Now Reading
Cinci soluții pentru a diminua stresul în perioada sărbătorilor

Cinci soluții pentru a diminua stresul în perioada sărbătorilor

Revista Psychologies
Cinci soluții pentru a diminua stresul în perioada sărbătorilor

Luna decembrie, portretizată în filmele tematice și pe rețelele de socializare cu imagini idilice despre relaxare, abundență, liniștea timpului petrecut alături de cei dragi, este, în realitate, una dintre cele mai stresante și epuizante pentru foarte mulți oameni, potrivit statisticilor. Este o  perioadă în care conflictele de familie și în relația de cuplu tind să fie mult mai frecvente și să se desfășoare cu o intensitate mult mai mare. Joanna Harrison, psihoterapeut de cuplu, precizează în cartea Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu. Și de ce contează cine spală vasele, publicată în colecția Psihologie Practică a Editurii Trei, că pe parcursul anilor petrecuți lucrând cu diverse cupluri, dar și din propria experiență maritală, „am observat cinci zone în relațiile de cuplu în care apar tensiuni recurente. Prima și cea mai importantă dintre acesta este reprezentată de felul în care comunicăm în relația de cuplu”.Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu Un subiect deloc de neglijat pe fondul unui context cu multe surse de stres și puține resurse emoționale. Ea descrise mai multe aspecte sensibile care alcătuiesc formele conflictuale de comunicare și oferă soluții concrete prin care acestea pot fi trasformate în moduri pașnice și vindecătoare de relaționare, atât pentru fiecare persoană implicată în relație, cât și pentru relația în sine.

  1. Ascultarea. În ceea ce privește acest prim capitol dedicat comunicării, terapeuta afirmă că cele mai importante distorsiuni apar din nevoile partenerilor de a fi auziți și așteptările ca forma de ascultare să fie însoțită de aprobare.Ea propune o schimbare de perspectivă, ca soluție la gestionarea comunicării, în special în timpul conflictelor, pe care o detaliază cu studii de caz și cu exemple extrase din terapiile desfășurate în cabinet. Ascultarea înseamnă, în primul rând, crearea unui spațiu în care ambii parteneri își pot exprima opinia într-un mediu mai sigur, în care simt că îngrijorarea sau nevoia lor a fost observată.
  2. Tonul vocii. La baza unui conflict nu stau neapărat cuvintele pe care le alegem sau modul în care ne descriem sentimentele, ci tonul pe care îl folosim, este de părere Joanna Harrison. „Acordând o atenție mai mare la felul în care percep tonul interlocutorului, partenerii unui cuplu pot schimba cursul conversației și o pot transforma dintr-una care scoate tot ce­-i mai rău din ei (în care cel puțin unul dintre parteneri se va enerva), într­-una cu un deznodământ mai productiv. Abordarea acestui subiect în cuplu poate avea efecte favorabile — puteți să vă manifestați interesul față de cum percepe fiecare dintre voi tonul pe care îl folosiți în discuții și să creați contextul potrivit în care să descrieți în ce măsură vă afectează acesta.
  3. Evitarea conflictelor.  Având multe exemple pe care le descrie în paginile cărții, terapeuta spune că a lucrat cu unele cupluri care încercau din răsputeri să evite orice conversație dificilă, iar această evitare a conflictelor se naște, în opinia sa, în primul rând din frica de expunere în fața unei alte persoane. Sau din cauza fricii de consecințele unei replici nelalocul ei — sentiment ce „își poate avea rădăcinile în trecutul unei persoane, marcat de un anumit stil de comunicare cu o personalitate semnificativă din perioada copilăriei”. 
  4.  A cere iertare. Opusul evitării poate fi nu doar expunerea, ci și capacitatea de a cere iertare. „Este nevoie de curaj pentru a cere iertare. Într-­un cuplu în care comunicarea se bazează pe ascultare, partenerii construiesc un mediu securizant, în care se simt liberi să­-și exprime sentimentele dificile, dar și să­ ceară iertare. În general, este mult mai ușor să faci acest lucru în fața unei alte persoane atunci când te simți în siguranță și nu te gândești de două ori înainte de a o face”. Iar schimbarea de perspectivă înseamnă că „nu mai este vorba despre cine are sau nu dreptate (un teren periculos, de cele mai multe ori), ci despre recunoașterea impactului pe care o anumită acțiune l­-a avut asupra celuilalt”.
  5.  Aspecte pozitive ale relației și/sau ale comportamentului partenerului. „Este foarte important să discutați și despre aspectele pozitive ale relației. Poate că îți este mai la îndemână să­-i spui partenerului ce te enervează la el sau să-­l critici decât să-­i spui ceea ce apreciezi la el, mai ales dacă acesta este modelul pe care l­-ai dobândit în familie, în perioada copilăriei”, afirmă autoarea cărții Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu. Cu toate acestea, afirmarea aspectelor pe care partenerii le apreciază unul la celălalt îi ajută pe aceștia să asimileze informații privind ceea ce are un impact pozitiv asupra lor și, inclusiv să detensioneze multe dintre conflicte.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top