Now Reading
Este necesar să avem grijă de zâmbetul nostru la orice vârstă

Este necesar să avem grijă de zâmbetul nostru la orice vârstă

Dr.Andreea Iulia Podaru
Este necesar să avem grijă de zâmbetul nostru la orice vârstă

Chiar și în cazul adolescenților, un zâmbet frumos le poate da încredere în ei și îi poate ajuta să treacă mai repede peste provocările care vin odată cu tranziția spre vârsta adultă. Zâmbetul are un impact important atunci când vorbim cu oamenii. 

De ce este importantă îngrijirea orală în perioada adolescenței?

Părinții trebuie sa fie informați despre faptul că trebuie să le asigure copiilor o igienă bucală corectă încă de când erupe primul dinte în cavitatea orală. 

Un adolescent trebuie supravegheat de părinți, învățat să nu sară peste rutina de periaj și să trateze cu atenție igiena sa orală pentru a evita o serie de probleme care, de regulă, apar din cauza neglijenței.

De asemenea, trebuie să informăm adolescenții despre comportamentul alimentar pentru că aceștia sunt tentați să mănânce multe dulciuri, să consume alcool sau băuturi acidulate care favorizează apariția cariilor. Acestea provoacă atacul acid asupra structurilor dentare și, în cele din urmă, induc posibilitatea apariției halenei (miros urat al cavității orale).

Adolescentul trebuie educat în privința unei igiene dentare corespunzătoare, precum și a unei alimentații corecte. Totodată, este necesar să-i fie explicate, pe de o parte, riscurile inerente la care se expune dacă aceste măsuri nu sunt tratate cu seriozitate, iar, pe de altă parte, cum aceste măsuri pot să contribuie într-un mod pozitiv la sănătatea dinților și la creșterea încrederii în sine.

Ce tratamente stomatologice pot face adolescenții?

Adolescenții pot beneficia de o serie de tratamente stomatologice, indiferent de vârstă, pentru restaurarea dinților afectați de carie sau alte afecțiuni dentare. Printre aceste posibile tratamente se numără:

  1. Pachetele de igienizare dentară profesională

Aceste pachete conțin detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și airflow pentru a îndepărta colorațiile dentare. Dacă au sensibilitate dentară, se recomandă să se realizeze și o fluorizare pentru a întări dinții. Igienizarea profesională se recomandă a fi realizată la un interval de 6 luni. 

  1. Tratamentul gingivitelor

Dacă igiena nu este corectă și efectuată de minim 2 ori pe zi, se poate dezvolta o afecțiune numită gingivită. Simptomele acestei afecțiuni se traduc prin sângerări gingivale, respirație urât mirositoare, gingii inflamate care, în timp, duc la retracțile gingivale și, apoi, la pierderea dinților. Acestea se pot trata în cabinetul dentar cu ajutorul unei terapii parodontale.

  1. Tratamente ortodontice 

Tratamentul ortodontic este un tratament care se stabilește împreună cu medicul specialist în ortodonție și aparținătorii adolescentului și constă în purtarea unui aparat dentar care poate să fie fix sau alignere (gutiere transparente).

      4.Tratamente endodontice la microscop

Infecțiile pulpare apar, cel mai frecvent, din cauza cariilor profunde sau de mari dimensiuni, traumatismelor la nivelul danturii sau afecțiunilor parodontale. Dacă dintele este afectat profund de caria dentară, acesta își poate pierde vitalitatea prin afectarea pulpară a dinților permanenți. Tratamentul endodontic (cunoscut și ca „tratamentul de canal” sau „scoaterea nervului”) este una dintre cele mai frecvente proceduri medicale dentare, care tratează „interiorul dintelui” (camera pulpară și întreg sistemul de canale) pentru eliminarea infecțiilor prezente și prevenirea celor viitoare. Acest tratament este efectuat de către medicul specialist endodont cu ajutorul unui microscop. Intervenția endodontică sub microscop poate face diferența dintre salvarea și extracția dintelui.

 

Dr.Andreea Iulia Podaru

Dr.Andreea Iulia Podaru

Medic specialist Protetică Dentară

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top