Now Reading
Lacrimi de campion

Lacrimi de campion

Catalin Anghelache
lacrimi-de-campion

Sunt foarte mulți factori care contribuie sau intervin în procesul de obținere a performanței. Lacrimile sportivului de performanță sunt, însă, factorul cu cel mai mare impact asupra tuturor, de la antrenori, psihologi, colegi, conducători, la familie, fani, suporteri și, îndrăznesc să spun, până la întreaga societate.

Un sportiv de performanță are în jurul lui o armată de oameni. Programul lui este foarte bine organizat în fiecare moment de către antrenori fizici, tacticieni, coach, medici, fizio-kinetoterapeuți, nutriționiști, psihologi și așa mai departe.  La antrenamente, nutriție, pregătire fizică și psihologică, pregătire tactică, recuperare și toate acțiunile de care depinde, direct sau indirect, performanța unui campion se adaugă și variabilele dependente de factorii externi, mai puțin controlabili sau mai degrabă deloc controlabili, precum datele adversarilor, arbitraj, teren și alte condiții de mediu. Totuși, mai există un factor important, pe care nu știu cum să îl clasific, și anume lacrimile. Lacrimile se adună, de-a lungul vieții sportive și, mai apoi, de-a lungul întregii vieți într-un șirag foarte prețios pe care un sportiv îl ține lângă inimă.

Am să mă explic. Voi face acest lucru în felul meu, de inginer la bază, sensibil la sisteme și la legile acestora.

Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top