Now Reading
Senzualitate, numele tau este ciocolata

Senzualitate, numele tau este ciocolata

Revista Psychologies

Cine nu tanjeste, macar ocazional, dupa ciocolata? Cand suntem triste, este remediul de care avem nevoie, iar pentru un plus de senzualitate, ciocolata functioneaza ca un afrodisiac. Iata de ce o iubim.

 

Bautura zeilor

Aztecii puneau cacao in boluri mari si se delectau cu aceasta bautura a zeilor – theobrom cacao – pe care o descoperisera. Azi numim „ciocolata“ aceasta combinatie minunata, reconfortanta si tonica, din lapte si cacao.

Cu conditia sa fie neagra, amara si de origine nobila – asadar, provenind din surse indepartate. I se adauga zahar – de preferinta rosu – sau mai bine, miere, pentru a o innobila. Sau poate si un pic de mirodenie: scortisoara, micsandra, nucsoara, cu ghimbir proaspat si un pic mai piscator, care gadila papilele si prelungeste senzatia gustativa.

Amestecurile facute pentru a orna prajiturile sunt la fel de bune. Ciocolata neagra si amara (cu mai mult de 65% cacao), topita in lapte fierbinte si apoi completata cu miere si arome, pana cand iese la iveala spuma, se dovedeste pur si simplu divina.

Cantitatea de ciocolata este o chestiune de gust. Cu cat se pune mai multa, cu atat bautura va fi mai groasa si mai catifelata, gratie untului de cacao. Mierea dulce si bogata (de salcam, de lavanda) poate fi inlocuita cu miere amara (de castan sau de arbutus), care va accentua aroma de cacao.

 

Variatii pe tema spumei

Cand trebuie sa mai punem ciocolata intr-o spuma abundenta? Galbenusul de ou, care o face mai grea si mai pastoasa, nu e prea placut. Untul o face prea tare. Dar smantana proaspata, lichida si bine batuta, o face mai usoara, o satineaza si ii da aspectul placut de mousse.

Dar si albusul de ou bine batut si asezat deasupra, ca o bezea, da nota finala, de opera de arta! Pune miere in ciocolata si un varf de cutit de arome, de la inceputul operatiunii.

Mousse-ul trebuie sa stea la rece, dar nu in congelator, cu cateva ore inainte de a fi servit. Se serveste cu o crema englezeasca usoara, parfumata cu vanilie, sofran si „o idee“ de lamaie sau cafea…

 

Chiar ca e miraculoasa

In cartea savuroasa Sex, droguri si ciocolata, psihologul englez Paul Martin da cateva detalii interesante despre istoria acestei minunate substante si despre virtutile sale. „Ciocolata injecteaza aproape intotdeauna o doza de buna dispozitie.

Si gravidele pot profita de aceste efecte. Cercetatorii Universitatii din Helsinki au descoperit ca femeile insarcinate care mancau in fiecare zi ciocolata aveau sentimente mai bune, erau mai putin stresate, atat in timpul graviditatii, cat si la sase luni dupa nastere.

Mamele consumatoare de ciocolata evaluau mai bine dezvoltarea copilului lor de sase luni, probabil pentru ca se simteau, ele insele, mai relaxate.

Frumos, nu? Se pare ca placerea indiscutabila pe care o obtinem din patratelul maroniu de ciocolata vine din combinatia unica de elemente chimice si efectele lor jucause asupra creierului.

Se topeste la temperatura corpului uman, si compusii isi demonstreaza virtutile psihologice in cateva minute de la ingestie.

Deci, ca si in cazul vinului, ciocolata cere rabdare in a fi savurata.

„Ciocolata contine cateva substante cu usoare proprietati psihoactive. Cele mai importante sunt cofeina si teobromina (stans inrudita cu prima). O ceasca de cacao contine 25 mg de cofeina, adica de trei ori mai mult decat una de cafea instant!

Experimente riguroase de laborator, de tip dublu-orb si placebo – control, au demonstrat ca in 50 de grame de ciocolata neagra se afla suficienta cofeina si teobromina pentru a produce imbunatatiri masurabile ale timpilor de reactie ai subiectilor umani, cresterea capacitatii de a procesa informatia vizuala si sentimentul lor subiectiv de energie.

Asa zisa ciocolata alba, care contine o cantitate foarte mica sau zero de masa de cacao, nu are un asemenea efect. Ciocolata mai contine si magneziu.

Conform unei ipoteze speculative, ciocolata ar putea sa-i faca pe unii indivizi sa se simta mai bine pe termen lung corectand carenta de magneziu din dieta lor.“

 

Are efecte de „alinare“?

Nu prea. „In ciuda faptului ca este un energizant placut, ciocolata nu are efectul antidepresiv fidel pe care i-l atribuie unii fani.

Consumul de ciocolata declanseaza raspunsuri emotionale diferite, de la placere pura la vinovatie extrema.

Dupa trecerea in revista a dovezilor experimentale, un grup de savanti a concluzionat ca ciocolata nu este eficienta in ceea ce priveste ameliorarea dispozitiei proaste sau a depresiei, dincolo de momentul de placere oferit.

De fapt, indivizii care mananca ciocolata special pentru a-si ameliora dispozitia, pot sfarsi mai rau, inecandu-se in tristete.

Acest efect poate fi generat de faptul ca oamenii care mananca ciocolata pentru a obtine alinare emotionala (de exemplu, majoritatea populatiei din Statele Unite), recurg de obicei la ciocolata cu lapte, care contine concentratii mai mici din chiar ingredientele – cheie“, spune Paul Martin.

Asadar, bulimici din toate tarile, abtineti-va! Ciocolata este o delicatesa si nu un antidepresiv. Cat despre virtutile sale senzuale si afrodisiace, si acestea se afla inca sub cercetare, dar oamenii intelepti stiu cate ceva, din intuitie. Si cine sa fi fost expert mai de soi in afrodisiace decat Marchizul de Sade?!

„Donatien Alphonse François, Marquis de Sade, marele preot al religiei iluministe a gandirii libere, avea un apetit vorace pentru dulciuri si adora ciocolata.

El manca si bea ciocolata in toate formele sale si folosea supozitoare cu unt de cacao pentru alinarea disconfortului provocat de hemoroizi“, scrie Martin.

„Sade era obsedat de calitatea ciocolatei“, mai scrie autorul englez. „Inchis la Bastilia, el insista ca sotia sa ii aduca o anumita marca de ciocolata, de la furnizorul lui obisnuit. Nu este de mirare ca s-a ingrasat foarte mult, ca urmare a combinatiei de detentie cu ciocolata.“

Sa fie oare intamplatoare obsesia umanitatii pentru aceasta minunata substanta?

Evolutia a pus in noi apetitul pentru dulce, placerea imediata pe care o capatam din dulciuri este si garantia ingestiei de grasimi, necesare supravietuirii si sanatatii stramosilor nostri, mai ales pe timp de iarna.

Dar, in prezent, conditiile de mediu nu mai sunt aceleasi. De aceea, moderatia se impune. Ca sa nu mai spunem ca placerea vine din cantitati mici, ingerate cu atentie…

Editare Iuliana Alexa

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top