Now Reading
„Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu”

„Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu”

Revista Psychologies
Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu

După experiența sa de 5 ani ca avocată în domeniul divorțurilor și cea ulterioară de psihoterapeut de cuplu, Joanna Harrison a ajuns la concluzia că anumite conflicte sunt necesare și pot salva relația de cuplu de la disoluție. Astfel a apărut cartea Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu. Și de ce contează cine spală vasele”, publicată la Editura Trei, în colecția Psihologie Practică.

Autoarea precizează că, de multe ori, cuplurile aduc în discuție în ședințele de terapie diverse conflicte pe care le au în relația lor, în speranța că vor învăța să citească mai bine gândurile partenerilor sau că „eu le voi putea oferi o soluție prin care ei să reușească, într-un fel ca prin magie, să comunice unul cu celălalt. Rezultatul ședințelor de terapie este, de fapt, o acceptare a faptului că va fi necesar să își explice mai clar unul altuia cum stau lucrurile,” spune Joanna Harrison și, de aceea, consideră că cel mai important aspect este cel al comunicării, din cinci zone în care apar tensiuni recurente în relațiile de cuplu. Aceste cinci zone reprezintă cele „cinci conflicte“ la care face referire și titlul cărții. Acestea sunt: 

  • Felul în care comunicăm în relația de cuplu.
  • Felul în care gestionăm relația cu familia partenerului.
  • Felul în care împărțim sarcinile casnice.
  • Felul în care gestionăm distanța între partenerii de cuplu.
  • Felul în care ne simțim în raport cu fizicul partenerului.

De multe ori, conflictele se pot naște din lucruri aparent insignifiante, cum ar fi spălatul vaselor, „un lucru mărunt, un eveniment care se petrece în fundalul altor lucruri mai importante din viața noastră. Când ne întâlnim cu prietenii, nu ne întrebăm unii pe alții – <Și? Cum mai merge cu spălatul vaselor?> -, dar rămâne o activitate necesară care poate simboliza toate interacțiunile dintre noi, toate frustrările care par neînsemnate, dar care se adună. E valabil și invers — micile gesturi de dragoste și grijă se adună la fel ca frustrările. Când aceste sentimente nu sunt îngrijite, ele se pot aduna și pot cauza probleme mai mari”, precizează Joanna Harrison. Ea spune că Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu este o carte de folos nu doar celor care se află în prezent într-­o relație, ci tuturor cititorilor, indiferent de statutul partenerial, oferind atât o perspectivă diferită asupra unei relații trecute, cât și informații despre aspectele intrinseci ale relațiilor în general.

Joanna Harrison, este psihoterapeut de cuplu, clinician principal la Tavistock Relationships, în Londra, și autoarea celei mai recente cărți pe tematica familiei și cuplului, publicată la Editura Trei.

Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top