Now Reading
Stil de viață cu stimulatorul cardiac: 3 reguli pe care să le respecți

Stil de viață cu stimulatorul cardiac: 3 reguli pe care să le respecți

Revista Psychologies
Stil de viata cu stimulatorul cardiac- 3 reguli pe care să le respecti

Stimulatorul cardiac sau pacemakerul este un dispozitiv folosit pentru a trata tulburările de ritm cardiac și care poate contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care suferă de astfel de afecțiuni.[3] Dacă urmează să-ți fie implantat un astfel de dispozitiv, este bine să știi că, deși el nu te va împiedica să-ți reiei stilul de viață obișnuit și activitățile normale, există anumite reguli ce trebuie respectate. Continuă să citești pentru a descoperi care sunt câteva dintre acestea.

1. Evită dispozitivele care interferează cu stimulatoarele cardiace

Dispozitivele moderne fac parte din viața noastră de zi cu zi, dar pentru persoanele care utilizează un stimulator cardiac unele dintre ele pot reprezenta o problemă deoarece pot interfera cu funcționarea dispozitivului. În general, se recomandă evitarea contactului cu orice fel de dispozitiv care produce un câmp magnetic electromagnetic sau utilizarea lor doar pentru perioade scurte de timp ori ținându-le la anumite distanțe.

De exemplu, poți folosi telefonul mobil fără probleme dacă ai grijă să-l ții la cel puțin 15 cm distanță de pacemaker. Nu-l ține deci la urechea aflată pe aceeași parte a corpului ca și stimulatorul cardiac și evită să-l păstrezi în buzunarul cămășii. Aceleași recomandări sunt valabile și în cazul căștilor.

Aparatele electrocasnice pot fi, de asemenea, folosite fără probleme cât timp ai grijă să nu stai prea aproape de ele. Dacă ai o plită cu inducție, de exemplu, este indicat să păstrezi o distanță de cel puțin 60 cm între aceasta și pacemakerul tău.

Poți trece prin aparatele de securitate din la aeroporturi, dar este posibil ca acesta să declanșeze detectorul de metale. Este indicat să semnalezi prezența dispozitivului operatorilor de securitate (asigură-te că ai la tine carnetul stimulatorului cardiac, pe care îl vei primi la externarea din spital) pentru ca aceștia să poată lua măsurile necesare.[1][2]

Sunt informații pe care le vei primi cu siguranță înainte de a pleca din spital, dar pe care le poți cere medicului tău și înainte de intervenție, când discutați despre stimulatorul cardiac, prețul acestuia, pregătirea pentru procedură și ce va presupune ea.

2. Fii activ, dar nu exagera

Activitatea fizică regulată poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, iar implantarea unui pacemaker nu reprezintă un impediment din acest punct de vedere. Persoanele cu stimulator cardiac pot practica diverse activități fizice în siguranță, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga. Este însă important să ai permisiunea medicului pentru a desfășura anumite activități. De regulă, se recomandă evitarea activităților solicitante timp de 4 până la 6 săptămâni de la intervenție. Ulterior, în cazul în care practici sporturi de contact, vei fi sfătuit să eviți coliziunile și să folosești întotdeauna echipament de protecție.[1]

La fel de important este să nu exagerezi. Este bine să faci mișcare, dar nu într-atât încât să te facă să te simți mai rău. Învață să recunoști semnele corpului și oprește-te înainte de a obosi.[3]

3. Prezintă-te la toate controalele periodice recomandate de medic.

Controalele medicale periodice reprezintă un aspect extrem de important în viața pacienților cu stimulator cardiac. Acestea permit medicului să monitorizeze funcționarea corectă a dispozitivului și să identifice orice posibilă problemă sau complicație. Prin intermediul acestor consultații, pacienții pot beneficia de îndrumare și sfaturi personalizate pentru a-și menține sănătatea cardiacă.

În general, primul astfel de control este programat la 4 până la 6 săptămâni de la intervenție, iar cele ulterioare la fiecare 3 până la 12 luni, în funcție de tipul de stimulator cardiac implantat și de cât de bine funcționează acesta. Medicul tău este însă cel care va stabili cât de des va trebui să te prezinți la control.[1]

Adaptarea la viața cu stimulator cardiac nu este deloc dificilă. Trebuie doar să respecți indicațiile medicilor și să ții cont de recomandările acestora în ceea ce privește nivelul de activitate fizică, evitarea anumitor dispozitive, controalele medicale și orice alte măsuri trebuie să iei pentru un stil de viață mai sănătos.

Bibliografie:

  1. „FAQs – Pacemaker Implantation”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/pacemaker-implantation/recovery/. Accessed 27 July 2023.
  2. „Living with a Pacemaker”, NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/pacemakers/living-with. Accessed 27 July 2023.
  3. „Living with Your Pacemaker”, American Heart Association , 21 Dec. 2016, www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/prevention–treatment-of-arrhythmia/living-with-your-pacemaker. Accessed 27 July 2023.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top