Now Reading
Cum să-ți organizezi eficient cărțile: 5 tips & tricks

Cum să-ți organizezi eficient cărțile: 5 tips & tricks

Revista Psychologies
cum-să-ți-organizezi-eficient-cărțile-5-tips-tricks

Pentru un cititor pasionat, amenajarea bibliotecii va fi întotdeauna o provocare, întrucât cărțile vor fi mereu cel mai de preț lucru. Dacă și tu iubești cărțile, dar nu știi cum să le așezi cât mai bine, îți prezentăm noi câteva metode:

Folosește o bibliotecă potrivită 

Alegerea unui corp de mobilier care să servească drept bibliotecă este un aspect foarte important, deoarece cărțile nu sunt toate identice. Unele sunt mai înalte, altele sunt mai groase, sau mai sensibile. De aceea, este nevoie ca din multitudinea de modele de biblioteci să o alegi pe cea care poate să ofere suportul necesar pentru cărțile tale, dar și un aspect estetic deosebit, parte integrantă din amenajarea casei.

Bibliotecile moderne sunt orientate spre a conferi spațiului un plus de estetică, drept pentru care vei găsi modele în diferite forme sau culori. Fie că alegi o bibliotecă în formă de zig-zag sau una colorată, fie că optezi pentru o bibliotecă clasică sau pentru un sistem modular, fiecare te va ajuta să-ți organizezi cât mai bine volumele pe care încerci să le protejezi.

Folosește etajere pentru susținerea cărților

Dacă pe lângă bibliotecă decizi să pui și rafturi separate pentru cărți, optează pentru unele cu fixare pe perete. Vei vedea că acestea sunt deosebit de utile și de estetice, mai ales dacă le folosești în anumite puncte centrale ale camerei. Etajerele au însă și un ușor dezavantaj: nu pot susține un volum foarte mare de cărți sau o greutate considerabilă. 

Organizează cărțile într-un model curcubeu

Dacă ai ales biblioteca potrivită pentru cărțile tale, atunci va trebui să ai în vedere și modelul de dispunere al acestora. Un mod deosebit de a amenaja cărțile este cel curcubeu. Va trebuie să sortezi volumele în funcție de culoarea cotorului, astfel încât să obții un curcubeu care să se întindă pe toată suprafața bibliotecii. 

Singurul dar marele dezavantaj al acestei metode este acela că înălțimea cărților este variabilă, așa că trebuie să ai în vedere nu doar organizarea în funcție de culoare ci și de acest al doilea aspect.

Amenajarea cărților în vitrine

Dacă nu ai foarte multe cărți și vrei ca acestea să fie perfect expuse, atunci poți opta pentru amenajarea unei vitrine speciale. În acest fel, vei putea vedea mereu cărțile pe care le îndrăgești și chiar te poți lăuda cu titlurile preferate în fața oaspeților care îți vizitează locuința.  

Amenajarea cărților în cutii

Un mod deosebit de amenajare a cărților, inspirat din mentalitatea Montessori, este amplasarea cărților în cutii speciale, de preferat, lângă pat. Metoda presupune ca titlurile preferate să fie ținute la îndemână, în cutii de lemn sau carton sau în unele colorate, în cazul copiilor. Așa vei avea oricând acces la cărțile tale, iar ele vor fi permanent protejate.

Cărțile sunt cu adevărat valoroase și merită pe deplin un spațiu special care să le protejeze. Poți face acest lucru dacă alegi o bibliotecă potrivită nevoilor și preferințelor tale. Cărțile tale vor avea astfel o durată mai lungă de viață iar tu te vei putea bucura de ele mai mult timp, lăsând în urmă o adevărată moștenire a cunoașterii.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top