Now Reading
Sursele adânci ale neputințelor umane

Sursele adânci ale neputințelor umane

Gabriela-Rosoiu
Sursele adânci ale neputințelor umane

De ce ne sabotăm propriile visuri și cum ajungem să facem asta?

Neputința este o experiență umană comună. Poate mult prea comună, căci îmi creează impresia că a devenit obișnuință. Aleg să vorbesc despre aceasta în articolul de față deoarece, prin transformarea neputinței în obișnuință, ajungem să ne refuzăm inconștient dreptul la schimbare, ne refuzăm dreptul la o viață pe placul nostru. Ne pierdem adesea în gânduri negative, ajungem să le credem și cădem într-o realitate plină de nemulțumiri și frustrări. În calitate de Life Coach mă întâlnesc extrem de des cu starea de neputință fie în rândul clienților mei, fie în rândul familiei, în rândul prietenilor sau al cunoștințelor.

Ce înseamnă neputința?

Neputința se referă la starea de incapacitate sau imposibilitate de a realiza ceva, de a depăși o situație dificilă sau de a atinge anumite obiective sau aspirații personale. Este o senzație de lipsă de putere, lipsă de resurse sau abilități pentru a face față unei provocări sau pentru a atinge anumite scopuri.

Cum se manifestă neputința în viața noastră? Care sunt simptomele stării de neputință?

În lucrul cu clienții mei în cadrul coaching-ului, am observat câteva trăsături comune pe care doresc să vi le prezint și vouă pentru a vă fi de ajutor. Neputința în viața unui om poate varia în funcție de circumstanțe și experiențe personale, însă am identificat și unele aspecte comune ale manifestării neputinței:

Stagnare în acțiuni – incapacitatea de a lua măsuri sau de a face pași către obiectivele tale. Te poți simți blocat și lipsit de motivație pentru a acționa

Sentimente de frustrare – atunci când simți că nu poți schimba anumite aspecte ale vieții tale sau că nu poți depăși anumite provocări

Autoevaluare negativă – te vezi într-o lumină negativă: „nu sunt destul de bun”, „nu voi reuși niciodată”

Evitarea provocărilor – refuzi anumite provocări sau oportunități pentru că simți că nu poți face față, simți că vei eșua indiferent ce ai face

Lipsa de inițiativă – simți că îți lipsește energia necesară pentru a-ți urmări visurile și obiectivele și renunți la planuri sau să amâni acțiunile planificate

Compararea cu alții – te compari cu alții care par să aibă succes în același domeniu sau în fața aceleiași provocări ca și tine și ajungi să îți creezi un sentiment de inferioritate

Gânduri de abandon – neputința poate să îți alimenteze gânduri legate de abandon sau retragere din fața provocărilor. Dând crezare acestor gânduri, poți simți că nu merită să te străduiești, nu are sens să lupți pentru nimic pentru că eforturile tale nu vor duce la schimbări semnificative. Gândurile de renunțare sunt cel mai adesea  alimentate de emoții precum frica, dezamăgirea sau descurajarea.

Am aflat după ce semne identific starea de neputință, acum să vedem și de unde izvorăște ea. Iată 7 surse profunde din care iau naștere neputințele:

  1. Teama de eșec:

Mulți oameni se tem de eșec și de consecințele acestuia. Teama de a nu fi suficient de bun sau de a nu îndeplini standardele ridicate poate duce la auto-sabotaj. Există această credință ascunsă că dacă sabotez acțiunea, atunci voi evita eventuala respingere sau judecată din partea celorlalți.

  1. Autoevaluarea negativă:

O imagine de sine negativă poate genera starea de neputință. Când cineva se percepe ca fiind inferior sau nevrednic de succes, poate adopta comportamente care să confirme aceste credințe limitative.

  1. Confortul zonei de confort:

Stabilitatea și familiaritatea zonei de confort pot face ca oamenii să se teamă de schimbare. Chiar și atunci când aspiră la realizare, confortul ce se găsește în rutină poate împinge indivizii să se auto-saboteze pentru a evita incertitudinea și necunoscutul: „Este mai bine să rămân în situația actuală decât să pornesc în necunoscut”, „Nu mă pot baza pe incertitudine și instabilitate”, „Nu dau vrabia din mână pe cioara de pe gard”, „Nu sunt pe deplin mulțumit(ă) dar măcar am ceva sigur”.

  1. Credințele limitative:

Convingerile profunde despre sine și lumea înconjurătoare pot acționa ca sursă a neputinței. Credințele precum „eu nu sunt destul de bun” sau „eu nu merit succesul” pot influența negativ comportamentele și alegerile individului, conducând astfel spre neputință.

  1. Perfecționismul excesiv:

Căutarea perfecțiunii poate duce la auto-sabotaj atunci când standardele ridicate devin intangibile. Teama de a nu atinge perfecțiunea poate determina pe cineva să amâne, să evite provocările sau să nu mai acționeze în nici un fel.

  1. Sabotajul inconștient:

Anumite modele de comportament auto-sabotor pot fi înrădăcinate în experiențe din trecut sau traume. Uneori, oamenii pot acționa împotriva propriilor interese fără să fie conștienți de acest lucru, subminându-și astfel potențialul.

  1. Identificarea cu eșecul:

Eșecurile din trecut pot conduce la autodefinirea unei persoane în termeni negativi adică propriile noastre erori sau insuccese devin definitorii pentru identitatea noastră. Cei care își identifică sinele cu eșecurile anterioare pot ajunge să trăiască în neputință, anticipând că istoricul lor va dicta inevitabil viitorul: „Am eșuat o dată, deci sunt un eșec total”, „Nu sunt destul de bun pentru a reuși”, „Dacă am eșuat o dată, am să eșuez mereu”, „Nimeni nu mă va lua în serios pentru că am avut un eșec. Nu mai am credibilitate”, „Eșecurile mele definesc cine sunt. E clar că nu sunt în stare”, „Nu merit să reușesc din cauza greșelilor mele anterioare”, „Dacă încerc din nou și eșuez, toată munca va fi fost în zadar.”

După ce aflăm cum se manifestă neputința în viața noastră și care sunt sursele acesteia, putem trece la acțiune. Sau nu.

Întrebarea cheie pe care ar trebui să ne-o adresăm în acest stadiu de conștientizare este: “Doresc eu să fac ceva pentru a-mi schimba situația?”

Dacă răspunsul ce vine din interior este “Nu”, atunci este nevoie să ne oferim mai mult timp pentru a conștientiza, pentru a decide. Nu este nici o problemă dacă nu vrei să acționezi în acest moment. Nu vei rata momentul magic și nici nu vei pierde șansa vieții tale. Eu sunt de părere că toate lucrurile se întâmplă la timpul lor iar lucrurile făcute cu forța nu aduc rezultate satisfăcătoare.

În schimb, dacă răspunsul tău la întrebarea de conștientizare este “Da” atunci e momentul să îmi scrii. Programul meu de transformare și reconstruire  a sinelui poate fi cea mai bună soluție pentru tine.

Fiecare pas pe care îl faci în călătoria ta către dezvoltarea personală este o investiție în propria ta fericire și împlinire. Este un drum plin de descoperiri, autocunoaștere și creștere continuă. Eu sunt aici să te susțin.

Pentru mai multe detalii despre cum iți poate fi de folos programul meu, poți să îmi trimiți un mesaj aici – https://www.gabrielarosoiu.ro/contact/

Sper să îți fie de ajutor! Dacă ai întrebări, te rog nu ezita să mi le adresezi!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top