Now Reading
Cum te afectează emoțional problemele pielii și prin ce metode le poți remedia

Cum te afectează emoțional problemele pielii și prin ce metode le poți remedia

Revista Psychologies
cum-te-afectează-emoțional-problemele-pielii-și-prin-ce-metode-le-poți-remedia

Sau că ești copleșit de termene-limită și proiecte de livrat, iar eczema preexistentă parcă atinge apogeul, iar pruritul scapă complet de sub control. În astfel de momente, este cu atât mai evidentă legătura dintre felul în care te simți și cel în care ți se reflectă stările la nivelul pielii.

Această legătură este una complexă și fascinantă atât din punctul de vedere al dermatologilor, cât și al psihologilor și psiho-neuroimunologilor, care extind conexiunea și în zona sistemului imunitar. Altfel spus, ceea ce gândim, simțim și vedem poate juca un rol important în apariția anumitor probleme ale tenului.

In plain English, this just means that what we think, feel, and see can play a significant role in what shows up on our skin.

Ce legături există între minte, piele și starea emoțională

Psiho-dermatologii aduc în discuție trei paliere de influență când vine vorba despre minte (creier), piele și sănătate psihică:

  • Efectul psihofiziologic – se referă la modalitatea în care creierul îți influențează pielea. Există o serie de afecțiuni ale pielii care au o bază psihologică – de regulă, rezumată la stres – precum acneea, alopecia, psoriazisul, urticaria, rozaceea sau hiperhidroza (transpirația excesivă).
  • Efectul secundar psihiatric – se referă la modalitatea în care pielea îți afectează starea de spirit. Studiile arată că persoanele care suferă de vitiligo, psoriazis sau acnee severă se confruntă cu emoții precum rușinea și umilința. Acestea pot deveni o sursă pentru anxietate și depresie, erodând încrederea și stima de sine.
  • Efectul psihiatric primar – se referă la felul în care starea are impact asupra sănătății pielii. Afecțiuni precum tricotilomania (dorința patologică a unei persoane de a-și smulge părul de pe față, cap sau corp), dermatita artefacta sau iluziile de parazitoză sunt simptome ale unei tulburări psihice. Gestionarea acestor afecțiuni implică o abordare multidisciplinară, care include îngrijiri dermatologice și psihiatrice. Altfel spus, medicii specialiști vor recomanda deopotrivă folosirea unor creme pentru pete pigmentare sau a unor alte tratamente pentru piele și terapia psihologică, în diverse forme.

Cum îmbunătățești conexiunea dintre minte și piele

Deși nu toți oamenii reacționează la fel în cazul apariției unor probleme ale pielii și nu toți răspund emoțional prin manifestări la nivelul acesteia, statisticile arată că planurile de tratament cele mai eficiente sunt cele care intersectează medicina cu psihologia. Cu alte cuvinte, un toner fata va fi mai eficient atunci când practici și o formă de terapie pentru reducerea stresului și a simptomelor de anxietate și depresie. Iată câteva strategii ce vizează deopotrivă mintea și corpul, care te pot ajuta să îți găsești echilibrul în astfel de momente:

  • Meditația – respirația conștientă, detașarea de orice fel de gând prin meditație și tehnicile de relaxare au fost, de-a lungul timpului, folosite cu succes în tratarea mai multor afecțiuni ale pielii, printre care se numără acneea, alopecia, dermatita atopică sau psoriazisul.
  • Mișcarea – studiile recente indică faptul că mișcarea – inclusiv exercițiile aerobice și yoga – poate fi benefică pentru remedierea mai multor probleme ale pielii care au o componentă psihologică, așa cum sunt tricotilomania și tulburările de excoriație (manifestate prin tendința obsesivă de ciupire a propriei pieli).
  • Alimentația echilibrată – alimentele integrale, cu indice glicemic redus, bogate în nutrienți și substanțe cu rol antiinflamator și antioxidant pot influența semnificativ felul în care arăți și te simți. Peștele sălbatic, ouăle, legumele cu frunze verzi și fructe precum merele, fructele de pădure sau rodiile se regăsesc pe lista acestor alimente benefice.

Deși lumea psiho-dermatologiei este încă în plină descoperire, conexiunea dintre minte și piele nu poate fi contestată. Acordă o atenție sporită felului în care te simți și arăți, pentru a observa această influență bidirecțională și pentru a lua măsurile și deciziile cele mai sănătoase.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top