Now Reading
Suport si consiliere pentru femeile diagnosticate cu cancer de san, oferit gratuit de Asociatia M.A.M.E.

Suport si consiliere pentru femeile diagnosticate cu cancer de san, oferit gratuit de Asociatia M.A.M.E.

Revista Psychologies

Asociatia M.A.M.E. a lansat in luna iunie a acestui an proiectul “Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului” (www.planetaroz.ro) cu scopul de a veni in ajutorul persoanelor diagnosticate cu cancer de san, oferind in acelasi timp repere importante pentru preventie. Tot in cadrul proiectului, femeile pot avea acces la consiliere medicala, psihologica si juridica gratuite. Stam de vorba cu Maria Culescu, presedinte fondator al Asociatiei M.A.M.E. pentru a afla mai multe detalii despre acest subiect.

 

Sunteti presedintele fondator al Asociatiei M.A.M.E. si initiatoarea proiectului “Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului”, un proiect inovator am putea spune, datorita componentelor sale. De ce “suport si consiliere”?

Maria Culescu: “Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului” este un proiect complex care a luat nastere in urma numeroaselor solicitari primite de Asociatia M.A.M.E. de la pacientele diagnosticate cu cancer de san. Puse in fata unui diagnostic neasteptat, foarte multe femei se simt bulversate si nu stiu unde sa mearga astfel incat sa gaseasca calea spre vindecare.

Aici intervine rolul proiectului care, prin intermediul medicilor colaboratori, specialisti renumiti din domeniul oncologiei si alte domenii conexe, reuseste sa le gaseasca repere medicale femeilor greu incercate de soarta.

In functie de solicitare, acestea primesc indrumare din partea medicilor catre investigatiile medicale necesare si catre institutiile abilitate sa le rezolve problema. O alta componenta importanta a proiectului, izvorata tot dintr-o nevoie pe care am sesizat-o, este aceea de informare corecta.

Atunci cand apar dureri sau orice forma de disconfort la nivelul sanilor, la aflarea diagnosticului sau chiar din momentul suspectarii acestuia, femeile sunt tentate sa caute informatii pe internet in speranta ca acestea le vor infirma teama. Din pacate, se intampla exact invers.

Internetul reuneste o imensa masa de informatii referitoare la cancer, unele foarte utile, insa partea mai putin buna este ca, de cele mai multe ori, informatiile sunt trunchiate sau chiar incorecte, in acest caz avand mai degraba efectul de a inspaimanta decat de a linisti.

Acest factor nu face decat sa agraveze starea persoanelor care oricum sunt afectate de boala si, mai rau, sa le incurce in a lua decizia corecta. Ceea ce ne-am propus noi prin acest proiect este sa interactionam direct cu medicii pentru a furniza informatii corecte, avizate, folositoare.

In fiecare luna, pe website-ul proiectului www.planetaroz.ro apar noi interviuri postate la rubrica “Dialog cu medicul” in care sunt explicate pe intelesul tuturor aspecte importante legate de cancerul de san, simptome, investigatii medicale si tratament.

De asemenea, am organizat si vom organiza in continuare evenimente de informare in care pacientii sunt pusi fata in fata cu cadrele medicale pentru a le oferi informatii si a le raspunde intrebarilor.

Nu in ultimul rand, Asociatia M.A.M.E. ofera prin intermediul acestui proiect consiliere psihologica si juridica, gratuit, pentru a le scuti pe paciente de o cheltuiala in plus in conditiile in care intreg procesul de vindecare este unul destul de costisitor.

 

Ce v-a determinat sa puneti bazele unui astfel de proiect?

M.C.: In urma cu cinci ani infiintam Asociatia M.A.M.E. din dorinta de a ajuta bolnavii de cancer si alte boli grave din Romania sa mearga la tratament in strainatate, in cazul in care la noi in tara nu existau solutiile medicale care sa le salveze viata.

Trecusem eu insami prin experienta cancerului si, atunci cand medicii din Romania mi-au spus ca au facut tot ce le-a stat in putinta pentru mine, am cautat ajutor la o clinica din strainatate. Si m-am vindecat. Am vrut sa le ofer aceeasi sansa si altor persoane care nu au posibilitati materiale.

Cu timpul, datorita numelui Asociatiei M.A.M.E. (Maternitate, Advocacy, Medicina, Educatie), tot mai multe femei au inceput sa ne ceara ajutorul, multe dintre ele avand aceasta problema, a cancerului de san. Si nici nu e de mirare.

Statisticile arata ca in Romania apar 5.000 – 6.000 de cazuri noi in fiecare an, iar doua din trei femei sunt diagnosticate in stadii avansate ale bolii, cand deja este destul de tarziu pentru o speranta de viata mai mare.

Ceea ce m-a determinat sa pun bazele proiectului “Planeta Roz – Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului” a fost dorinta de a contribui la cresterea ratei de supravietuire in randul femeilor diagnosticate cu cancer de san si de a le oferi sprijin atunci cand au nevoie.

 

Din solicitarile primite pana acum, care sunt cele mai stringente nevoi/probleme cu care se confrunta femeile diagosticate cu cancer de san?

M.C.: De la debutul proiectului, iunie 2014, aproximativ 80 de femei au beneficiat de indrumare, suport si consiliere. Problemele cu care se confrunta femeile sunt diverse: fie au nevoie de lamuriri in privinta unui diagnostic, fie de informatii medicale pe care nu le regasesc pe internet, fie de orientare catre investigatii medicale de specialitate.

Si ne bucuram ca am atras in cadrul proiectului medici foarte cooperanti, de renume in domeniile in care activeaza si care ne furnizeaza informatiile necesare de fiecare data cand avem nevoie.

 

Ce planuri aveti in continuare?

M.C.: In continuare, pentru a marca Luna Internationala de Lupta impotriva Cancerului de San vom organiza pe data de 8 octombrie o conferinta de presa, unde veti afla informatii foarte interesante despre diagnosticarea precoce a cancerului de san, precum si despre reconstructia mamara.

De asemenea, veti putea asculta povestea unei femei care a trecut prin experienta cancerului de san, afland totodata cum a facut fata bolii. Ne dorim sa avem alaturi cat mai multi reprezentanti ai presei, pentru ca mesajul nostru sa ajunga la cat mai multe femei care au nevoie de ajutor.

Ne dorim sa introducem o noua componenta in cadrul proiectului si anume aceea de a oferi gratuit drenajul limfatic atat de necesar pentru o categorie de femei diagnosticate cu cancer de san.

Dupa operatia de mastectomie, unele paciente se confrunta cu edemul limfatic, acele umflaturi cauzate de indepartarea grupului ganglionar axilar, care sunt dureroase si o problema in plus pe langa cea a bolii.

 

Din perspectiva unui fost bolnav de cancer cat de importanta considerati ca este consilierea psihologica in astfel de momente?

M.C.: Din punctul meu de vedere, consilierea psihologica este inca un pas pe care femeile trebuie sa il faca spre vindecare. Nu este suficienta tratarea ranilor fizice, ci trebuie sa le tratam si pe cele ale sufletului. S-au inregistrat cazuri de recidiva a cancerului tocmai din cauza imunodepresiei organismului.

Practic, depresia instalata dupa tratament determina o depresie a sistemului imunitar, care il face vulnerabil in fata bolilor. Din pacate, in Romania, este destul de neglijat acest aspect, iar pacientele nepregatite pentru infruntarea sa. De aceea, in cadrul proiectului oferim posibilitatea de a participa gratuit la consiliere psihologica si grupuri de suport.

Din discutiile purtate pana in prezent cu femeile diagnosticate cu cancer de san, toate mi-au spus acelasi lucru: ca indiferent de faptul ca familia si prietenii iti sunt alaturi, in lupta contra cancerului de san esti singur. Numai o persoana care a trecut prin aceasta experienta te poate intelege.

Iar la grupurile de suport chiar asta se intampla: se reunesc cinci-sase femei diagnosticate cu cancer de san si discuta sub coordonarea unui psihoterapeut despre problemele pe care le-au intampinat si cum le-au rezolvat, empatizeaza si isi ofera una alteia speranta si confort.

Rezultatele pot fi cu adevarat uimitoare. Pentru a concluziona, consider ca este extrem de important aspectul psihologic in lupta contra cancerului, indiferent de natura sa, insa, in special, atunci cand vorbim despre cancerul de san.

 

Aveti sa le transmiteti un mesaj femeilor?

M.C.: Da, vreau sa le transmit sa nu isi neglijeze sanatatea sanilor, sa se autoexamineze in fiecare luna pentru ca un simplu gest le poate salva viata. Sa mearga la medic anual pentru efectuarea ecografiei mamare si sa se asigure ca sunt bine.

Stiu, toate suntem ocupate, avem uneori probleme financiare, insa acestea nu trebuie sa fie piedici pentru a ne proteja sanatatea noastra si a celor dragi. Iar celor care deja intampina probleme legate de sanatatea sanilor, le sfatuiesc sa intre pe www.planetaroz.ro si sa ne ceara ajutorul prin intermediul modulului de chat online.

 Avem consilieri care sunt pregatiti sa le raspunda la intrebari si medici si psihoterapeuti gata sa le vina in ajutor. Inca o data, vreau sa le asigur pe doamne de gratuitatea serviciilor si sa le spun ca pot conta pe suportul nostru.

 

Maria Culescu-Asociatia MAME
Maria Culescu-Asociatia MAME

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Woman examining her breast for lumps or signs of breast cancer

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top