Now Reading
Cum îți dezechilibrezi viața pentru că nu știi să spui “NU”

Cum îți dezechilibrezi viața pentru că nu știi să spui “NU”

Gabriela-Rosoiu
Cum îți dezechilibrezi viața pentru că nu știi să spui “NU”

Să începem cu începutul, zic. Mai întâi hai să ne lămurim ce înseamnă să știi să spui “NU” și de ce este așa important acest lucru pentru tine și bunăstarea ta.

A ști să spui „nu” înseamnă să poți refuza, să nu accepți anumite solicitări, cereri sau situații care ar putea să îți afecteze timpul, energia, sau bunăstarea. Este o abilitate importantă în gestionarea timpului și a resurselor tale pentru a te asigura că poți acorda atenția necesară lucrurilor cu adevărat importante. Ai nevoie să știi să spui “NU” ca să nu te supraîncarci cu responsabilități sau sarcini care nu contribuie la obiectivele tale sau la starea ta generală de bine.

Să știi să spui „nu” înseamnă să fii conștient de limitele tale, să ai clar în minte prioritățile tale și să fii capabil să pui aceste limite în practică. Este o abilitate esențială pentru gestionarea echilibrată a vieții personale și profesionale, pentru menținerea sănătății mentale și fizice și pentru construirea relațiilor sănătoase cu ceilalți. De cele mai multe ori pot ajunge să fie furioși pe ei înșiși pentru incapacitatea de a spune „nu”, furie pe care o reprimă și care în timp ajunge să se transforme în resentimente.

De ce este important să spui „NU”?

Această abilitate nu înseamnă a fi insensibil, nesimțit, needucat sau egoist; dimpotrivă, este o formă de auto-îngrijire și auto-respect. Dacă spui „nu” atunci când îți este necesar, îți poți proteja resursele mentale și energetice și poți fi mai eficient în a-ți atinge obiectivele. Spunând “NU” atunci când ai nevoie de el, vei menține un echilibru sănătos în viața ta.

Oamenii care evită să spună „nu” din diverse motive precum rușinea, sentimentul de vinovăție sau teama de conflicte pot avea diverse caracteristici și trăsături în comun.

Exemple concrete de dificultăți legate de refuz:

În lucrul cu clienții mei în cadrul coaching-ului, am observat câteva trăsături comune ale celor care evită să spună „nu”:

  1. Nevoia de a fi plăcuți și acceptați

Oamenii care evită refuzul din rușine sau din teama de a dezamăgi pe alții, deseori au o mare nevoie de a fi plăcuți și acceptați în societate. Acești oameni cred că dacă răspund pozitiv la cererile celorlalți ei vor fi acceptați și apreciați. În realitate, acești oameni întâlnesc rezultatul opus așteptărilor, rareori sunt apreciați așa cum își imaginează.

  1. Evitarea conflictelor și crearea propriei suferințe pentru a menține armonia

Teama de conflicte poate determina oamenii să evite să spună „nu” pentru a evita confruntările sau tensiunile cu alte persoane. Acest comportament poate să apară din dorința de a menține armonia și pacea în interacțiunile cu ceilalți dar și din teama de a nu fi dezaprobați sau desconsiderați. O consecință a acestei temeri poate fi faptul că nu pot trăi liniștiți știind că cineva ar putea avea ceva negativ de spus la adresa lor. Evitarea refuzului pentru a menține armonia poate duce la tensiuni nespuse, resentimente și la propria suferință.

  1. Autocritica excesivă,asocierea refuzului egoismul

Oamenii care se simt de obicei vinovați trăiesc o autocritică severă și pot ezita să spună „nu” din teama de a fi judecați sau criticați. Aceștia consideră că refuzul este asociat cu egoismul, cu lipsa de implicare și nu doresc să fie percepuți astfel de către ceilalți.

  1. Necesitatea de a se simți utili

Uneori, oamenii evită să spună „nu” deoarece simt că a refuza este echivalent cu a nu fi util sau valoros. Ei doresc să ofere ajutor sau să se implice în diverse situații pentru a-și demonstra valoarea, iar când valoarea lor va fi demonstrată, ceilalți nu vor putea decât să îi placă, să îi accepte și să îi aprecieze. Aici se creează o confuzie între a face ceva pentru că ai plăcerea de a face acel ceva și nevoia de a fi plăcut pentru cine ești sau pentru ceea ce oferi.

  1. Nivel înalt de empatie și sacrificarea propriilor nevoi

Persoanele care au un nivel ridicat de empatie pot avea dificultăți în a spune „nu” din teama de a provoca suferință sau dezamăgire altora. Empatia excesivă poate duce la sacrificarea propriilor nevoi pentru a-i satisface pe ceilalți. Anumite întâmplări din trecutul lor, poate chiar din copilărie, le-au demonstrat că, atunci când refuză cerința cuiva, relația cu acea persoană este pusă în pericol, ceilalți suferind exagerat și învinovățindu-i sever. Există posibilitatea ca în această situație să fi fost chiar ei înșiși și să fi fost refuzați, acest lucru provocându-le o durere pe care nu au putut să o gestioneze sănătos. De cele mai multe ori, ei ajung să fie cei care oferă fără limite iar ceilalți primesc fără a oferi înapoi pe măsură.

  1. Frica de respingere

Teama de respingere poate juca un rol semnificativ în evitarea refuzului. Oamenii se pot teme că dacă spun „nu”, vor fi respinși, ignorați și evitați de către cei din jur. Această teamă se bazează pe dorința naturală a individului de a fi acceptat, iubit și integrat în comunitate. Când vorbim despre frica de respingere în contextul dificultății de a spune „nu”, aceasta poate avea câteva consecințe semnificative: necesitatea de aprobare și validare din partea altor persoane decât eu însumi, dezvoltarea unor sentimente de nesiguranță și inferioritate în raport cu alții, teamă de a exprima o opinie sinceră, adoptarea unui comportament conformist, unde individul se supune dorințelor și așteptărilor altora în detrimentul propriilor nevoi sau convingeri.

A ști să spui „NU” este o abilitate esențială pentru o viață echilibrată

Dacă ai dificultăți în a spune „nu”, viața ta poate deveni mai complicată și vei simți cum starea ta de bine este afectată. Învață să spui „nu” atunci când este necesar pentru a-ți proteja bunăstarea și pentru a-ți menține viața echilibrată. Așteptarea ca ceilalți să știe când vrei tu să spui „nu” dar nu poți, este o așteptare nerealistă. Tu ești responsabil de calitatea vieții pe care o creezi. Gestionarea fricilor și constrângerilor aferente refuzului sănătos este parte importantă a procesului de dezvoltare personală, dar și de construire a relațiilor sănătoase.

Dacă te-ai regăsit în cele prezentate în acest articol și dorești să înveți să spui „nu” pentru a-ți proteja bunăstarea, te aștept cu drag să mă contactezi aici – https://www.gabrielarosoiu.ro/contact/ sau prin intermediul canalelor de social media.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top