Now Reading
Yoga: relaxare, atentie, concentrare

Yoga: relaxare, atentie, concentrare

Care sunt principiile yoga pe care o predati aici?

Avisek Majumdar: Hatha yoga se bazeaza pe echilibrarea energiilor. Pe echilibrul luna-soare. Echilibrul energiei fizice si mentale. Fiecare postura pe care o exersam trebuie sa creeze acest echilibru in corp.  Nu e vorba de vreo gimnastica oarecare.

 

Care e cea mai populara ramura din yoga?

A.M.: Hatha yoga e cea de inceput. E mai usoara pentru majoritatea oamenilor. Dupa ce experimenteaza un sentiment de echilibru, se pot duce mai departe, catre raja yoga, mantra yoga sau catre alte orientari, care se indreapta catre aspecte mai ezoterice.

Cum ar fi mind management, (management si echilibrare emotionala). La un nivel mai profund, se merge catre al patrulea nivel prana al corpului.

 

Ce se intampla in exercitiile acestea?

A.M.: Hatha yoga implica anumite posturi, pe care le numim asane. E versiunea moderna din hatha yoga. Hatha are si niste practici de purificare ce ajuta corpul la detasare. In ultimii aproximativ 30-40 de ani s-au dezvoltat diverse alte posturi. Si acestea au cam acelasi scop, reechilibrarea corpului.

 

Care e legatura dintre yoga si meditatie? Sunt acelasi fapt? Se inrudesc?

A.M.: Meditatia este diferita de yoga. Cuvantul „yoga“ inseamna „conexiune intre corp, minte si emotie“. Orice pas pe care il facem in acest context, e meditatie.

Meditatia nu presupune o anumita postura. Este atentia mintii in miscare. In practica yoga oamenii se concentreaza pe potolirea mintii, pe cotrolul respiratiei, pe controlarea gandurilor intruzive.

Cuvantul sanskrit pentru meditatie este dhyana, care inseamna „camp largit al constiintei“. Se poate ajunge la el pe diverse cai.

 

Cui ii recomandati yoga?

A.M.: Oricui si tuturor. Este o stiinta vasta, cu multiple ramuri. Are grija de corp, desi unii recurg la ea pentru a scapa de dureri de spate, precum si de anxietate. Ajuta la combaterea stresului si da echilibru.

 

De ce eu nu am rezonat cu yoga? Am practicat cateva luni si m-am plictisit.

A.M.: Poate ca nu ati practicat la nivelul care trebuie sau nu ati inceput cu o yoga potrivita. Asane de postura si de respiratie se recomanda la inceput. Treaba unui instructor de yoga este sa inteleaga personalitatea si tipul de energie pe care il cere elevul. Este mai greu daca esti, prin natura ta, o persoana agitata. E o tortura sa stai cuminte intr-o asana, dar te ajuta la disciplinare.

 

Cum definiti mindfulness?

A.M.: Este acel nivel de constiinta la care ajungi cand stii ce se intampla in jurul tau, dar nu te atasezi de lucruri. E capacitatea de a privi detasat.

 

Cat ii ia cuiva stresat sa invete sa isi controleze respiratia si gandurile?

A.M.: Poate cateva luni, depinde de cat de intens practica. Dar sigur ca dupa cateva luni de practica constanta va vedea progrese.

 

Au oamenii nevoie de un guru?

A.M.: Este important sa ai un profesor, poate nu un guru…

 

Ce alte terapii holistice recomandati pentru o viata fara stres?

A.M.: Stilul de viata ayurveda. Ayurveda ofera principiile de baza ale sanatatii. Diverse alimente, dupa tipul de corp, condimente specifice, timpul necesar somnului si muncii – o intreaga filozofie de viata. Te ajuta sa te conectezi la tine si sa te misti mai armonios prin viata.

 

Sedinta foto a fost realizata la Stejarii Country Club, de Sebastian Enache.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top