Now Reading
Centenar Constantin Silvestri la Radio Romania Muzical

Centenar Constantin Silvestri la Radio Romania Muzical

Revista Psychologies

Pe 31 mai 2013 se implinesc 100 ani de la nasterea unuia dintre cei mai importanti muzicieni romani ai secolului XX: dirijorul si compozitorul Constantin Silvestri. Radio Romania Muzical ii dedica acestei mari personalitati a muzicii romanesti o emisiune-maraton de 7 ore: vineri, 31 mai, intre orele 10 si 17.

Realizatoarea emisiunii, Anca Ioana Andriescu, a ales cele mai interesante si relevante inregistrari lasate de dirijorul Constantin Silvestri si pastrate in arhiva Radio Romania: de la cele realizate in timpul primului festival international „George Enescu” din 1958, la imprimari legendare, precum cea a Simfoniei a IX-a de Dvorak, premiata de Academia Charles Cros sau cea cu Dixtuorul de George Enescu care a primit Grad Prix du Disque.

Emisiunea cuprinde de asemenea lucrari semnate de Constantin Silvestri, una dintre ele, „Cantec de pustiu”, chiar in interpretarea compozitorului.

De asemenea, poate fi ascultat interviul realizat de Anca Ioana Andriescu cu profesorul Ion Beldi, care a cantat sub bagheta lui Constantin Silvestri atat in Orchestra Nationala Radio, cat si in Orchestra Filarmonicii „George Enescu”. Personalitatea lui Constantin Silvestri este destainuita si de scrisorile sale, prezentate de asemenea in emisiune.

Constantin Silvestri este considerat unul dintre cei mai importanti dirijori ai secolului XX la nivel mondial si unul dintre cei mai valorosi compozitori romani. In calitate de dirijor, a debutat in 1930 la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, al carei dirijor principal a fost apoi intre 1953-1958.

A fost si dirijorul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” (1945-1953), dar si directorul artistic al Operei Romane din Bucuresti (1953-1957). In 1948, a infiintat catedra de dirijat de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Constantin Silvestri a parasit Romania comunista in 1958, dupa prima editie a Festivalului Enescu si s-a stabilit pentru inceput la Paris. In 1961 a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Bournemouth (Marea Britanie), pe care a transformat-o intr-o orchestra de elita la nivel mondial.

Dupa 1961, Silvestri a aparut in concerte alaturi de marile ansambluri ale lumii din Europa, Asia si Australia. S-a stins din viata in februarie 1969 la Londra, in urma unui cancer care l-a rapus la doar 55 ani.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top