Now Reading
Filip Florian recomanda ”Pe Donul linistit”

Filip Florian recomanda ”Pe Donul linistit”

Revista Psychologies

Mihail Solohov, scriitor

Filip Florian, scriitor

 


Fiindca tot nu e limpede cine a scris minunatia asta de carte (desi, pe coperta tuturor editiilor si in toate limbile in care a fost tradusa, apare numele lui Mihail Solohov), ar fi fost grozav ca eu sa fiu autorul „Donului linistit”. E un vis ticnit si, fireste, e unul din regretele mele suave, dar nu stanjenitoare.

Am citit romanul acesta de trei ori, intotdeauna cu sufletul la gura, prima data uitand sa mananc si sa beau apa, pre­fa­candu-ma ca nu-i aud pe pri­e­tenii mei (cu strigate de pusti, nu de sirene), care ma chemau afara, la fotbal, la fabuloasele meciuri dintre echipele blocurilor D 13 si D 14.

Din vraja celor o mie de pagini, ma urmaresc povestile aiuritoare, iubirile, blan­de­tu­ri­le si cruzimile, tumultul corurilor cazacesti, zanganitul armelor si fornaitul cailor, mirosul campurilor jilave, acreala muraturilor peste atata vodca. Sunt indragostit iremediabil de Axinia, iar, ori de cate ori ma gandesc la Daria, ma cuprinde cu regularitate tristetea. Despre Grigori Melehov nu stiu ce sa spun nici in ziua de azi, poate doar ca pendularea lui intre armata alba si cea rosie seamana cu marile pendulari ale omenirii, din secolul trecut.

Din nefericire, fiindca e ruseasca, fiindca de­pa­ses­te binisor mia de pagini, fiindca reda sfasierile Revolutiei din Octombrie, fiindca, fiindca si fiindca, Donul linistit lipseste astazi din librarii. E soarta jalnica a unor bijuterii literare, de care mai au parte, asa, la o repezita numaratoare, Calatoria diletantilor a lui Bulat Okudjava si Cevengur a lui Andrei Platonov.

Interviu realizat de Iuliana Alexa
Foto: Mircea Struteanu

de citit:
Romane de Filip Florian, unul dintre cei mai tradusi scriitori romani actuali

Filip Florian, Zilele regelui, editura Polirom

Zilele regelui
Editura Polirom, 2008

Filip Florian, Degete mici, editura Polirom

Degete mici
Editura Polirom, 2008

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top