cantitate suficientă de protecție solară pe zonele expuse ale pielii în fiecare zi. Acest lucru este important mai ales în zilele în care petreceți mai mult timp în aer liber.

Verificați care sunt ingredientele active

Verificați ce ingrediente active conține loțiunea de protecție solară. Căutați produse care conțin dioxid de titan, oxid de zinc și avobenzonă.

Unii specialiști recomandă să evitați cremele de protecție solară cu vitamina A. Se crede că vitamina A poate crește frecvența tumorilor de piele.

Verificați dacă loțiunea de protecție solară este rezistentă la apă

Optați pentru o protecție solară rezistentă la apă, mai ales dacă înotați sau transpirați. Potrivit specialiștilor, o cremă este rezistentă la apă timp de 40-80 de minute, după care trebuie aplicată din nou. Dacă aveți pielea uscată, alegeți o loțiune de protecție solară cu ingrediente hidratante precum acidul hialuronic sau glicerina. Dacă aveți pielea normală, puteți folosi aproape orice cremă de protecție solară preferați.

Ce cremă ar trebui să alegeți dacă aveți pielea grasă sau mixtă

Cei cu pielea grasă sau mixtă ar trebui să opteze pentru creme de protecție solară care nu conțin ulei sau sunt non-comedogenice, deoarece nu vor înfunda porii sau nu vor agrava erupțiile. În mod normal, persoanele cu pielea grasă ar trebui să aleagă o protecție solară ușoară și care se absoarbe rapid, deoarece aceasta poate ajuta la absorbția oricărui exces de umiditate și, în plus, nu lăsa pielea grasă.

Pentru ce loțiune puteți opta dacă aveți pielea sensibilă

Pentru cei cu pielea sensibilă, specialiștii recomandă creme de protecție solară cu filtru mineral, care conțin oxid de zinc sau dioxid de titan, deoarece acestea provoacă mai puține iritații decât filtrele chimice. Cei cu pielea sensibilă ar trebui, de asemenea, să evite produsele cu parfum sau alți aditivi care pot irita pielea.

Alegeți FPS cu spectru larg

Alegeți o loțiune de protecție solară cu spectru larg de acoperire și FPS de 30 până la 50. Vă ajută să vă protejați mai bine pielea de arsurile solare și alte daune provocate de soare. De asemenea, ajută mai bine la prevenirea problemelor cauzate de radiațiile UVA.

Tipul produsului de protecție solară

Protecția solară se găsește sub mai multe forme și conținuturi. Cu toate că fiecare dintre aceste forme are beneficiile sale, loțiunile de protecție solară sunt printre cele mai comune și mai hidratante variante disponibile.

Alegeți protecția solară și în funcție de cât de mult vă expuneți la soare

Unul dintre celelalte criterii esențiale de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți o loțiune de protecție solară este nivelul de expunere la soare. De exemplu, trebuie să luați în considerare cât timp veți fi expus la soare, cât de puternic este soarele și ce activități veți efectua în timp ce sunteți expus la soare.

De obicei, puterea soarelui este măsurată sub forma indicelui radiației ultraviolete (UV), care variază de la 1 (scăzut) la 11+ (extrem de ridicat). Radiația UV este cea mai intensă între 10:00 și 16:00, iar dacă indicele UV este de 8 sau mai mare, pielea neprotejată se poate alege cu arsuri în 15 minute sau mai puțin. În funcție de cât vă expuneți la soare, iată ce loțiuni de protecție solară ar trebui să alegeți:

  • Când vă plimbați: dacă petreceți timp în aer liber pentru o perioadă îndelungată (două ore sau mai mult), alegeți o protecție solară cu FPS 30 sau mai mare.
  • Dacă faceți sport/înot: dacă faceți sport în aer liber sau obișnuiți să înotați, cel mai recomandat este să alegeți o protecție solară rezistentă la transpirație sau la apă. Alegeți un produs cu FPS 30 sau mai mare pe care să-l aplicați în mod repetat la fiecare 40-60 de minute.
  • În mod uzual, în timpul zilei: dacă petreceți timp la soare și chiar la umbră, folosiți o protecție solară cu FPS cel puțin 15.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top