Now Reading
Lansare de carte & Party la J’ai Bistrot – The Beatles: O istorie

Lansare de carte & Party la J’ai Bistrot – The Beatles: O istorie

Revista Psychologies
lansare-de-carte-party-la-jai-bistrot-the-beatles-o-istorie

Legenda spune că nimeni nu a rămas neatins de muzica Beatles, iar noi nu avem niciun motiv să ne punem contra.

Se spune că s-au căscat prăpăstii între generații, s-a interzis tunsoarea lor chiar și printre olimpicii la matematică, iar angajatele unei fabrici de bumbac au intrat în grevă după ce șeful le-a interzis să mai asculte Beatles, fiindcă în clipa în care îi auzeau vocea lui Paul McCartney începeau să zbiere.

Așadar, pe 2 martie, de la ora 20:00, vă așteptăm la J’ai Bistro, la o lansare de carte pe muzică, un soi de invitație la dans, unde Alex Bogdan, prezent la platane, va resuscita una dintre cele mai efervescente perioade din istoria muzicii. So, Let it be!

CÂȘTIGĂTOR AL PREMIULUI BAILLIE GIFFORD 2022

Cartea anului pentru: The Times • The Telegraph • The Sunday Times

Craig Brown, autorul premiat al cărții Ma’am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret, revine cu o biografie fascinantă, amuzantă și bine documentată despre The Beatles, trupa care a marcat din punct de vedere muzical, și nu numai, frumoșii ani 1960.

The Beatles. O istorie urmărește fuziunea, aparent întâmplătoare, a celor patru elemente-cheie care au alcătuit trupa The Beatles: foc (John Lennon), apă (Paul McCartney), aer (George Harrison) și pământ (Ringo Starr). De asemenea, spune poveștile bizare și adesea nefericite ale oamenilor care au intrat pe orbita membrilor formației, cum ar fi Fred Lennon, Yoko Ono, Maharishi Mahesh, mătușa Mimi, Helen Shapiro, escrocul Magic Alex, John Riley, ciudatul lor dentist, și polițistul Norman Pilcher, dușmanul lor ratat.

John Updike i-a comparat cu „soarele care răsare în dimineața de Paște”. Bob Dylan le-a făcut cunoștință cu drogurile. Ducesa de Windsor i-a adorat. Noël Coward i-a disprețuit. J.R.R. Tolkien i-a respins. The Rolling Stones i-a copiat. Leonard Bernstein i-a admirat. Nimeni nu a rămas neatins de muzica The Beatles. Însăși Regina Elisabeta a II-a a spus la aniversarea nunții sale de aur: „Gândiți-vă ce am fi ratat, dacă nu i-am fi ascultat niciodată pe The Beatles.”

Această biografie reprezintă un amestec caleidoscopic de istorie, etimologie, pagini de jurnal, autobiografie, scrisori ale fanilor, eseuri, vieți paralele, liste de petreceri, diagrame, interviuri, anunțuri și povești. Fiecare pagină amintește de efervescența anilor 1960, o epocă senzațională și inconfundabilă.

„Puterea specială a muzicii The Beatles, adică magia și frumusețea ei, în asta constă, în acest amestec de contrarii. Alte trupe sunt fie gălăgioase, fie senzuale, fie progresiste, fie tradiționaliste, fie serioase și grave, fie joviale și prietenoase, fie sexy sau agresive. Dar, când asculți un album de la The Beatles, simți că tot ce ține de natura ființei umane, cu nuanțele ei, este acolo. Așa cum observa și John, atunci când compuneau împreună, Paul era cel care «venea cu un fel de lumină, de optimism, în timp ce eu mă îndreptam întotdeauna spre tristețe, spre disonanțe, spre limitele blues-ului». Tocmai această pendulare fascinantă între două direcții, între sus și jos, face ca muzica lor să fie atât de expresivă, să reușească să aibă și o componentă universală, dar și una personală, specială.”

Craig Brown

Craig Brown este autorul mai multor cărți, printre care The Lost Diaries și One on One. Ultima sa carte, Ma’am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret, a câștigat atât Premiul „James Tait Black” pentru biografie, cât și Premiul „South Bank Sky Arts” pentru literatură.

Cartea sa anterioară, One on One, a fost nominalizată pentru Premiul „Samuel Johnson”, la categoria nonficțiune. Vreme de mai bine de treizeci de ani, autorul a scris un soi de jurnal parodic al celebrităților pentru revista Private Eye, iar în prezent este editorialist pentru Daily Mail și Mail on Sunday.

De-a lungul anilor, a scris pentru o gamă largă de ziare și reviste, inclusiv Vanity FairThe Sunday TimesNew StatesmanThe SpectatorThe Guardian și New York Review of Books. Locuiește în Aldeburgh, Suffolk, alături de soția sa, Frances Welch, și au doi copii împreună.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top