Now Reading
Recitaluri la Bacău și București ale Ansamblurilor de percuție Cantus Mundi

Recitaluri la Bacău și București ale Ansamblurilor de percuție Cantus Mundi

Revista Psychologies
recitaluri-la-bacău-și-bucurești-ale-ansamblurilor-de-percuție-cantus-mundi

Pe 16 și 17 decembrie 2022, Programul Național Cantus Mundi invită publicul din Bacău și București la Recitalurile extraordinare ale copiilor și tinerilor de la Secția de percuție Cantus Mundi, coordonată de cunoscutul muzician Zoli TOTH: Ansamblul de percuție Young Beats, fondat de Zoli TOTH și Ansamblul de percuție al Colegiului de arte „Gheorghe Apostu” din Bacău, coordonat de prof. Mihai Bălan.

Recitalul ansamblurilor de percuție Cantus Mundi vor avea loc pe 16 decembrie, ora 16:00, la Teatrul Municipal Bacovia – Strada Nicolae Bălcescu, din Bacău, și pe 17 decembrie, ora 19:00, la Sala Gloria a Teatrului Metropolis – Strada Bucovina nr 6, sector 3, București.

Accesul la spectacole este liber, cu rezervare pe platforma online Bilete.ro, la link https://s9.ro/1pl3

Vă invit la o serie de concerte de percuție inedite. Recitalurile noastre vor avea în premieră un numar de peste 20 de tineri percuționiști pe scenă simultan, selectați cu atenție în Programul Național Cantus Mundi, făcând parte din orașele București, Bacau și Târgoviște. Repertoriul este unul foarte divers și dinamic, având în program piese de la Bach, la Michael Jackson, lente sau foarte rapide. Numărul de instrumente prezente pe scenă și diversitatea lor sunt de asemenea elemente extraordinare. De abia aștept să văd reacția publicului! Vă așteptăm în numar cât mai mare la concertele noastre din Bacău și București”, a spus Zoli TOTH, coordonatorul Ansamblurilor de percuție Cantus Mundi.

Zoli Toth este un artist conceptual, de avangardă, care a dezvoltat unele dintre cele mai interesante și respectate proiecte fusion din România. Deținătorul în 2005 a celei mai bune poziționări până în prezent a României la Eurovision, muzicianul este bine cunoscut atât pentru experiența sa în zona muzicii pop, ca fondator al trupei SISTEM și creator al Zoli TOTH Project, cât și ca solist de muzică clasică sau electronică. În anul 2021, Zoli a lansat albumul-concept Better Together, primul său album solo, un proiect unic în muzica românească, în care vibrafonul este instrumentul principal, alături de sintetizatoare analogice, instrumente de percuție și materiale reciclate. Zoli Toth este singurul artist român care a cântat de două ori la Expoziția Mondială de la Dubai – cel mai mare eveniment cultural internațional din lume, la care au participat 190 de țări. În luna octombrie 2021, Zoli și elevii săi de la Young Beats au inaugurat Pavilionul României, iat în martie 2022, Zoli a prezentat la Expo Duba un show de „fusion arts”.

Totodată, Zoli Toth este un eco-activist recunoscut ca fiind cel mai titrat artist român în domeniul educației ecologice si implicării sociale din România. Promovează și participă regulat la cauze sociale și proiecte educaționale, acțiuni de voluntariat și responsabilizare dedicate protecției mediului și de dezvoltare durabilă și încurajează asumat abordarea unui stil de viață sănătos.

În anul 2018, Zoli TOTH s-a alăturat Programului Național Cantus Mundi, cel mai mai amplu proiect național de integrare socială a copiilor prin muzică, devenind unul dintre cei mai îndrăgiți formatori ai programului. Prin ansamblurile de percuție, coordonate în cadrul Cantus Mundi, Zoli demonstrează și talent pedagogic, reușind performanțe remarcabile alături de tinerii săi discipoli.

Ansamblul de percuție Young Beats este un proiect dezvoltat în cadrul Secției de percuție a Programului Național Cantus Mundi. Formată din 10 membri, sub coordonarea renumitului muzician Zoli Toth, Young Beats este cea mai tânără trupă de percuție din România, cu o vârstă medie a componenților de numai 13 ani. Încă din 2018, Young Beats s-a remarcat pe unele dintre cele mai importante scene ale României: Cantus Mundi București Fest, Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, Ateneul Român. În ultimii 2 ani, Young Beats și Zoli Toth au participat alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” la cele 4 reprezentații cu public ale evenimentului „Ave Maria”, dar și la Filarmonica din Brașov sau pe scena Teatrului Național din Bucuresti. Din 2021 se regăsesc alături de Corul Madrigal pe albumul discografic „Ave Maria”,  iar de curând au început imprimarile pentru primul material discografic al grupului. În luna octombrie 2021 au fost invitați să susțină un ocncert alături de Zoli Toth în cadrul evenimentului de deschidere a Pavilionului României de la Expoziția Mondială de la Dubai.

Ansamblul de percuție al Colegiului de arte „Gheorghe Apostu” a luat naștere în 2017, inițial într-o forma mai restrânsă, formată din 2 profesori și 3 elevi. Încă de la început, ansamblul de percuție și-a dorit să abordeze un repertoriu de spectacol, adresat publicului larg, cuprinzând și elemente de mișcare scenică și secvențe ludice în reprezentațiile sale. Primele reprezentanții au fost în cadrul spectacolelor organizate de către Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău și s-au dovedit a fi pe gustul publicului, oferind momente inedite și surprinzătoare. În prezent componența grupului este alcătuită din 3 profesori (Mihai Bălan, Liviu Țugui, Alexandru Beldescu) și elevii de la clasele acestora, între 15-25 de elevi.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu implicarea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După peste 11 ani de activitate, Programul reunește sub umbrela sa peste 1.800 de coruri. Peste 60.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top